Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pohraničie

Diskusná téma K fotke: Pohraničie

Pozorne (no nie ostro) sledovaná ukrajinská hranica medzi obcami Ulič (SK) a Zabriď (UA). Jej líniu vidno do diaľky vďaka prieseku lesom. Kopec naľavo by mal byť Rožok (s UNESCO pralesom) a vpravo od neho pohraničný vrch Stinská (tiež Stinka = Stienka, Stena?) s rázne uťatou JV stranou, čo je zapríčinené rozsiahlym blokovým zosuvom (na Ukrajine).

MatusM

Dobre, ešte som to pozmenil, aby bol popis jasný. Na východe sme strávili tento rok fakt krásnu dovolenku, každému odporúčam spoznávať, čo máme doma. Dúfam, že aspoň pár ľudí trochu navnadím :-)

IvanB

Rado sa stalo. Stinská (1093) je vpravo od Rožku (792), teda vlastne ešte stále v ľavej časti obrázka blízko jeho stredu. Celkom vpravo za pozorovateľnou v pozadí je Knjahynja (641, ale krkolomný prepis z azbuky, Kňahynia by sa mi páčilo viac) a vľavo od nej bližšie kóta 488, nenašiel som meno. Podľa mapy som si celkom istý :-)

MatusM

Ivan, zaujímavé, ďakujem za doplnenie. Tiež som sa snažil tie kopce identifikovať z mapy, ale nebol som si istý.. pridávam do popisu.

IvanB

Kopec na ľavo by mal byť Rožok (s UNESCO pralesom) a vpravo od neho v Stinská (tiež Stinka = Stienka, Stena?), ak sa nemýlim. Stinská je pohraničný vrch s rázne uťatou JV stranou (na obrázku pravou), čo je zapríčinené rozsiahlym blokovým zosuvom (už na Ukrajine). Hrebeň je ozdobený skalnými stenami, ťahovými trhlinami a práve na tomto atraktívnom kopci vznikla prvá značená trasa na Podkarpatskej Rusi počas 1. ČSR. O jej obnovení môžme iba snívať, a to tiež "vďaka" tomu Šengenu.

MatusM

Nás len zbežne párkrát skontrolovali Slováci otázkou, kam máme namierené, doklady nepýtali. Čakal som prísnejšie caviky, bolo to OK..

Bulat

A mame byt vobec na co hrdi? Este tam postavit nejaku tu zeleznu oponu- aspon ze by sme tentokrat boli na tej spravnej strane. Vobec nebudem zazlievat ukrajinskemu turistovi, pokial by korzoval po hranicnych horach, ak to nebude samozrejme nejaky prevadzac.

PetoH

Tomas, ja som vdacny za Schengen, len cestou po hranici som sa vobec necitil ako na nejakej vynimocnej hranici. Neslo mi o to, ci to nejaky Ukrajinec naozaj urobi, ale z principu, ze by mu to aj preslo ;) Pohranicnu straz som videl raz za cas, ale kym clovek nevyzeral fakt podozrivo, tak to mali zjavne jedno.
Inac to stym cestovanim na Ukrajine som nevedel, diky za geopoliticku vlozku :)

Funttomas

PetoH, vyzerať to tak mohlo, ale realita je úplne iná. Ukrajinci neholdujú turistike. Majú iné problémy. Nie chodiť po horách. Ak aj idú do hôr, tak za zárobkom. Môžeme byť radi, že vynález Schengen existuje. Donedávna dokonca nemohli Ukrajinci voľne cestovať po Ukrajine mimo svojho okresu bez povolenia! Okresné hranice na cestách boli strážené policajnými stanicami. Našťastie prezident Juščenko po oranžovej revolúcii zrušil väčšinu týchto staníc. Dnes je cestovanie po UA hneď jednoduchšie.

PetoH

No jo, tolko sa o tom Schengene hovorilo ako musi byt ta hranica strazena. Ale ked som tam bol, tak to vyzeralo, ze typek z Ukrajiny si moze lesom vyjst do kopcov a urobit rovno celu hrebenovku az dakde po Duklu a spat, kym sa nebude rozpravat, tak mu na to asi nikto nepride :D

Sona

Dobry dokumentacny zaber. O priesekoch by Ti veru Miro Svitek porozpraval :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma

Komentár

Janabilesova k fotke: Zvonička Maťo, ďakujem. Pekne na ňu zrána svietilo slnko. Pod zvoničkou sme chodníčkom pomedzi chalúpky prešli ku lúkam v časti Grúne a pokračovali ku výhliadke s krížom …

+ 1 ďalší príspevok