Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Bábovka

Diskusná téma K fotke: Bábovka

Vytvorili ju výbežky Ostrého vrchu a Čela nad Bodinou. Medzi Hoľazniami a Travnou sa črtá považskobystrické sídlisko Rozkvet. Fotené z Vysokého vrchu 766 m.

Bulat

stranok o fotografovani je hodne, celkom uzitocna je napr. fotoaparat.cz$ret kde v sekcii fotoskola event. fotoradce najdes vsetko potrebne i nepotrebne :)

Bulat

este by som dodal, ze hlbku ostrosti mozno ovplyvnit nastavenim clony- to sa ale da iba na zrkadlovkach ci tzv. pseudozrkadlovkach, kt. poskytuju prislusne rezimy/manualny, priorita clony, priorita expozicie/ Na klasickych kompaktoch to vacsinou mozne nie je

Rbr69

Krasa fotografie je v tom, ze mozes pracovat s tzv. hlbkou ostrosti, co je oblast, v ktorej mas dostatocne ostre aj blizsie aj vzdialenejsie objekty. Tu mozes mat od niekolko mm alebo skoro nulovu, az po desiatky-stovky metrov. Pri manualnom nastaveni parametrov si mozes tuto hlbku riadit, napr. pri foteni portretov potrebujes co najmensiu, pri krajinkach co najvacsiu. Samozrejme navazuje to aj na parametre objektivu. Skus vygooglit odborne clanky k hlbke ostrosti (alebo angl.skratka DOF)
osobne odporucam
fotoroman.cz/techniques2.htm

Bulat

ak si k tomu blízkemu predmetu blizsie ako je urcita kriticka vzdialenost od ktorej sa pocita tzv nekonecno, tak sa to neda. No dufam ze som to napisal zrozumitelne.

Jansulik

Som rád, že ste sa zapojili do diskusie. Neviem zaostriť súčasne blízky i vzdialený predmet.Dá sa to?

Jansulik

Zatiaľ som manuálne zaostrovanie v ňom nenašiel.

Bulat

to Rasto: manualne zaostrovanie ako zrkadlovka samozrejme nema, ale v ramci automatiky si mozes vybrat z viacerych moznosti, kt. sa lisia rozlozenim bodov kt. sa zaostria. Uplne najednoduchsi je cisty stred- umiestnenim stredoveho krizika mozes lahko kontrolovat co ti fotak zaostri. To u viacbodoveho ostrenia uplne pod kontrolou nemas. Takto to je u TZ1- predpokladam ze u LZ5 to bude obdobne.

Rbr69

aha, takze ide to
osobne mam pri foteni nastavene ostrenie len na stred

Bulat

No, absencia hladacika je dost velkym nedostatkom tychto inak poctivo pracujucich kompaktov. Pokial svieti slnko zozadu, tak na displeji nevidis zhola nic.

Jansulik

Ďakujem ,skusim to ostrenie na stred. Zatiaľ som ostril pri krajinkách na 3 miesta. Na displeji veľa toho nie je vidieť, hlavne keď svieti slnko a ja nosím okuliare.

Bulat

Ja mam TZ1- jedna z moznosti- podla mna ta najednoduchsia- je zvolit zaostrenie na stred. To co chcem mat ostre hodim na stred, zaostrim a uzamknem namacknutim spuste a potom event. prekomponujem snimok. Pripadna odchylka v exppozicii sa da skorigovat nahor ci nadol. Predpookladam ze v tvojom fotaku to bude podobne, robi sa to vsetko na jedno brdo. Ale je pravda, ze neziaduca vetvicka sa obcas pripletie, co si clovek vsimne zasadne az doma :)Hlavne u panasoniku kt. ma len display a nie hladacik /aspon ten moj/

Jansulik

V Lumixe LZ5 mám zostrovanie na 1-5 miest. Vždy mi to chytí nejaký konár, ktorý je bližší. Možno sa to nejako dá???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok