Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stan Northland Quito 2

Diskusná téma K článku: Stan Northland Quito 2

Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny som mal možnosť testovať stan Northland Quito 2. Ide o priestranný stan so stabilnou konštrukciou pre dve osoby do náročnejšieho klimatického prostredia. Pre absenciu snežných límcov je však určený len na trojsezónne použitie.

Bdel

drahy, tazky, maly.. skutocne idealny stan

Axel

Pre dvoch nie je maly (140*220 je letisko), ale tych viac ako 10 tisic uz naozaj nie je zanedbatelny peniaz.
Vahu neriesim, kedze moj je este tazsi.

Lubo

Je to zatial najpriestrannejsi stan pre dve osoby, v akom som kedy spal. Za toto pohodlie musis vsak platis vyssou hmotnostou. Ano, cena nie je prilis konkurencna, skoda, ze nema snezne limce, potom by to bolo celkom dobra volba aj na zimu.
Mimochodom, v rakusku stoji tento stan cca 270 eur...

Rujir

Myslim, ze vaha presne zodpoveda rozmerom stanu (velky stan, dve apsidy, jedna s podlahou), takze v tom by som problem nevidel - niektori ludia radi ponesu viac ako cenu za vacsie pohodlie v stane.
Inak ja by som to s tymi sneznymi limcami az tak nehrotil - rozhodne by som kvoli ich absencii nevyhlasil o nejakom stane, ze je len trojsezonny. Snezne limce su cez zimu sice fajn, ale nevyhnutna podmienka to nie je.

Lubo

Ja to za podmienku povazujem. To, ze sa tento stan da sa obmedzeniami pouzit aj v zime je jasne – vlastne ak nesnezi alebo nie je prachovy sneh, tak je to uplne v pohode. Pri stanovani v zime vsak potrebujem so sebou taky stan, ktory nema ziadne "ale". Pokial sa pod zimnym stanovanim nerozumie rozlozenie napr. v zavetri horskej chaty :-).

Mimochodom, ak nefuka, tak sa da v zime spat aj napr. v stane Colorado Nevada :-).

Bacaardi

ja odkedy som zistil vyhody firmy ferrino tak by som od nich kupoval vsetko ak sa da. stany, spacaky... keby ferrino robilo auta, tak by som si od nich kupil range rover za cenu octavie...

Bdel

limce su v zime nevyhnutnost, to bez debaty. Za 10 sa da kupit daleko lepsi stan, alebo za 5-7 rovnako dobry. Toto za tip na kupu rozhodne nepovazujem. Napr. syncro 2 od ferrina - nie je sice vacsi, ale ma limce, super rychlu stavbu a je o nieco lahsi -a stoji 5000

Rujir

Tak neviem pani, co robim zle, ale v poslednom case som stravil v mojom stane viac noci na snehu ako v inych podmienkach a limce mi ani raz nechybali. Dokonca ani v prachovom snehu som s tym nemal problem. Aspon ciastocny zahrab musim aj tak kopat vzdy a ked ho uz mam, tak su mi limce nanic.
Uznavam, ze keby som mal cisto zimny stan, tak by som mozno nad limcami uvazoval, ale kym mam len jeden univerzalny, tak je to zbytocna vaha naviac, ktora len sposobi, ze priedysnost stanu klesne na nulu.
Ale je to samozrejme len moj nazor.

Lubo

To s priedusnostou mas ciastocne pravdu. Niektore stany to vsak vedia zlepsit dobrym vetracim systemom, plne zabednitelnym zvnutra.
V tejto suvislosti mi napadlo, ze by sa mohli robit stany so vzipsovatelnymi limcami. Napr. tomuto stanu by to prospelo a bol by z neho prijemny univerzalny stan.

Boro

Chcel by som sa taktiež vyjadriť k nutnosti snehových límcov. Ak budete spať v zime na snehu, tak si celkom určite svoj stan "ponoríte "pod terén, lebo v podstate to ani inak nejde. Znamená to asi to, že sa zahrabete, pretože či sa vám páči alebo nie,, musíte sneh utlačiť akýmkoľvek spôsobom do pozície, ktorá je vám milá. Znamená to, že vonkajšie tropiko budete mať vždy pod úrovňou terénu a to znamená že aj pod úrovňou prúdenia studeného vzduchu. Všetci veľmi dobre vieme, že najťažším problémom zimných stanov je zrážanie zvlhlého vzduchu v stane. A tak ak máme snehové límce, môžu nám síce priniesť väčšiu odolnosť voči blizardu, ale utopíme sa v nevetranom stane.Snehové límce na stane sú riešením pre expedície do Himalájí alebo do iných velhôr,kde očakávame, že pôjdeme s naším snažením do extrémov. Ale myslím si, že ak chcete univerzálny stan, tak by ste bol somár, aby ste nosili ďaľšie kilo pre snehové límce. A tiež vám poviem, že ak máte len priemerný stan a trošku ho ponoríte do snehového terénu, tak celkom kludne prihrniete tropiko snehom, ak vám na tom naozaj záleží a máte pohodu. Aj bez snehových límcov. No nie Rujir ???

Bdel

limce na vacsine stanov (ak nie na vsetkych) sa predsa daju zrolovat, takze argument nizsej priedusnosti neobstoji. Bez nich mozes ist tak do malej fatry, ale nie vyssie. Spal som x noci nad 4000 a nezadusil som sa, naopak niektore "blizardy" by som bez limcov asi nerozchodil. Stan, o ktorom sa tu bavime sa tvari ako "high tech alpine mountaineering tent", teda nie do kempu :-) . Toto je zas moj nazor.

Bacaardi

HTAMT - cool nazov!
high tech alpine moutaineering tent. :-)))).

Rujir

Boro uz napisal absolutne vsetko, takze nemam co dodat, takze uz len otazocka na bdela:
Mozes, prosim ta, presne zadefinovat, aka je to vyhoda sneznych limcov, kvoli ktorej su priam podmienkou do hor mimo kempov? :-)

Peterf

Ved napisal ze vyhodou je ze sa daju zrolovat-co na stane bez limcov nedokazes.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma