Návod, ktorý som použil pre výrobu môjho prepúštacieho ventilu je k dispozícií na www.horal-fanda.com. Obsahuje aj technický výkres – rozmery sú optimalizované pre kartuše firiem Var a Coleman. S prepúštacím ventilom mám zatiaľ dobré skúsenosti. Neviem v akom pomere je propán s butánom miešaný, isto to však nie je pomer vhodný pre zimné obdobie (30/70). Avšak pre bežné trojsezónne použitie je to OK.

Okrem návodu na uvedených stránkach chcem upozorniť na techniku plnenia. Je potrebné si zistiť váhu prázdnej kartuše. Radšej plnenie niekolko krát prerušiť a na váhe kontrolovať množstvo pretečeného plynu. Pozor! Za žiadnych okolností neskúšaj kartušu naplniť na väčšiu ako pôvodnú hmotnosť. Z vlastných skúseností viem, že sa dá naplniť do kartuše viac. Je to však extrémne nebezpečné, pretože pri preplnenej kartuši a otvorení ventilu na variči dochádza k strhávaniu tekutého plynu a hrozí nebezpečie popálenia a výbuchu! Ak sa náhodou podarí kartušu preplniť, nasaď na ňu varič a bez zapálenia nechaj uniknúť prebytočný plyn. Ak na kartuši vidno akékoľvek znaky opotrebenia (hrdza, mechanické poškodenie), je múdre sa s ňou okamžite rozlúčiť a zbehnúť do obchodu pre novú. V bezchybnom stave kartuša zväčša znesie 4-5 plnení. Plnenie či vyprázdňovanie kartuše rob výhradne na voľnom priestranstve, bez blízkosti otvoreného ohňa, či zdroja iskrenia. Samotný prepúšťací ventil váži iba okolo 100g a tak je ho možné nosiť so sebou a kartuše si dopĺňať na cestách.

Cena za naplnenie kartuše je asi desatinová oproti kúpe novej v obchode.

Aký je tvoj názor na plnenie? Robíš to? Podeľ sa so svojimi skúsenosťami vo fóre. Odmietaš túto techniku? Nápíš nám svoje argumenty!