Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Prírodno-historický klenot

Diskusná téma K fotke: Prírodno-historický klenot

Banská Štiavnica je mesto, kde sa vychádzka po meste pozvoľna mení na ľahkú túru. Úplne ideálne miesto na turistiku s deťmi, aj vďaka historickému dedičstvu. Len škoda, že sa pomaly začína meniť na mondénne stredisko pre smotánku.

MatusM

Nina, dobrý postreh a pekne vystihnuté.

Nina

Toto je najtypickejší pohľad na Štiavnicu, ktorý poznáme z pohľadníc, kalendárov,reklamných pútačov, proste zo všade, kde sa hovorí o Štiavnici. Dalo by sa povedať, že "obkukaný".
Ale v skutočnosti tomu tak vôbec nie je. Keď ho vidím hoci aj v tisícej verzii, vždy ma očarí svojou jedinečnosťou a prinúti k hlbšiemu pohľadu pohľadať v ňom, čo sa zmenilo od toho predošlého. / Na tejto snímke napríklad pozorujem množstvo vynovených striech pod Starým mestom /.Pevne verím že naša Štiavnica odolá bezhlavému "podnikaniu" v turizme a zostane symbiózou histórie a prírodných krás pre tých, čo milujú prírodu.

MatusM

to sme už pri otázke, čo je pre spoločnosť hodnota a čo zbytočná záťaž. Akosi sa ocitám v menšine :(

Peter Straka

Myslím, že by sa malo vsadiť na kombináciu prírody a technickej histórie, však to sú dôvody ochrany od UNESCO. Rýchla návratnosť v podobe drahej gastronómie a konzumných športov nemusí byť jediné riešenie. Ale celá dnešná doba má pred očami preškrtnuté éčka, takže asi len voláme na púšti.

Jjano

Treba však, sanco, vedieť, že do Štiavnice nikdy nebudú chodiť tie státisíce Nemcov, Rakúšanov, Amíkov a Japoncov (keďže je blízko Nemecka, Rakúska a Prahy), ktorí tam "uživia" malé podniky v pôvodných budovách. Turizmus v BŠ potrebuje trochu sofistikovanejší prístup a marketing, čo je možné, ale dlhšie to trvá. No a developeri na to nemajú ani čas, ani schopnosti.
Ale veľa vecí sa s Krumlova dá naučiť, to je nepochybné. Bohužiaľ však o manažmente mesta rozhodujú poslanci, ktorí sú všetkým možným, len nie odborníkmi na manažment mesta.

Sanco

a možno by sa stačilo ísť inšpirovať do Českého Krumlova

Jjano

Peter, keby sa na hotel a kasíno premenila bývala banícka škola, to by bolo ešte dobre, ale plánuje sa (a je dosť reálny) nový "hotelový komplex" práve na parkovisku pod ňou a to je už horšie, lebo to by bola nová výstavba uprostred pamiatkovej rezervácie ... Plánuje sa aj nový, veľmi škaredý hotel v sedle Peciny, to je to sedlo nad Richňavskými jazerami. Je silná snaha zmenšiť plochu ochranného pásma pamiatkovej rezervácie "v záujme rozvoja"... Skrátka sa zdá, že na Štiavnicu zameriavajú svoje tykadlá developeri a zatiaľ sa síce nič nedeje a je to stále to isté zaspaté a skvelé mestečko, ale vo vzduchu cítiť určité ohrozenie. Bolo by to na dlhšiu debatu, ale zdá sa, že keďže nie sme schopní využiť výnimočnosť a danosti toho, čo máme, tak to chceme zglajšachtovať a zaradiť to medzi nekonečný zástup turistických stredísk typu Demänovská dolina, tatranské strediská, Veľká Rača, vrátna dolina a pod.

MatusM

.. pred 2-3 rokmi som tam mondénnosť necítil ani náznakom. A smotánku len tú šľahačkovú na palacinkách v Matejovi za pár drobných. Smutne skôr pôsobili polozruinované historické budovy. Každá obnova má 2 tváre a tu ozaj verím, že Štiavnica nestratí svojho ducha.

Peter Straka

Soňa, bývalá banícka škola má byť hotel, možno aj s kasínom. Niektoré podniky v meste už dosahujú cien centra Bratislavy. Zatiaľ sa však nájdu aj cenovo dostupné útulné penzióny a reštaurácie - dominujú pizzérie.

Sona

Pocula som, ze sa tu ma stavat velke kasino a dalsie podobne podniky. Verim, ze Stiavnica tomu ujde a zachova si svoju dusu. Hoci pri tom, co sa deje v Tatrach a na inych miestach, kde by som podobne veci nikdy necakala, zacinam byt skepticka...

Jana T.

...ako otvorená šperkovnica - prekrásne !!!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma