Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zakarpatská Ukrajina

Diskusná téma K článku: Zakarpatská Ukrajina

Zemepis pre meštianske školy z roku 1924 píše o Podkarpatskej Rusi nasledovné: „…nížinné údolia ako zálivy siahajú ďaleko na sever medzi horské rázsochy, ktoré četne od hlavného pásma pohraničného odbočujú k juhu. Hlavný chrbát dosahuje najväčšej výšky horou Hoverla (prez 2000 m). Ponevádž na horách hojne pršiava, rastú tam krásne lesy, ktoré na mnohých miestach sú nedotknutými pralesmi. V lesoch žije hojne zvere. Nad lesami je pásmo kosodrevín a nad ním pastviny či poloniny. Na ne o jari vyháňajú stáda dospelého dobytka…“. Aká je zakarpatská príroda dnes? Ak budete čítať ďalej, zistíte, čo sa zmenilo a čo nie.

FunTTomas

Na jeseň 2010 bola začatá 1. etapa resp. bol vyznačený začiatok červenej Zakarpatskej turistickej magistrály (Karpatská transverzála) zo železničnej stanice Velykyj Bereznyj - Javorník - Stynka - Stužycja - Čeremcha - Lubnja - Pliška - Verchovyna Bystra v Užanskom národnom parku. Viac info na podkarpatskarus.net/projekt_z… a karpaty.net/…/uzansky-park.htm

Daria

Perfektne napísaný článok, 100 bodov, páči sa mi..

Sona

Ked budem mat trocha casu, prispejem niecim z nasho putovania po poloninach Svidovec a Krasna, plus trochu zo Sinevirskeho NP.

Axel

Vcera sme sa vratili z tohtorocnej akcie na Hoverlu. Priebeh takmer ten isty, akurat, ze Zil nas po malych natahovackach vyviezol az hore do Sidloviny. Bolo po nocnom dazdi, ja som bol "hlasnik" konarov na korbe a vystupil som kompletne mokry a osypany ihlicim. Cesta je po nedavnych zaplavach na mnohych miestach znicena, takze sa miestami slo potokom, alebo 10cm od okraja svahu.
Vrchol bol v oblakoch, takze dost neprijemne chladilo a vyhlady nulove, zvysok bola ale krasna slnecna tura plna vyhladov a cucoriedok, ktoru sme ukoncili v obchodokrcme na slanych syrovych korbacikoch. :-)))
Jednoducho zazitok, na ktory sa nezabuda...

Funttomas

O chvályhodnom projekte obnovy turistického značenia na Zakarpatskej Ukrajine odporúčam prečítať príspevok na karpaty.net/…/znackari.htm. Vo formáte pdf tam nájdete mnoho praktických informácií o oblastí vrátane mapiek nových turistických trás v Poloninách.

TDD

Pozri aj Poloniny - nie len Podkarpatská Rus ale aj Halič. /Halič (po latinsky Galícia) je historické územie v dnešnom juhovýchodnom Polsku a severozápadnej Ukrajine./

Jano z HE

Hej hej, ale Svidovec nie divocina, sme sli cely hreben na bikoch od Lopuchova do Jasine, pohodova hrebenovka... a v aprili sme boli polyzovat na Drahobrate so skialpami...

Edlar

re Jano z HE: A nezabudnut na Svidovec ;-) Tiez z Ust Cornej

Jano z HE

Zdar, pre tych, ktori maju radsej viacej divociny, predieranie sa kosodrevinou a hory bez ludi, odporucam pohorie Horhany, dostupne z Ust Cornej, Sineviru alebo Jasine.. Minimum chodnikov, dlhokanske doliny, smrekove pralesy, skalnate vrcholy... Len pre skusenych, lahko sa tam da prist k urazu na velkych sklanatych sutovych poliach.
Este stoji za navstevu hreben Poloniny Krasnej, na ktorej juznych svahoch sa nachadza najvacsi bukovy prales v Europe s rozlohou 10 000 ha, chraneny ako prirodna rezervacia...

MisoM

Tiez si mal ist snami s Rokosportom? Par foto je uz na ich stranke, tu je link:http://www.rokosport.sk/foto_view.php?id=61&id_podujatie=31

Jaa

Ahoj Tomáš, zo "slzami v očiach" :) som čítal tvoj prispevok. Mal som ísť tiež no deň pred odchodom som zistil, že ukrajinci vyžadujú platnosť pasu viac ako 6 mesiacov po vstupe do krajiny a zrazom splasli všetky moje nádeje. Škoda, no verím že nabudúce to víde. Verím, že to stálo za to.. Sú niekde fotky ?

Edlar

Tak, prave si mi vyfukol oblast, o ktorej som chcel pisat :-) Ale zase som uplne nadseny, ze tu ten clanok je, zaspominal som si na casy, ked som tam bol (pred 2 rokmi).
Boli sme na Ukrajine na vlastnu past na hrebenovke z Ust-Cornej sme presli Svidovec (uplne krasne kopce), pokracovali cez Kvasy, Rachov a Luhy na Hoverlu a do Jasine. V zivote som nezazil lepsiu akciu! Odporucam kazdemu, priroda je tam naozaj krasna, hory prazdne, vsetko lacne, ked ste v pruseri, ludia vam radi pomozu. Iste vzdy je tam nejake riziko - zvierata, ludia co sa chovaju ako zvierata ;-)
Pozeram, ze pan Vasil Josypcuk z Hoverle na svojom Zile pravidelne vozi turistov :-) Za 200 hrivien do vysky 1400m.Je to riadny adrenalin, hlavne ked na rozbahnenych serpentinach zdochinaju autu sviecky (este z 1. CSR!). Edelvajz v Jasini je fakt klasika. Kvalitne ubytko za dobru cenu.
S vodou na hrebeni je mozno trochu problem v lete. Ja som tam bol v septembri a na severnej strane hrebena boli potociky, ale treba hladat, a hlavne s vodou setrit.
Btw. Cesta je tiez haluz, povozite sa rozmanitymi strojmi, ktore vzbudzuju istu bazen :D

Bikemartin

V dolinach okolo dedin by som si na pramene daval pozor, ale ak vodu naberam z pramena 50m pod hrebenom v 1800m, tak tam urcite netreba mat obavy - tam je voda urcite cistejsia ako Bonaqua ;-). Kazdy mame iny imunitny system - niekto sa napije z potoka a nic a niekto sa po.... aj z tej Bonaqui :)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov