Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Najlahsie horolezecke trasy v Tatrach

Diskusná téma Najlahsie horolezecke trasy v Tatrach

Cavte, mohol by mi niekto, kto ma prehlad o horolezeckych trasach vo VT, napisat taky zoznam vystupov, ktore patria medzi tie najlahsie, ktore by som mohol absolvovat ako clen napr. JAMES-u? Planujem sa stat clenom a samozrejme prejst nejakymi kurzami, ale uz teraz by ma zaujimalo, ktore su tie najlahsie.

Dalsia otazka. V navstevnom poriadku TANAP-u je napisane, ze ako horolezec mozem chodit na vystupy obtiaznosti vyssej ako II. To znamena, ze I a II mozem absolvovat aj tak iba v sprievode horskeho vodcu? Dik

Mošitinta

Kežmarský štít južná stena 550 m. Ľavým vhlbenim III.

Vrana

Pekna tura.

V dobrych podmienkach sa oba zlaby daju lyzovat. Lastovicia strbina je tazsia, hore strmsie a uzke.

Bachledov zlab je pre mna jeden z top zjazdov v Tatrach. Krasna klasika s prevysenim snad 900 m a dlzkou dobre 2 km ak sa lyzuje az pod Hang na dno MSD. Mozem len odporucit.

Raymond

Ale mozes tam ist aj bez neho pre boha, a co ti povie ked mu povies, ze sa od niekial vracias alebo , ze niekam ides nieco liezt a budes mat pri sebe lezecky matros a preukaz, snad sa tu nenechas oblbovat takymito hlupostami, proste osm niekde bol alebo niekam idem a konec.

Spacer

Ahoj,
cital som ho takmer cely, a tento uryvok viem skoro naspamat :).
Chcel som len potvrdenie toho, ze do I a II ak sa nejedna o tur. chodnik mozem len v sprievode bla bla.

Ale dik :) za osviezenie.

Peter61

Ahoj spacer, najlepšššššie je asi prečítať si celý NP TANAPu, ale asi s tým má viac ľudí problém, pretože sa otázko na rôznych fórach opkauje. Citujem:

Návštevníci :

(5) Návštevníci národného parku môžu vykonávať pešiu turistiku len po turistických, náučných a kúpeľných chodníkoch s výnimkou tých, na ktorých bol pohyb obmedzený alebo zakázaný rozhodnutím orgánu ochrany prírody a krajiny. Sezónne uzávery turistických a náučných chodníkov v národnom parku sú uvedené v prílohe č. 3. V chránených územiach s piatym stupňom ochrany je pohyb po turistických a náučných chodníkoch dovolený v dennej dobe od hodiny po východe slnka do hodiny pred západom slnka. Mimo turistických a náučných chodníkov sa môžu návštevníci národného parku pohybovať v čase od 16.júna do 31.októbra v sprievode osôb, ktoré majú odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných činností v oblasti horolezectva a vysokohorskej turistiky podľa osobitného predpisu2) (ďalej len „oprávnená osoba„) za podmienok uvedených v prílohe č. 4.

B.
PODMIENKY PRE VYKONÁVANIE HOROLEZECTVA A SKALOLEZECTVA
NA VYHRADENÝCH MIESTACH

  1. Horolezeckú činnosť môžu vykonávať horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch.
  2. Horolezci môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na horolezeckú túru so stupňom ťažkosti horolezeckej klasifikácie vyšším ako II.stupeň, pričom použijú trasu čo najšetrnejšiu z hľadiska ochrany prírody a krajiny. Pri samostatných výstupoch môžu horolezci použiť hrebeňové túry od II. stupňa ťažkosti horolezeckej klasifikácie s výnimkou úsekov Kopské sedlo - Jahňací štít, Veľká Svišťovka - Kežmarský štít. Horolezecké túry s I. a II. stupňom ťažkosti sa môžu vykonávať len v letnom období, ak je to nevyhnutné na zostup a v zimnom období od 21. decembra do 20. marca v obidvoch smeroch, keď terén tejto ťažkosti sa metodicky využíva na zimný výcvik.

Horám zdar

Bxm

Ked uz budes v klube, mozes aj na I,II, ak s tebou bude niekto s kvalifikaciou instruktor VHT, ktory je riadne zapisany v tom klube ako clovek co moze vykonavat vyuku metodiky pobytu a prax VHT pre riadnych clenov v danom klube(vsetky zakonne detaily neviem) a samozrejme ma tento vycvik riadne nahlaseny a schvaleny na TANAP-e resp. inom narodnom parku.

Ala

Do zoznamu by som pridala
Ihla v Ostrve - myslim,ze idealna na uplne prve lezenie v Tatrach, taka nezna cesta na zoznamenie.
Strelecka veza-Lavy pilier, ma sice 7 dlzok, ale je to tiez prijemna cesta, navyse dole scupitas po svojich, nezlanujes :-)Len tam pozor na lokre!! A ostatok co napisal kossuri. Jaj- a je dobre mat preukaz JAMES so sebou,opravnuje ta chodit mimo vyznacenych chodnikov...Ako jonathan vravi,skus sa prihlasit do horolezeckeho klubu tam, kde byvas.Viacere zvyknu uz teraz robit zakladny horolezecky kurz...Vela stastia a dosiahnutych vrcholov ;-)

Sona

Kozi stit, III., zlava od Kozej kopky.

Kossuri

Tak ako už bolo uvedené, členovia horolezeckých spolkov (JAMES, Alpenverein, a pod.) môžu používať cesty ťažšie ako II. stupeň UIAA. Ľahšie cesty môžu použiť na nástup a zostup. V praxi som sa nikdy nestretol s problémami ani v ľahších cestách. Treba mať so sebou horolezeckú výstroj (lano, prilba).
Čo sa týka ľahkých a príjemných lezeckých výstupov, napadajú ma napr.:
Štrbské Solisko, V rebro, III
Volia veža, J rebro, III
Žabí kôň, V hrebeň, III
Ošarpance, J komín, III
Gerlach, Martinovka, II-III
Malý Pyšný štít, J rebro, III
Karbunkulový hrebeň, II-III
Vo všeobecnosti treba vyhľadávať steny, rebrá a piliere južnej, resp. východnej expozície, vyhýbať sa rozbitým (aj keď podľa obtiažnosti ľahkým)žľabom a severnej expozícii.

Raymond

Ia II mozes ako horolezec vyuzit len na zostup,inak len s horskym vodcom. Neviem ale ked budes horolezec ci by si nejaky zeleny panacik trufol ti davat pokutu za to ,ze ta nasiel v IIkovom terene, teda aspon mne to pride absurdne a urcite by som sa mu tak zasmial do oci

Spacer

Pretoze viem, ze s horskym vodcom sa na take miesta da dostat (samozrejme nie na vsetky). Ci je nejaka cesta ako by som mohol ist bez neho.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov