Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Jesenný Kučelach

Diskusná téma K fotke: Jesenný Kučelach

Sezónne obývaná horská osada Kučalach (Kučelach) leží vysoko (1070 m) vo Veporských vrchoch. Nachádza sa na rozvodnici povodia Hrona (Rohozná) a Slanej (Rimava) a na administratívnej hranici bývalých okresov Rimavská Sobota a Brezno. Katastrálne samota prislúcha k mestu Tisovec. Nájdeme tu zvyšky lazníckych usadlostí, nazývaných „tisovské izbičky“.

Jnezky

Veru pekný kraj, len kedy tam vyraziť.

Vrsan

Krasny obrazok, milujem taketo miesta. Ale co je najdolezitejsie? Okolie tejto horskej osady nezarasta, je pokosene alebo spasene. Dokonca si tam domaci aj cosi dopestuju. Akonahle sa totiz taketo miesto prestane vyuzivat, zacne okamzite pustnut, nastupia sukcesne rady a postupne sa do priestoru vrati les. Mnohe nadherne miesta na kopaniciach, placiky s cholvarkami a sennikmi na Slovensku takto skoncili. Sme predsa moderna krajina, nepotrebujeme sa dalej hrat na sedliakov. Nastastie su tu ale dotacie, ktore sa dnesny farmari (exdruzstevnici)snazia vyzobat. A tak sa dnes opat kosia, ale hlavne mulcuju krasne horske luky nad dedinami, teda aspon tie, ktore uz uplne nezarastli. Vzdy sa rozplyvam nad uzasnou pestrostou kulturnej krajiny v horach, kde sa este sedliaci trochu snazia. Ci je to v Alpach, Vychodnych Karpatoch alebo balkanskych pohoriach. U nas je to teraz vsak akesi zmutovane, trochu opustene, bez gazdu a spevavych robiek, bez onoho jedinecneho vztahu domkara ku svojim svickom a lukam. Vzdy som si preto vazil skromny narod vrcharov a ich nadhernu, ale drsnu domovinu.

Sanco

ako niekde na Ukrajine, alebo v Rumunsku :-)

Bruma

Velmi pekne Tomaš. Pri pohľade na tie dva stromy pri tom zadnom domčeku sa mi to javí ako maketa, ale to robi iba optický klam.

Daulagiri

Ach áno, na takéto miesta mám slabosť Tomáš však vieš. Chcel som sem zájsť túto jeseň, ale nevyšlo to, snáď nabudúce.
Inak toto je úžasný kraj...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok