Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horský hotel Poľana

Martin knor

Vcera Budaj v TN hovoril, ze team na medveda (neviem presny nazov) ma kontaktovat v dotknutych obciach miestnych a s preverenymi osobami uzavrie kontrakt na redukciu medvedov. (Vyslovene povedal redukciu, nie odstranenie problemovych jedincov, co je dost podstatna zmena retoriky). Kazdy napad sa da dokonit, ale mozno predsa len svita na lepsie casy.

Adee.e

Bukaj. Ak mas taketo informacie, fotky, mal by si ich poskytnut vsetkym relevantnym instituciam.

A ak je to pravda, problem nie su medvede, ktore takto pridu, ale ludia, ktori toto robia. V oblasti plnej medvedov, je to do neba volajuca hlupost a obmedzenost.
A potom je, dosial opravnena rozhorcenost obyvatelov a starostov Podpolania, uplne mimo.

Bukaj

@RC - drábovka teda určite nie je lokalita s chodníkom plným turistami a už vôbec nie podvečer v medvedej ruji okolo 18:00. tak isto sa medvede nefotia na chodníku ale mimo neho. bezpochyby je tragédia čo sa im stalo. ale problém nie je medved vo vrcholových častiach Poľany ale tie čo sa pohybujú po dúbravách, stavanisku, kostolnej atď. ale to je zas téma poľovníci-ochranári -miestny obyvatelia. zrejme začnem pridávať fotky z veľkokapacitných kontajnerov plných koží z ovcí /áno miestny obyvatelia ich tam vyhadzujú!!!/, alebo CELOROCNE plné vnadiská, krmoviská plné kukurice, zeleniny, niektoré v okruhu do 500m od domov!!!. žijem tu, poznám to tu.

Iwanna

Zda sa mi, ze tendencne vyuzivanie a prezentovanie dezinformacii z tej tzv. Agentury JPP :)), niekedy nespravne nazyvanej "miestni", je nastroj kt. zhruba rovnako vyuziva aj ta cast polovnikov kt. ma blizsie k pytliakom, a rovnako aj ta cast tzv. ochranarov, kt. ma blizko k tzv. ekoteroristom :) Aj ich destruktivne eskalacie konfliktov podla mna sposobuju to, ze pokusy o konstruktivne riesenia meskaju, kedze aj politici sklzaju skor k obom polom extremu spektra (Budaj vs. multiotecko) a vyzivaniu sa v konfliktoch, ako k spolocnemu hladaniu riesenia. Snad aspon prave vydany clanok v SME, otvoreny do 10:38, sa pokusil o vyvazenost, ved kto stihate precitajte si na
domov.sme.sk/…/medved-utoky-a…

Rc

jjano ty to zasa podla mna zlahcujes. podstatne je ze sa to stalo na turistickom chodniku a v case ked tade chodi dost turistov. nemyslim si ze medved dokaze rozlisit turistu od neturistu. ak turisti nosia fotaky a aj na samotnom tomto webe najdes fotky spravene turistami ktore boli fotene v ovela horsom case a niekolko hodin pred zapadom slnka. neviem ake bezne opatrena mas na mysli? zatjili pred medvedom svoj pach?

Jjano

Rc, nedramatizuj. Tí dvaja neboli turisti, ktorí kráčali po chodníku a dodržiavali bežne opatrenia. Bol to lesník a fotograf, ktorí práveže išli fotiť medvede a preto úmyselne porušili zasady. Ja im to nevyčítam, iste vedeli, čo robia, aby získali fotky. Len skrátka informovanie o celej tej veci je deformované.

Rc

nie tak davno nas rozni ochranari ustovali, ze na turistickom chodniku take nieco nehrozi. zaujimave, ako sa ta hranica posuva. uz to neplati pre chodniky hlboko v lesoch ale niekde na podhori. caka nas doba safari spoza okna offroadov, ak si budeme chciet zajst do prirody?
A co vyrastie z tych mladych, ktore videli ako ich matka dotrhala tych dvoch a nic sa jej nestalo? budu mat tieto medvede ked vyrastu respekt pred clovekom?

Jjano

Problémom tejto debaty je, že spájame dve veci - Poľanu a Podpoľanie. prístup na Poľane by mal byť iste iný ako prístup v Podpoľaní, ale v prspevkoch sa to stále mieša. :-)

Pavel Forgáč

jjano - ja proti medveďom nič nemám a najradšej by som bol keby bola Poľana nespútaná divočina kde by si žili ako chcú a všetko by si manažovala príroda. No Poľana už divočina nie je a kým bude ľudstvo ľudstvom tak ani nebude. Ľudia svojím správaním zdeformovali prírodu a aj správanie/život zvierat. Oni nie sú sprosté a prispôsobia sa. Medveď dobre vie že lepšie ako sa pásť na tráve, zbierať čučoriedky a iné lesné plody je pre neho výhodnejšie sa napchať na poli s kukuricou alebo na vnadisku. Keď má takto medvedica dostatok potravy tak nemá 1-2 mláďatá ale 2-3. Viac ich aj prežije zimu lebo majú potravu. Jedného dňa ich počet stúpne natoľko, že sa začnú tlačiť aj do blízkosti dedín. Príroda si to nevie úplne efektívne zregulovať lebo sme do nej zasiahli.

Ja sa snažím vnímať názory aj jednej aj druhej strany. Ani jeden sa mi úplne nepáči. Nemám rád časť populácie čo by najradšej všetko v lese vystrieľala ale nepríde mi správna ani bezbrehá ochrana. Rozumne nastavená regulácia v okolí dedín by podľa mňa nič nepokazila. Medvede by možno opäť získali akýsi rešpekt pred človekom. Samozrejme riešenie problému nie je len o tom ale malo by byť komplexnejšie. Treba riešiť aj iné veci ako vnadiská, plodiny na poliach v problémových regiónoch, vytvorenie biokoridorov na ktoré sa u nás úplne kašle atď... No to by mal riešiť minister a nie ja ani nikto iný. Lebo sa môže veľmi ľahko stať, že keď sa z medveďov stane celospoločenská téma tak sa toho chytí opozícia a potom keď sa dostanú do vlády, tak bude neskoro plakať.

Tramtária

Martin Knor, len doplním: miestni sa toho už chytili, len to nie sú nejakí pytliaci stojaci pozabučkom, ale legitímne zvolení primátori a starostovia podpoľania, ktorí vyzývajú konať.

Martin knor

Hej, hej. Takze sa vlastne nic nestalo. Medved iba spravil "bububu" ale nikomu nechcel ublizit. (Cloveku sa az tlaci paralela na ineho medveda, ze ano.) Pointa vsak bola, ako to ze medved robi "bububu" dole na rovine v blizkosti dediny?

Suhlasim s Pavlom vo vsetkom. Ale tiez, ked si tak davam dokopy co som pocas prechadzky videl, tak mam pocit, ze to miestni pomaly beru do vlastnych ruk, ked na nich stat kasle. Ani sa im necudujem. Blavaci su potentovani z komarov, striekaju ich ako besni, a ich by nechali na pospas medvedom. To cloveka nase...

Jaro Flídr

Medvedica vystrčila hlavu z lesíka a začala revať. Toto je, hádam, varovanie a nie napadnutie. Podľa popisu udalosti nikoho nenapadla, ani prenasledovanie nespomínajú.

Jjano

Pavel, prečo by sa s tým niečo malo robiť? Poľana je skrátka medveďovo, tam sú doma.
Ja som začal na Poľanu viac chodiť okolo roku 2005 a už vtedy sme riešili, kam ísť a kedy a koľkáti a ako sa správať, pretože tam bolo veľa medveďov. A keď nám horár povedal, že v Čiernom jarku je medvedica s mladými, tak sme išli dole inokade. A keď nám bufetár v hoteli niekedy v 2013 alebo 2014 povedal, že ak sa bojíme, tak radšej nech už ideme do chatky, lebo tu chodí večer medveď, tak sme s tým počítali a na tých pár metroch sme hodne spievali :-) A keď sme tam sprevádzali klientov, tak podpisovali, že idú na vlastné riziko...
Iste treba niečo robiť s medveďmi, ktoré behajú po dedine. Ale na Poľane? Tam sú doma, to je ich biotop.

Pavel Forgáč

Raz som išiel od hotela dole po modrej asi o 20:00 bola už tma a po 5 minútach sa mi vybila baterka ale bol spln ak lopata tak sa dalo ísť aj bez nej. Začínam to brať ako celkom odvážny počin :D.

Čo si pamätám z posledného prechodu lokalitou tak v okolí Drábovky je dosť šumín a na jednom úseku tam išiel len úzky chodník cez mladinu. Takže ideálne miesto pre medvede.

Máj je asi najkritickejšie obdobie pre medvede ale aj inú zver. Majú mladé, medvedia ruja a ešte aj najväčšia bieda čo sa týka potravy. Takže nečudo že sú nervózne. Na Poľane je asi najviac medveďov na Slovensku. Možno už až príliš veľa. Niečo by sa s tým malo začať robiť kým sa toho nechopia miestny. Nejaká rozumná regulácia by nebola zlá, ale poľovníkom by som to do rúk nezveril. A na druhej strane by som zatočil s prikrmovaním zveri v lesoch. Lebo to kazí prirodzenú reguláciu všetkej zvery nie len medveďov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov