Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Progress merino tričko

Diskusná téma K článku: Progress merino tričko

Módnym hitom prvej vrstvy funkčného oblečenia sa pomaly a isto stáva merino vlna. Od záplavy syntetických materiálov sa niektorí výrobcovia športového oblečenia vracajú späť k prírodným materiálom. Ovčia vlna. V oblečení dávno využívaná. Preniká do outdooru, kde má doslova svoj pôvod. Pozrime sa teda „ovečkám pod kožu“.

Nina

merino staci prat s obycajnym praskom,nic extra netreba.

Bacaardi

devld by mal byt (aspon ten co mam ja- active) easy wool care - t.j. peries v pohode na 40 stupnov ale s pripravkom na vlnu. skus perwol hehehhe. alebo umyvadlo, tepla voda a mydlo.

Jirkuc

Mam jednovrstvy Devold (asi Multisport) sice jen kratce, ale zatim jsem docela nadsen. A to si myslim, ze se potim docela dost. S delkou schnuti na tele jsem taky zatim problem nepozoroval, o mnoho delsi nez syntetika (mam zkusenost s Craftem) to urcite neni, zvlaste kdyz ma clovek na sobe vice vrstev.

Chci se zeptat, jak merino perete? Na krabicce byl nalepen stitek, ktery me docela vydesil, jak setrne to prani ma byt, a doporuceny praci prostredek jsem videl zatim jenom na internetu...

Emka

OndrejP, dik, zaujimava rada, to som este nepocula :-)

co sa tyka ohnovzdornosti, moja mama nechcela verit ze IB je naozaj vlnene, tak z neho odtrhla par zmolkov a chcela ich spalit - spravili nieco velmi podobne ako vlasy nad ohnom. ale smrdelo to lanolinom, tak uverila :-) gucu zmolkov drzala pritom medzi prstami a nic jej to nespravilo. takze tak nejak reaguje vlna na ohen ;-)

Lubo

To, v akej nadmorskej vyske zije dotycna ovca je podla mna neuveritelny marketingovy bullshit. Rovnako ako novinka IceBreakeru v podobe "beeee faktoru" a inych podobnych kravin. Ide o marketingovu snahu ludi presvedcit, ze si maju kupit to iste ale za viac penazi. Onedlho si budeme mat triko zarucene z vlny z jednej ovce, potom bude moznost adopcie svojej ovce na zaklade vhodneho zosuladenia fazy mesiaca v den jej narodenia a nasho. Atd. atd. atd. Proste vytvaranie marketingovej pseudohodnoty.

Na merine je dolezita jedina jedna vec, ktoru vsak vyrobcovia nie uplne radi udavaju. A to je priemerna hrubka vlakna. Cim je vlakno tensie, tym je to pre outdoor pouzitie lepsie. Vo vseobecnosti, lacnejsie trika su z hrubsieho a cim drahsie, tym jemnejsie. Napr. najjemnejsie ake som drzal v ruke bolo od Ortovoxu (tusim okolo 10mikronov). U nas sa nepredava, lebo cena by bola uplne mimo.

Co sa tyka odvodu vody, je pravda, ze merino je na tom horsie, ako top synteticke materialy. To vsak nemusi byt na skodu, naopak, moze to byt pozitivom. Podla vyskumu totiz pre telo nie je vobec idealne, ak sa vsetka vlhkost odtransportuje prec, pretoze to odburava prirodzenu funkciu potenia = ochladzovanie organizmu. Moze hrozit prehrievanie. Aj preto je pre mnohych, najma menej potivych jedincov, subjektivne prijemnejsia merino vlna. Kto je vsak potivejsi, tomu to asi bude vadit. V tomto smere je potom idealne riesenie kombinovat vlnu so syntetikou. Robi to napr. Devold. Mne sa v tomto smere osvedcila kombinacia Meraclonovej sietky a na tom davam vlnu. Supis najma na teploty pod nulou.

Bacaardi

patagonia znacka je nenormlane draha, ani neviem preco. tam za budnu vysolis 20 000, mat tolko penazi tak idem do mammut expedicnyuch veci a hotovo. nehovoriac o tom, ze patagonia ma take priteplene pastelove farby vselijake.

devold active - neviem kolko gramove, zisti na webe - je perfektne na zimu. vnutrona cst je potiahnuta umelinou - thermolite, je to celkom dobra kombinacia. (vlna poto nepicha)

Anndyno

Este jedna vec, ma niekto skusenosti s merino vecami od Patagonie? Napr. tricko s dlhym rukavom Wool 2 Crew.

Anndyno

Je pravdou ze za danu cenu by tie produkty mohli byt aj kvalitnejsie :-)
Mne na merine najviac vyhovuje, ze nie je neprijemne na telo ako syntetika, ktora ma ked sa zapotim skrabie, niekedy az "pali". Ale tiez je pravda, ze je rozdiel v materialoch, nie je umelina ako umelina, niektore materialy su jemnejsie ako ine. To su vsak moje subjektivne pocity.
Este jedna vec k merinu, pomerne pomaly schne.
Uvazujem nad kupou silnejsej zimnej vrstvy. Ma niekto skusenosti s hrubsim merinom? Napr. IB 260 alebo 320. Pripadne som kedysi uvazoval na Devold Expedition, ma niekto skusenost? Pripadne Devold Across Canada (primes umeleho vlakna Outlast), ktore sa sice uz nevyraba, ale mal o by byt k dostaniu este.

Bacaardi

az na to, ze ked sa ti bavlnene tricko spoti, dost to chladi.
no a do velkeho chladu treba minimlane devold active.
to ze sa para, to je skoda.-(

Sedlo

Pokud se týče Devoldu /multisport/, mám z něho rozporuplné pocity. Nijak mě nepřesvědčil o výhodách merina, kromě toho, že opravdu nepáchne i po několika dnech. Kvalita o ničem, párá se to, pouští to očka, tepelný komfort jako u obyčejného bavlněného trička, za ty peníme nic moc. Po roce používání jsem docela zklamaný.

Bacaardi

OHNUVZDORNOST - merino je vraj ohnuvzdorne, devold ma dokohnca cely rad produktov pre poziarnikov, pracovnikov so zeravymi predmetmi atd. (pradlo kukly atd).

co sa tyka cien IceBreakru, su nadrahsi, avsak VRAJ merino na produktoch IB je jedine na svete z oviec, ktore su chovane v nadmorskej vyske nad 2000 metrov.:-).

tak teda neviem, ci je to nejaka vyhoda, ci vm bude v tom teplejsie:-).

Funttomas

bruma, ohňovzdornosť trička som neskúšal :-).
Anndyno, už viac ako rok mám dlhorukávové merino Devold MultiSport. Tiež sa mi na rukáve pára šitie. A na druhom rukáve sa mi robí očko. Kamarátovi zas na IB povolili (rozgajdali sa) rukávové manžety. Čo sa týka materiálu u Devoldu a Progressu nebadám žiadne rozdiely. Zato marže sú už o inom.

Axel

Zabrdnem: cakam na Hiking merino verziu v kombinacii "korporatnej" svetlej a tmavej zelenej :-P

OndrejP

emka> pri zmolkovani odporucaju vyprat tricka napriklad s riflami.

tiez som si skusmo zadovazil IB kusok, tricko na obycajne nosenie (so vzorom), a v lete to bola parada, velmi som si pochvaloval. potom som si zadovazil par turistickych kuskov a tiez nemozem povedat zleho slova. sice aj craft urobi podobnu sluzbu na jeden den, ale na druhy sa to uz neda pouzit koli smradu a celkovemu neprijemnemu pocitu. teraz mi staci jedno merino tricko a spodky na 2-3 dni v pohode. zatial sa mi tie tricka dokonca ani nezmolkovali.

Anndyno

Ja osobne mam tricko s kratkym rukavom Devold Multisport. Je to norska firma s dlhou radiciou, vyrabana v Norsku. Napriek tomu sa mi zacalo parat v oblasti rukavu a v pase, pricom podobnu skuenost ma viacero ludi. Takze to nebude len problem Progressu, skor si myslim, ze je to dane jemnostou merino vlny, pricom nepouzivaju prilis hrube nite na zositie. Inak nosim toto tricko neustale, velmi mi vyhovuje, nesvrbi ma tak ako umelina (u niekoho je to zase opacne) a co je hlavne, nepachne hned po prvom pouziti. Zmolkovanie som zatial nespozoroval takmer ziadne a to som na nom nosil priamo aj dost tazky ruksak.
Suma sumarum, mne vyhovuje naplno a som ochotny si aj priplatit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov