Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Dúhová dolina

Diskusná téma K fotke: Dúhová dolina

Dušičková podvečerná nálada pred ústím Jaloveckej doliny od cintorína v Jalovci. Vľavo sú bralá Sokola a Mnícha, ktoré podopierajú krasovú plošinu Červenec. Uprostred s dúhou je zahmlený predvrchol Lysca – Jalovecká hora, pod ktorou sa dolina vetví vľavo na Bobroveckú a vpravo na Jaloveckú so záverom Parichvost. Vpravo je Trnác (Trstenská hoľa).

Sanco

Rasťo, však možno aj prídem :-)

Sanco

Fun, zrejme si Tomáš, tak teda Tomáš, nie som odborný pracovník ochrany prírody. Som ekonóm, nemám preukaz, ktorý by ma oprávňoval chodiť tam, kam aj napriek tomu chodím. Celé je to o konkrétnom človeku a hlavne o srdci. Zákony, vyhlášky, zákazy nič neriešia. Z každého existujú výnimky, ktoré sa samozrejme vo veľkom využívajú. Na záver. Pamätám si starého otca ako chodieval na čučoriedky a brusnice na Baranec. Ráno o štvrtej na vyrážali chlapi z dediny s veľkými košmi na chrbtoch a večer sa vracali plní. Každý doniesol okolo 40 litrov čučiek, alebo brusníc. Ja by som tam nemal ísť, lebo porušujem návštevný poriadok. Podstata je ale inde. Za celú moju mladosť si nepamätám, že by sa stal prípad, aby sa medveď motal poza dedinu, nieto ešte po ohradoch. Teraz máme na ohrade pravidelne nakladené, na slivky sme dvaja a suseda mala medvedicu za bieleho dňa pomaly v pitvore. Tak ako to vlastne je ?

Funttomas

Sanco, veď sme napísali to isté (uvedomelý turista). To je pekné, že máš takéto názory. Ale ty by si mal najlepšie vedieť ako odborný pracovník ochrany prírody, že prečo je niečo zakázané, povolené, obmedzené, vyhradené atď. Nejdem ďalej reagovať, lebo sme už dávno mimo témy.

Jonathan.sk

...sanco, toto je na dlhú debatu, ale niekde pri pive, nie na nete.

Sanco

Funttomas, vieš, čo všetko je zakázané ? Myslíš, že môžeš ísť legálne lyžovať Kriváň, Pachoľa, Bystrú, Železnú bránu, ... ? Môžeš spať v kolibe pod Klinom ? Môžeš bivakovať na hrebeni ZT ? Môžeš lyžovať žľaby v máji ? Môžeš zberať čučky a brusnice v NP ? Dokonca, môžeš hľadať hríby v NP ? Pokiaľ vieš, ako sa máš správať a nepreháňaš to, určite nedostaneš pokutu a so strážcom si v pohode pokeciaš. Pokiaľ si ale človek, ktorý si myslí, že môže všetko a elementárne základy slušnosti sú mu cudzie, nuž zákazy a pokuty aj tak nič nevyriešia.
K exponovanosti chodníka. Dcéry ho zvládli vo veku okolo 6 a 8 rokov bez najmenších problémov, smerom hore ( čo je vždy ľahšie ), ako aj dole. Pošmyknúť sa môžeš aj na ulici, alebo obyčajnom turistickom chodníku. Povedal by si, že pošmyknutie na mokrej tráve zo Smutného sedla mohlo mať smrteľné následky ( smerom do Žiarske doliny ).
Po horách chodím nejakých tých 30 rokov a predstav si, že som ešte nemal konflikt so strážcami návštevných poriadkov aj pri ich zjavnom porušení. Hm, možno to bude asi tým, že mám hory rád a hlavne viem, ako sa mám v nich správať aj bez nejakého poriadku.
Vysvetli mi, aký je rozdiel medzi stromom, ktorý rastie 10 metrov mimo hranice NPR a stromom, ktorý rastie 10 metrov vo vnútri NPR.
Na záver. Najprv tadiaľ chodili ľudia aj bez zaistenia reťazami, potom tam ľudia osadili reťaze, aby sa im tam chodilo ľahšie, potom tam iní ľudia vyhlásili NPR, aby tam okrem nich nemohol chodiť nik. Doby sa menia, ale jedno je isté. Ľudia tam budú chodiť aj naďalej. Prečo asi ?

Psyloo

Tomas, nemyslela som na CartoMedia, ale starsiu verziu vydavatelstva Sygnaturka. Kazdopadne bola som zvedava,kde to presne je, hlavne tie vodopady mna zaujali, a este to, ze kam mi zniznul ten chlapik a samozrejme napis od Janosika na skale ;-) A sama na vlastnu past tam urcite nepojdem, po Rozstuci taky vyhladavac adrenalinu uz nie som. Kazdopadne dik za info;-)

Funttomas

bulat: samozrejme, že to tam poznám. Veď som skoro domáci. Súhlasím s tým, čo píšeš. Mojím zámerom je nepropagovať a uchrániť pred davmi. Nemám nič proti uvedomelým turistom. Ale čím viac ľudí o tom bude vedieť, tým viac aj neuvedomelých tam príde. O krehkosti krasových území ako je toto ani nejdem písať. A ako cvičiteľ VhT nepošlem kohokoľvek do exponovaného terénu.

Bulat

to Funttomas: no podla popisu to tam evidentne dobre poznas, takze vycitas Sancovi priestupok kt. si zrejme urobil tiez. Nehnevaj sa ale trosku mi to zavána elitarstvom, my chlapci kt. vieme tak mozeme. A ostatny no-no-no !!! Ale samozrejme suhlasim s tym, ze ak idem niekam, kam sa nemá, tak to nie je vhodné verejne pertraktovat. Iba tolko som chcel.

Funttomas

Sanco:
ako pracovník SMOPAJ musíš veľmi dobre vedieť, že pohyb v NPR Mních v najvyššom 5. stupni ochrany je mimo oficiálnych TZT prísne zakázaný. Hranica NPR je na oboch stranách označená pri chodníku tabuľami, takže človek vedome vstupuje na územie prísnej rezervácie. Pri ceste k Bielym studniam je dokonca zákaz vstupu resp. pohyb mimo TZT uvedený na dodatkovej textovej tabuľke. Druhá vec je, že chodník pravidelne okrem zimy využívajú domáci. To, že ho bežne používaš, neznamená, že je povolený. Každopádne je to porušenie návštevného poriadku TANAP-u s hrozbou pokuty. Ďalšia vec je, že v prípade úrazu a nepoistenia nastáva problém pri záchrane. Niekoho môže prekvapiť exponovanosť trasy, ktorú zisťuje reťaz. No je tam aj krátky nezaistený úsek v tieni po skale, kde je za mokra nebezpečenstvo šmyknutia. Neposielal by som tam ľudí na vlastnú päsť, keď to tam nepoznajú.
Psyloo:
na mape CartoMedia chodník cez Hrtany nie je zaznačený. Je tam len nástup cez Biele studne aj to zle.

Jonathan.sk

..takže Psyloo: keď zídeme z lk, tak hor sa na Sokol... :-)).

Psyloo

Ano, je nakresleny;-) Ja uz tusim, kde by to malo byt, ten nastup...raz isiel prede mnou jeden chlap cestou na Cervenec a o chvilu neviem kam mi zmiznul...potom stretla som ho zase na chodniku uz za tou vyhliadkou na Sokole...teda uz mi je jasne, kam zmiznul;-)Tomas a Sanco - dik;-))

Jonathan.sk

...Tomáš a sanco, díky za info.Zdá sa mi, že na jednej polskej mape je ten chodník aj nakreslený.

Sanco

nuž neviem či je chodník zakázaný, bežne ho používame ako skratku cestou dole z Červenca. Nájsť sa dá v podstate ľahko. Po značenom chodníku dole z Červenca najprv prejdeš lúku a potom klesáš strmšie ku potoku a svážnici. Po ľavej strane je ceduľka s niečím ako Rezervácia a pri nej odbočuje chodník. V podstate je to nenáročný choďáčik s pár zaistenými miestami, zato však s krásnymi výhľadmi :-)

Funttomas

psyloo, nielen hoľu ale aj diel ;-) turistickamapa.sk/?x=19.64043…
Zakázaný chodník s reťazou sa nachádza medzi Sokolom a Mníchom. Ide cez roklinu Hrtany. Vodopád nie je trvalý, lebo koryto je zvyčajne suché a voda sa ponára do podzemia v Nižnom Červenci. Vodopád sa tvorí len za silných lejakov a na jar počas topenia snehu. Na blízkom brale je vraj nápis od Jánošíka. Bližšie viac neprezradím ako je na bobrovec.eu/main.php?id_menu=… (časť Prístup). Skutočne bez sprievodcu to nie je šanca nájsť. A za vlhka riskantné.
Rasťo, budeš musieť počkať. Toto sú stále fotky spred fotostretnutia :-). To ešte len budú vzorové kompozície…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok