Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Píly do Kuchyne

Diskusná téma K článku: Z Píly do Kuchyne

Nech vás neodradí ten zápecnícky názov, nebudeme sedieť doma, ale vyberieme sa naprieč strednou časťou Malých Karpát. V atmosfére začínajúceho babieho leta navštívime rozhľadňu aj dve "sedemstovky" a pokocháme sa peknými pohľadmi.

Marian porkert

Rozhľadňa na Kukle bola skutočne zrekonštruovaná turistami z Dubovej, Častej a Modry.Niektoré pohľady Veľká Homola neposkytne ( napr. na Červený Kameň ). A za stabilitou si stojíme, voľačo sme sa na tom narobili ( aj Saskove kone ).

Sona

Niekedy zaciatkom leta sme ich obliezali, inak by som asi nevedela ;-)

Bulat

To Soňa: áááno, Čertove zuby to sú, díky za pomoc.
Inak na to ake sú Malé Karpaty "malé" hory, je tam roznych pomnickov hodne- ja viem o viacerych - napriklad na vrchole Čela, alebo pri modrej značke z Klokoča /v zavere doliny smer Majdan/.

Jano varga

ja tiez pripojim jednu pikosku z vysokej:daju sa tam najst aj trosku tusim je to heinkel 111.a na zoske je zas tusim b17(?)..
inac nechapem,preco mnoho ludi zaznava male karpaty.Hreben a tury sa v pohode vyrovnaju inym pohoriam...

Peter Straka

MisoB: Pre návštevu ti odporúčam čas zimných inverzií. Malé Karpaty ti ich umožnia precítiť bez gýčovej modrej oblohy a slnka - pekne mrazivo odspodu:)

Godman

Už len dovetok. Neviem, kto inicioval založenie toho "cintorina" a aké sú "spojitosti" jednotlivých tabuliek, resp. ľudí, ktorých majú pripomínať. Nejde iba o "miestnu malokarpatskú príslušnosť", ani celkom o tragické neštastia.
Sú tam totiž mená zrejme tých skôr narodených "kmeťov" turistiky z okolia, ale aj z iných slovenských regiónov a takisto aj smutné dátumy, ktoré ohraničili mladé životy.
Zrejme primárnou myšlienkou a mottom bude asi ich vzťah k horám.

Bean

Potvrdzujem godmanov popis, tiez som sa tam raz zatulal, ked som zisiel z chodnika. Je tam v podstate len par tabuliek, ale ta symbolika tam je.

Godman

Čo sa týka GPS - lokalizácie toho cintorína, asi nedokážem pomôcť, nerobím s týmito "vymoženosťami".
Pokúsim sa len tak nahrubo dať nejaký popis.
Uvedené miesto sa nachádza asi 100-150 metrov od vrcholového smerovníka, resp. kríža smerom na Panské uhliská. Je v podstate priamo na chodníku, resp. pod ním, treba z neho zísť tou správnou trhlinou medzi skalnými výbežkami, spomienkové tabuľky sú umiestnené práve na jednej zo skál.
Mám aj nejaké foto, len neviem ako a kam by sa prípadne dalo umiestniť.

MisoB

Pekny clanok aj fotomaterial. Tusim si najblizsiu viacdnovku namierim do "rodnych" Malych Karpat... ")

Bulat

Este jednu vec doplnim pre informaciu- pri zostupe z Kukly po modrej smerom na Zochovu chatu je kusok pred popisovanou velkou križovatkou znač. ciest kratka neznačena odbočka doprava- dostaneme sa ku skale ukrytej v lese, ktora sluzi ako cvicny teren pre lezcov, da sa na nu však vystupit aj normalne. Poskytuje pekne vyhlady na Kuklu a jej okolie- oplati sa zajst /z chodnika je to asi 5 min.
Názov tohto skaliska si zial nepamatam.

Peter Straka

Godman, pridaj sem prosím bližší popis, kde je ten symbolický cintorín, resp. GPS. Netuším kde je, pýtal sa ma naň tiež jeden pán. Rozhľadňa na Kukle je pravdepodobne prestavaná minulý rok, jej predchodkyňu som zažil len na fotkách.

Bulat

Co sa tyka rozhladne na kukle, tak terajsia je pomerne pevná a bytelná . Starsia kt. mala charakter posedu s jedným dlhým rebríkom skutocne nevynikala stabilitou, ked trosku zafukalo uz sa s vami húpala :)

Bulat

o cintorine vobec neviem a to som tam bol nejeden krát. kde sa nachádza?
Inak pripajam sa- velmi pekny clanok z mojho oblubeneho pohoria.

Godman

Veľmi dobre a pútavo opísaná túra o možno, ako si aj sám spomenul, nie až tak vychytených miestach.
Samozrejme asi s výnimkou Vysokej, ktorá je častým cieľom malokarpatských pútnikov.
Určite málokto vie a prejde si ten skalnaty hrebeň Vysokej, ktorý je mimo značenia. Je chodecky sem-tam aj celkom náročný (myslím najma na možné podvrtnutie, lebo ostré výbežky sú utopené vo vysokom a bujnom poraste, ale zároveň je skutočne "vychytávkou" v Karpatoch.
A propos, nespomenul si ešte karpatský symbolický cintorín na Vysokej. Možno si ho, nevediac o ňom, obišiel.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma