Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pes v NP

Diskusná téma Pes v NP

Mate niekto prestudovane ako je to v navstevnych poriadkoch narodnych parkov (napriklad TANAP) s vodenim psa na turistickych chodnikoch ?

Axel

Zvycajne je to tak, ze len na vodzke a s kosom, okrem uzemi s najvyssou ochranou - tam je to zakazane uplne.
Konkretne znenia pre dany NP najdes na webe.

Zuzkai

Ako ti napisal Axel tak ja som prave nedavno citala poriadok a tam bolo urcite uvedene, ze len na voditku a s kosikom. A urcite nie do oblasti s 5. stupnom ochrany, ale napriklad v takej Rackovej som videla chodit so psami len tak na volno. Len davaj pozor na turiskov a takych cyklistov ako som ja ze sa nachadzam aj tak, kde byt nemam :-))

Jjano

Návštevný poriadok NAPANT:
(5) Na území národného parku môžu návštevníci vodiť psa len na vôdzke a s náhubkom.

Rbr69

ako je to s yorkshirom, ked na neho nahubky nerobia aj je to vasnivy turista-spolocnik? Priznavam sa k velkemu prehresku ... chodime bez nahubku :)

Aranitodesp

na vodzkach a z nahubkami by podla mna mohli chodit aj poniektory s tych co tie zakony robili a schvalovali

Bacaardi

rasto, v tvojom pripade ide o skoro trestny cin, pretoze tvoj pes je znamy trhac a je nebezpecne ho brat do lesa bez kosiku a vuodzky.
tvoj trhac si dava srnky na ranajky a v besnom opojeni medvedom riedi stavy populacie...

Bacaardi

aranitodesp - pokial ide o velkeho psa, jasne ze musi byt na na voditku a s nahubkom. sto krat som videl ako majitel "zvladal" svojho psa chabym "pod sem, k nohe" a hafo si robil co chcel.

pokial nebude pes vychovany, tak je hrozbou pre zivocichy v NP, t.j. zvery ktore maju mat klud okrem inych neduhov citia aj dravca ktorym nepochybne pes je. tebe by na klude nepridalo, keby sa ti v obyvacke prehanali medvedi bez retaze,...

Peter61

Nie je problém nájsť psa v NP TANAPu. Obmedzenia sú z dôvodu možného vyrušovania a plašenia fauny, ako aj možného prenosu nákaz na voľne žijúce zvieratá. Aj keď je pes očkovaný prosti besnote (povinne zo zákona) a mal by byť pravidelne odčervený, nie je tam 100% istota, že neprenesie iné zoonózy a pod., (vírusové, bakteriálne ochorenia, parazity - najmä vnútorné)

tanap.org/documents/43.html

teda: Podmienky využívania územia národného parku a dozor nad ich dodržiavaním
§ 4,
bod 10.Na území národného parku môžu návštevníci vodiť psy len s ochranným košom a vodiacim remeňom. V chránených územiach so štvrtým a piatym stupňom ochrany platí zákaz voľného púšťania, vodenia a nosenia psov.

Otázka : Koľko psov ste videli napríklad v Studených dolinách? Odpovedzte si každý sám.

Druhá otázka: Kde začína v nich 5 stupeň ochrany?
Odpoveď - hneď za Hrebienkom vstupujme do NPR Studené doliny, teda do 5. stupňa ochrany.

Peter61

The Washington Post:
Psy sú predátori a divé zvieratá stresuje už len ich prítomnosť. Dokonca aj psy na vôdzke, a pripomínam, že na vôdzke by mali byť v parkoch vždy, negatívne ovplyvňujú divokú prírodu.
dennikn.sk/…/?ref=mpm

PaliT

Opäť raz som sa dozvedel, že som najväčšia hrozba pre prírodu.

Minule som išiel mimo značkovaný chodník v rezervácii v stopách LKT a teraz vidím, ako v širokom okruhu vydesene uteká všetka zver, lebo môj trhač nemá náhubok a síce vie na povel kráčať poslušne pri nohe, ale bez vôdzky.

Ach áno, však nedávno, keď medveď zbadal našich psov, hneď sa dal na útek. Že mi to hneď neprišlo na um, idem na polienko do kúta.

Opossum

Predator Huo je strasny zver.

Skoro som si cvrkol. Ten neplasi iba zver ale aj turistov :)))

Olmeba

PaliT, tak šup šup do lesa po nejaké to polienko, lebo o chvíľu si už žiadne nenájdeš :))
Inak musím uznať z predátora Huga ide strach a hrôza, ja by som si na vás dávala veľké bacha!!!
...hmmm ale potom tu je ešte jedna otázka, čo keď zver, či turisti stretnú nás? Dúfam, že pre mýtické tvory obmedzenia neplatia, či??? :)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov