Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Nosickej priehrady

Diskusná téma K článku: Okolo Nosickej priehrady

Niekedy dostanem náladu potúlať sa nenáročným terénom, bez skorého vstávania na ranný spoj, s potrebou minimálneho výstroja... Jednou z túr vyhovujúcou týmto kritériám je aj okruh okolo Nosickej priehrady, známej tiež ako Priehrada mládeže.

Misob

kossuri, vdaka :)
pietro, pozrel som do nejakych hubarskych atlasov - mas 100% pravdu.

Kossuri

To Miso: áno, Považské podolie sa ťahá pozdĺž Váhu, zhruba od Horného Hričova po Považskú, potom ale pokračuje cez Sverepec a Belušu, zatiaľ čo Váh sa zarezal do Javorníkov a vytvoril v úseku Považská Bystrica - Púchov meander, ktorý je dnes zaliaty Nosickou priehradou. Od Beluše sa Považ.podolie opäť ťahá popri Váhu až po Nové Mesto.
Podobný "paradox" je napríklad to, že Šíp patrí do Veľkej Fatry, hoci je tiež na druhom brehu Váhu.

Pietro

Tak do 20cm...Na fotke to vyzera na tu hornu hranicu.Stale si to vsak myslim, lebo vatovce su gulovite a nemaju ani zdaleka tak zvrasneny povrch plodnice.Kdezto u tohto jasne vidno ze ma spodnu cast plodnice pretiahnutu na dlzku.Tak jo.

Misob

este pre kossuriho: vdaka za poucenie, nie som geograf a laicky mi to vychadzalo tak, ze na jednej strane Vahu su Javorniky, na druhej Strazovske... a to Povazske podolie sa netaha pozdlz Vahu???

Misob

Nejdem sa dohadovat lebo "mykoturista" nie som az tak odborne fundovany :)... do akej velkosti rastie ten rozpadavec? Lebo toto malo takych 25 cm.

Pietro

Miso, vidno ze napisat kvalitny clanok Ti vobec nerobi problem. Pacia sa mi aj fotky.Ale bije tam do oci mykologicky nedobre urceny vatovec.Dal by som aj ruku do ohna, ze to on nemoze byt, s najvacsou pravdepodobnostou je to rozpadavec dlabany - Calvatia utriformis, alebo po novom rodovy nazov Handkea.
PS-nove trasy mam uz spracovane a je to urcene na skory export :-], urcite vies o co sa jedna

Kossuri

Mišo, pekný článok. Tiež rád občas chodím trasu z Nosíc cez Holíš na Klapy a do Podhradia.
Chcem však upozorniť na to, že celá opisovaná trasa, vrátane úseku cez Žiar do PB, patrí do Javorníkov. Toto pohorie (trochu nelogicky) zasahuje aj na ľavý breh Nosickej priehrady. Strážovské vrchy začínajú až východne od spojnice Beluša-Sverepec-Považská Bystrica a od Javorníkov sú oddelené Považským Podolím.

Ilegal

btw. ten horny kastiel uz niekolko rokov nie je CO sklad, ale v sukromnom vlastnictve jedneho nemenovaneho sefa socialnej poistovne z PB. tusim sa ho pokusa(l) rekonstruovat. Ja tuto cast rad chodim na bicykli, hlavne tu na pravej strane Vahu. Cez Ziar som prvy krat siel asi pred dvoma tyzdnami, konecne po rokoch chystania.

PeterS

Mišo, pekný článok a aj fotky! Najmä ten vidlochvost, toho ti závidím:) Okolo vrchu som išiel x-krát vlakom a vždy som sa doma zabudol pozrieť do mapy, čo je zač. Tak a teraz okrem názvu som sa pozrel dokonca aj z neho!

Tono

Hmmm... Pekne, zujimave... Najme vyhlad z Klape tiez osobne odporucam kazdemu. Je uchvatny. Inak este maly doplnujuci detail ku kastielov v Pov. Podhradi. Barokovi kastiel, ktory dnes chatra, ma v jadre hosp. budovy povodnu straznu vezu Povazskeho hradu, ktora slusila na kontrolu brodu, myta. Vezu prezradza nielen iny charakter zlozenia muriva ale aj niekolko got. detailov.
Este jedna hradologicka poznamka. V byvalej dedinke Okrut ktoru zalialy vody priehrady stal tiez maly stred. hradok, dnes zniceny, podobne ako v Puchove, hned nad zel. stanicou. Ten znicilo rozsirenie kolajiska stanice ZSR.
Inak v blizkom okoli vrchu Klape je este 5 zaujimavych archeol. lokalit, hradkov a hradisk.
Autor mna clankom velmo potesil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov