Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Koliba na Randavici

Diskusná téma K článku: Koliba na Randavici

Randavica je horská lúka rozkladajúca sa pod Malou Stožkou. Vedie takmer od horárne Stožky až na horský chrbát s rázcestím rovnomenného názvu, ktorý už tvorí pomedzie planiny a masívu Fabovej hole. Koliba tak môže poskytnúť prístrešie pri potulkách v srdci NP Muránska planina.

David

Pyšné štíty + Lomničák-chtěli by jsme příšti rok jit tyto vrcholy s horskym vodcom(leto).Bohužel na internetu není popis trasy, ani náročnost.Rádi bychom věděli na co se máme připravit :-). (letos nám vyšlo počasí na Ladových štítech, a byl to nezapomenutelný zážitek). Moc děkuji

Boro

Peter, spali sme tam- viď článok Krížom-krážom Muráňom.Perfektná koliba.

Daulagiri

Tento február som popri nej šiel, ale nebol som bližšie skúmať čo je zač.
S toho sedielka povyše sú krásne výhľady do okolia. A čo sa týka tej problematickej priechodnosti pod Fabovou hoľou tak ten zapadaný úsek značiek nie je dlhý, ale nepríjemný to áno, treba tam len správne odhadnúť smer.

Adushka

Fajny tip, uz sa tesim na jar, ked sa opat bude dat vyrazit na tulacky, tuto oblast mam uz dlhsie v plane a kolibka na prespanie sa urcite zide :)

MatusM

jj, paráda, vďaka

daulagiri, neboj sa niečo preskúmať a pridať ;-)

Peter Straka

Daulagiri, ten zapadaný úsek nie je dlhý, lenže ja som si ho predĺžil. Značku som stratil pri rázcestníku Sedlo Fabovej hole a pokračoval som ďalej po hrebeni a neskôr po severnej hranici rezervácie a nechtiac som zbehol do Prostrednej doliny. Na mieste, kde začínajú lúky som natrafil na "taxík". Zhodou okolností bol v posádke aj p. Skrovina, ktorý je priaznivec Hikingu, ktorému touto cestou opätovne ďakujem za "transfer" na brezniansku stanicu. Mimochodom do sedla Zbojská sa mi nepodarilo dostať už druhý raz, v lete som z Klenovského Vepra tiež zbehol do doliny smerom na Dobroč.

MisoB

Peter, začínam z toho byť jeleň :). V sedle Fabovej hole je rázcestník? Čo tam robí, keď mi práve Jano Škrovina pred pár dňami napísal: "priebeh modrej TZT v úseku Fabova hoľa - Javoriny na mape Hiking nie je správne zakreslený: modrá TZT (je v súbehu so žltou TZT, ktorá ide do Zbojskej) nejde po hrebeni do sedla Fabovej hole a serpentínami na Javoriny, ale ide takmer priamo z vrcholu Fabovej hole cca SZ smerom na Javoriny"... Alebo je ten rázcestník len zvyškom po bývalej trase?

Daulagiri

Matúš preskúmať by nebol problém, ale napísať článok už hej, ale možno raz sa predsa odhodlám :-)
Peter tak to si si teda fakt predĺžil, v sedle Fh je treba odbočiť doľava (na západ), ale spomínam si že aj ja som tam mal problémy kým som našiel značky, ktoré ma priviedli do toho polomu.
Mišo ako pozerám na priebeh modrej (a tiež žltej) na turistickamapa.sk$ret tak je to naznačené správne. Obe značky idú z vrcholu do sedla a odtiaľ serpentínami (momentálne polomom) na rázcestie Javoriny. Toto je aktuálne k 10.7.2008, ak to odvtedy preznačili tak beriem späť.

Daulagiri

A ešte som zabudol: v sedle Fh žiadny rázcestník nie je, teda aspoň v lete tam nebol.

Peter Straka

Mišo, vlastne to nie je rázcestník, ale označenie kóty. Áno, je to zvyšok starej trasy. Do týchto miest vedie po hrebeni ešte značka a chodník sa rozvetvuje na dve strany (Z a V), ale už bez označenia. Možno bola správna odbočka vľavo (na západ) vedená skôr a som ju prešvihol.

Muska

K tomu značeniu na hrebeni Fabovej hole.. Na turistickamapa.sk je modrá značka zakreslená nesprávne a taktiež aj v tlačenej verzii mapy SHOCART a myslím že aj v nových vydaniach mapy Veporské vrchy od VKÚ Harmanec. Modrá značka ide tak ako písal daulagiri súbežne so žltou do sedla Fabovej hole po hrebeni a odtiaľ klesá serpentínami na rázcestie Javoriny. Aktuálne zakreslenie značky v mape je krížom cez nepriechodný polom v 5 srupni ochany PR Fabova hoľa, ktorý je zatiaľ ponechaný na samovývoj. Odbočka zo sedla FH je v teréne nenápadná a nieje tam turistický rázcestník, no na strome je tam starý podomácky vyrobený smerovník upozorňujúci na prítomnosť prameňa na Javorinách. Každopádne treba značenie v teréne hľadať na hrebeni od vrchola FH až po sedlo FH a v sedle odbočiť doľava na nenápadný chodník ktorý kľučkuje medzi popadanými stromami.

Daulagiri

Tento fakt som si všimol už dávnejšie a chcel som naň upozorniť, len som na to akosi pozabudol. Dík muska, popísal si to veľmi presne.

Ppztt

Spali sme tam minulý týždeň počas prechodu Muránskej planiny. Stav veľmi podobný ako je vidieť na obrázkoch v článku. Pohodové spanie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma