Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Maroko, Vysoký Atlas

Diskusná téma K článku: Maroko, Vysoký Atlas

Do Maroka sme sa vybrali v marci 2008 spolu s kamarátom. Mali sme v pláne výstup na Jebel Toubkal (4168 m) v rámci týždňovej túry vo Vysokom Atlase. Okrem vysokých kopcov bolo tých 10 dní plných veľa zaujímavých zážitkov. Na Maroku sa mi páči hlavne to, že okrem kopcov ponúka aj spoznanie inej kultúry a mentality ľudí.

Naja

welmo dobre citanie...pochvala pre Lukasa ...a tiez za sprostredkovanie dobrodruzstva podakujem, bol to pekny wylet!

Jaroslawik

Peter61 mas pravdu ale, na "nizku" stvortisicovku, akou je aj Toubkal, VEDSINE ludi staci jeden den aklimatizacie.Na "vyssie" napr. Mt. Blanc dva az tri dni. Aj ked ja mam ties skusenost, ze niektory jedinci mali problem sa aklimatizovat na cca 3500 m.n.m aj tri-styri dni, no to je fakt vynimocne.Ties je pravdou, ze kondicia s aklimatizaciou nema vela spolocneho. No podla mna, ked si kondicne lepsie pripraveny, lepsie znesies problemy ktore s vyskou suvisia. Zakladna kondicna priprava v horach predsa este nikomu neuskodila :)

Peter61

Hm, aklimatizácia a kondícia sú dva rôzne veci. Aklimatizácia je vec výsostne individiduálna, písalo k tomu aj v článku M.Blanc II. Rozdiel vo výške je cca 600 m, ale napríklad taký Reinhold M. z Tirolska sa zvykol aklimatizovať na štvortisícovku zo 3 dni...

Lukipuki

Presne tak, ako píše jaroslawik. Ak niečo so sebou robíš, tak nemáš problém.

My sme vybehli na chatu Neltner s ťažkými ruksakmi a všetci nás obiehali, lebo išli naľahko. Na chate sme boli o jednej a ešte by sme v pohode stihli v ten deň výstup na Toubkal. Ale rozhodli sme sa radšej aklimatizovať. Na druhý deň ráno sme hore vybehli veľmi rýchlo.

Jaroslawik

Barbora, hlavne sa traba dobre aklimatizovat v prvy den resp. dva a potom je to uz iba vystup na terrynku. Ale to len za dobreho pocasia. Tecnicky je vystup bez problemov. Ale odporucam si ist aspon sem tam zabehat, kvoli kondicke :) inac ja som sa skvelo aklimatizoval tym ze som si batoh na chatu pod Toubkalom nesol sam a mal som potom den vystupu na vrchol bez problemov na rozdiel od tych co si to na chatu vybehli bez batohov a potom sa na vrchole potykali s tazkostamy.

Lukáš Poláček

Zdravím, ako je moc fyzicky náročný výstup na Jabal Toubkal. Zvládne ho aj ženská, ktorá nie je síce drevo, ale len príležitostná turistka. Díky Barbora

Lukipuki

Island zatiaľ vychádza na koniec júla a začiatok augusta, ale nič nie je isté. V júni mám štátnice.

Tomo

Mozno trocha od veci ... kedy sa chystas na Island? Ja v juni 09...

Tomas

Lukipuki

Ahoj, nerátal som to do haliera, ale rozpočet bol okolo 15000 Sk (500 €), z čoho 10000 (333 €) boli letenky. Vačšinou sme spali v stanoch a keď už sme aj spali u domácich, stálo to takých 450 Sk (15 €) aj s plnou penziou.

Čo sa komunikácie týka, tak Maročania vedia výborne po anglicky (keď to porovnám napríklad s vyspelejším Španielskom). Samozrejme sa nám stalo, že v menej turistickom juhu vedeli iba po francúzsky, ale rukami nohami sme to vybavili :)

Cyro

Vyborny clanok, ocenujem putavy styl, ake aj to ze ten clanok nieje zbytocne dlhy. Technicke info: aky bol priblizny rozpocet (ak nieje tajny:-) ,aky bol komunikacny jazyk? Vopred dakujem za info...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov