V nedeľu 13.4. prichádzame do obce Osvětimany , kde parkujeme na námestí a pretože je ešte skoro, nemôžeme si dať žiadne štartovacie pivko, tak aspoň štamperlík z vlastných zásob a už aj vyrážame. Hneď z námestíčka sa po žltej značke vymotáme z obce a okolo domov stúpame nad ňu okolo lesného závodu. Otvorí sa nám scenéria krajiny Chřibov, stráne a lúky, a smrekové či zmiešané listnaté lesy, ktoré sa pomaličky začínajú zelenať. Chodník sa spustí do údolia Klimetského potoka a okolo rybníka s rybármi nás privedie do chatovej osady s veľkou chatou Radost, kde je asi aj možnosť občerstvenia. My sme však čerství dosť a preto pokračujeme okolo potoka do lesa a stúpame peknou lesnou cestou okolo studničky až k hradisku sv. Klimenta. Tu odbočuje zelená asi 200 m k hradisku. Na vyvýšenine sú odhalené základy starého hradiska, drevená kaplnka s knihou návštev a Gorazdoa zvonica s návodom na hranie pre starý chorál. Ignorujem návod na hranie chorálu a pretože som známy nevšedný a všestranný talent pre hru na netradičné nástroje, predvádzam hranie obojruč (viď foto) a zahrám na zvonicu Indiánsku pieseň lásky. Len skromne dodávam, že moja hra sa všetkým prítomným turistom strašne páčila. Všetci mali slzy v očiach, niektorí si aj trhali vlasy a psi sa trhali z remeňov.

Po tejto kultúrnej vložke sa vraciame na žltú značku a po nej pokračujeme stále lesnou cestou, až prekrižujeme asfaltku a červenú značku. A zasa lesom po žltej na zelenú, až prídeme k hradu Cimburk, ktorého vežu sme videli už z diaľky. Hneď si spomeniem na Tóna Zahradníka a tak nezodpovedne fotím to, ako prebieha (už asi 15 rokov) oprava hradu. Na samotnom hrade býva isté individum +2 + 3 psy. Tento „hradný pán“ predáva vstupenky na zrúcaninu (á 30.-Kč) ktoré ihneď premieňa na štamperlíky a tiež predáva v malom bufetíku rozličné osviežujúce nápoje. Už pri prvom pohľade na neho nám bolo jasné, že kúpeľňa na hrade asi nie je a podľa vzhľadu jeho svetra sme usúdili, že sa asi prikrýva niektorým psom. Na obhliadku hradu sme dostali zalaminovaného sprievodcu, vyliezli sme do hradu a po asi 10 minutách sme zasa triasli dolu. V bufete sme si dali jedno pivko, najedli sa a vrátili sa späť na zelenú značku. Po nej pokračujeme dobrou lesnou cestou až k altánku a chatke so studničkou U mísy. Tu sa napojíme na červenú značku a stúpame lesom až k skalnému útvaru Kazatelna. Bohužiaľ okolitý les už prerástol skalu a tak výhľad, ktorý sme dobre poznali, je preč.

Stále červenou značkou pokračujeme lesnými cestami a už začíname aj stretať pomerne veľa turistov, či už peších alebo na bicykloch. Kraj je na takúto turistiku ako stvorený. Stále míňame rozličné altánky či turistické prístrešky a pekné studničky. Cesta začína klesať do doliny a tu pri potoku Dlhá řeka dávame ďalšiu prestávku v prístrešku, ktorý by na noc prichýlil aj 6-8 turistov. Prechádzame na žltú značku, ktorá vedie dolinou potoka až k rekreačnému stredisku a tu sa opäť napájame na zelenú značku. Asfaltkou stúpame veľmi peknou krajinou okolo rybníka. Po asi 1,5 km opúšťa značka asfaltku a najprv rúbaniskom a potom lesnou cestou nás vyvedie až nad obec Osvětimany a dokonale spustnutými vinicami nás dovedie až do obce. Reštauračka na námestí je otvorená a tak využijeme možnosti nám ponúkané. Tí, čo môžeme, dávame si pivko a tí, čo šoférujú, iba kávičku.

Krajina je vhodná na turistiku aj pre rodiny s deťmi a pre cykloturistiku. Stúpania a klesania sú mierne, všetko je dobre značené a to nielen turistické trasy, ale aj všetky lesné cesty a skratky. Všade sú smerovníky s počtom km a orientácia je veľmi ľahká.