Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá búda pod Doštiankou

Diskusná téma K článku: Bývalá búda pod Doštiankou

Hory ležiace západne od Liptovskej Tepličky boli v minulosti intenzívne hospodársky využívané. Človek tu vytvoril pásmo horských lúk, ktoré boli posiate salašmi a senníkmi. Dnes je situácia iná. Pasienky sú využívajú len čiastočne, časť z nich zarastá lesom. Z množstva hospodárskych stavieb sa dodnes dochovalo už len torzo. Napriek tomu nám jedna z nich môže dobre poslúžiť ako krátkodobý úkryt, resp. ako núdzové miesto, kde prečkať noc.

Peter Miler

Nerád nepoteším, no čo narobíš :-)) Aj vysokánsky posed na lúke za Doščankou smerom po žltej na Soľanku je fuč, no v prípade núdze je tam nový hneď za Doščankou naľavo a dolu nižšie blízko cesty ďalší, priestrannejší, takže dá sa tu prípadne nezmoknúť :-))

FunTTomas

Peter: informáciu o zlikvidovaní búdy som doplnil na začiatok textu a do názvu vložil "bývalá", žiaľ. :-( Článok ostáva prístupný z referenčných dôvodov. Ďakujeme za informáciu, aj keď neradi.

Peter Miler

KONIEC BÚDY POD DOŠČANKOU (DOŠTIANKOU).
S veľkým poľutovaním musím turistickej verejnosti oznámiť, že búda už neexistuje. Zbúrali ju. Bola dôležitým zázemím pri nepriazni počasia na holiach nad Liptovskou Tepličkou, kde o búrky nikdy nebola núdza a sám som tu prečkal niekoľko búrok, ba veľakrát som v nej aj spal. Svojho času som sa o búdu svojpomocne staral aspoň tak, že som tu opakovane namontoval petlice a pánty, poupratoval okolie a nanosil drevo, aby nejaký dobrák nespálil ešte aj dvere. Keď sme tu s kamarátom namontovávali ďalšie pánty, pomaly mi už dochádzala trpezlivosť. Niekto ich zakaždým prepílil pílkou na železo a zahodil. Nešlo mi do hlavy, čo za kazisvet nosí hore na hole pílku na železo. Časom som sa však zhodou okolností dozvedel, že to robia poľovníci. Nechcú, aby sa tu prespávalo a aby sa sem chodilo. Niektorí poľovníci sa už správajú tak, ako by im patril celý svet a táto arogancia ma už mierne povedané, serie. Druhá strana mince je však tá, že tu vraj chodievali rôzne miestne partie chľastávať a robiť krik. Môj názor je ten, že by bolo oveľa jednoduchšie poradiť si s nespratníkmi z dediny, ako zámerne ničiť a neskôr necitlivo zbúrať búdu, ktorá slúžila všetkým. Chytiť búrku na holiach nie je sranda. Nie som zlomyseľný, ale tomu, kto má prsty v zbúraní búdy by som z celého srdca doprial, aby s ním poriadne zatriasol blesk, keď tadiaľ bude prechádzať a snáď sa mu potom v hlave rozsvieti...
Neviem, či sa dá búda odstrániť z mapy, ale ak áno, bolo by dobré, aby s ňou nedajbože niekto v prípade búrky nepočítal a aby sa zbytočne horko nesklamal...

Tono

Nie, mam takmer 100 perc. istotu, ze nikto ta odtial nevyhodi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum