Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš pod Košariskami

Diskusná téma K článku: Salaš pod Košariskami

V oblasti medzi Veľkou Vápenicou a Kráľovou hoľou sa nachádza oficiálna turistická útulňa Andrejcová, kde je povolené nocovanie a táborenie počas prechodu hrebeňom Nízkych Tatier. Avšak táto útulňa býva v hlavnej turistickej sezóne často preplnená. V takomto prípade a za nepriaznivého počasia je preto možné využiť na nocľah aj blízky salaš pri rázcestí Pod Košariskami.

Pavol.horvath

Strecha derava, dnu bolo plno snehu. jedna pricna sa ale da vyuzit na spanie.

Pavel Forgáč

Strecha je ako emental samá diera. Pred dažďom tak neochráni. Konštrukcia je však v dobrom stave. Trebalo by opraviť strechu.

MisoB

Je to odstránené, vďaka za upozornenie.

Samkoh

prosím, vymažte si z článku zmienku o kolibe v ždiarskom sedle, nech to niekomu nedá falošný pocit, že je to ďalšia alternatíva andrejcovej.

Adelmos

Info k 29.07.2021: koliba je v dobrom stave, strecha (podľa pastiera čo tam bol) zateká len trochu. Studnička je na lúke asi 100 m od koliby smerom na východ, výdatnosť 1,5 l fľaša asi za 1-2 minúty. Momentálne je salaš využitý - pasú sa tam ovce.

Skriatok

Pavol

Neviem ci polrocné info je este podla teba aktuálné,ale mozno pomozem. Koncom juna som isiel hrebenovku a pozrel som aj Salas (nespal som tam). Strecha sem tam derava a asi pofoukuje medzi dosky trosku(stena).Tri fotky mám:

Pencurák

25.8. bola útulňa Andrejcová úplne natrieskaná a tak som využil salaš na prenocovanie.Stav je nezmenený,naviac sú vo vnútri aj epedy zo starých postelí.V jednom rohu sú smeti a v druhom napílené drevo.Prameň som nehľadal,vodu som si doniesol z Andrejcovej. Krásny nočný výhľad na rozsvietené Horehronie je ako bonus k nocľahu.

FunTTomas

Salaš je v poriadku. Von i dnu sú napílené veľké kláty dreva, na ktoré treba mať vlastnú sekeru. Okrem prázdnych fliaš a obalov v rohu je v búde poriadok. Inak prameň je priamo aj pod salašom smerom na východ pod smrekom (smer viditeľné ruiny vedľajšej koliby). Sú to staré a schátrané drevené válovy pre napájanie dobytka. Málo výdatný prameň je zvedený drevený žliabkom do spodného válova, ale v období sucha zrejme vysychá. Prameň som pridal do GPS databázy, čiže sa zobrazuje aj na turistickamapa.sk. Údaje o prameni som doplnil tiež do článku.

Daulagiri

Bol som tu pozrieť večer 21.1. ale len som nakukol dnu, lebo sa mi nechcelo odhrabávať pol metra snehu spred dverí. V celom vnútrajšku bolo asi 5 cm snehu, neviem či nasnežilo cez strechu, škáry alebo kade, takže na zimné nocovanie nič moc. K vnútornej výbave sa tak neviem viacej vyjadriť.

Tono

Ano, niektore hrady tam niesu, lebo kniha sa venuje vylucne hradom, ako architekturam splnajucim kriteria hradu (presna definicia, co je a co nieje hrad zial doposial neexistuje, zalezi na ponati autora). V knihe niesu hradky. Co je hrad a co hradok, to je na velmi, ale ozaj velmi dlhu akademicku debatu medzi historikom, archeologom, architektom a pod. Nerad by som to tu rozoberal. Skor na hrady.sk alebo po madarsky na varak.hu

Svatopluk stepanek

dobry tip - dakujem. a inak to iste co boro - konecne...
ospravedlnujem sa za to ako sa na vas obraciam.
kupil som si encyklopediu slovenskych hradov, vyd. libri - poznate ju ? co si o nej myslite ? podaktore hrady, o ktorych sa zminujete vo vasich textoch sa v nej nepise..

Boro

Ahoj Tóno, no konečne niečo od teba. Veď už som si myslel, že si sa niekde natrvalo zatúlal.

Lubo

Jasne, poznam :-) spali sme v nej raz. To bol este sud vonku pred salasom a aj sme si v nom robili ohnik. Vtedy bol salas uplne novy, no pamatam si, ze velmi silne prefukovalo cez skary. Pri plnej Andrejcovej je to celkom fajna alternativa...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma