Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ohnivec šarlátový (Sarcoscypha coccinea).

Diskusná téma K fotke: Ohnivec šarlátový (Sarcoscypha coccinea).

Jarná huba rastúca vo februári a marci po roztopení snehu na vlhkých lokalitách. Rastie na spadnutých konároch listnatých stromov. Je to nejedlá a nejedovatá huba, má dezinfekčné účinky- v min. sa používala pri hojení rán. V našich lesoch je zriedkavá. Lokalita je udaná zámerne iba orientačne.

Bulat

suhlasim, su krasne a fotogenicke- nieco tak ohnivo cervene vo februarovom lese musi potesit kazdého.

Luko

bulat - v poho, ja som amatérsky mykológ ;), sú to inak krásne hubičky len sú často prehliadané, pre info začínaju rásť hneď ako zlezie sneh ale často rastú aj pred zimou. Možno sem aj ja dám nejakú hubku, rád ich fotím ;)

Bulat

Este poopravim- nefotil som ju len ja, spolu so mnou ju zurivo fotili taktiez moji spoluputnici po Malých Karpatoch- Dano a Edo. Usudzujem ze budu mat lepsie ulovky ako ja, ale z vrodenej skromnosti sem neprispeli. Kazdopadne sme tam stravili 90 plodnych fotografickych minut - az ma zacalo oziabat. Touto cestou ich zdravim a verim ze sa pridaju do galerky.

Bulat

Matus, Sona- aby som vas neklamal telom, resp. tymito prispevkami. Ja som dost analfabet co sa hub tyka. Huby vacsinou ani nenajdem- teda okrem bedli. Tuto som najprv nafotil, kamarati-hubari poradili nazov a zvysok som si pohladal u odbornikov na nete koli popisu. Az do minuleho vikendu som o nej nemal ani tusenia :))

Sona

Ja sa tiez nestacim divit, klobuk dole nad vasimi vedomostami a zaujatim, chalani :)

MatusM

Fíha, mykologické okienko, možno by sa sem hodil aj nejaký článoček:-)

Bulat

Lubo, s tym vyskytom mas zrejme pravdu- my sme tiez na danej lokalite videli desiatky exemplarov, a to bol zrejme iba zlomok, vacsina bola totizto dobre schovana v teple pod listim. Neviem ako je to s mapou skutocneho vyskytu po Slovensku. Ja som info cerpal iba z internetu, aj ked som presiel viacero stranok a vybral to, v com sa zhodovali. Kazdopadne vdaka za komenty a doplnujuce informacie.

Luko

bulat - áno s tým zahnutím chĺpkov (tzv. excipulum) máš pravdu, ale väčšinou sa to pozoruje mikroskopicky, voľným okom to nerozlíšiš. A s tým výskytom je to v mnohých atlasoch prehnané, v skutočnosti je to pomerne hojná huba a ja bežne jej nájdem stovky kusov a navyše nie je ekologicky náročná ...

Bulat

Ja sa v hubach moc nevyznam, koli popisu som si preto nejake zaklady prestudoval. Makroskopicky je ohnivec sarlatovy od rakuskeho nerozlisitelny. Lisia sa iba na mikroskop. urovni a sice tvarom chlpkov na vonkajsej strane plodnice- rakusky ich ma zahnute, sarlatovy rovne. Mnohi z odbornikov vraj rakusky druh neuznavaju- oba sa totiz vyskytuju vacsinov spolu na rovnakych lokalitach- preto hovoria skor o 2 varietach jedneho druhu, ci dokonca to vobec nerozlisuju. Este pre uplnost- existuje aj treti druh- ohnivec jursky, kt. sa tiez lisi mikroskopicky, rastie iba na lipovom dreve a je hodne vzacny.
Co sa vyskytu tyka, asi mas pravdu a je zrejme castejsi ako sa udava.
Kazdopadne tieto odborne detaily nie su az take dolezite- v sivom lese vidiet takuto hubku je velmi potesujuce a oku lahodiace. Ja som si vdaka nej aspon trochu rozsiril obzor mykologicky

Luko

Táto huba v skutočnosti nie je vôbec zriedkavá, rastie pomerne hojne v blízkosti potokov, riek v listnatých stromoch (vyrastá z dreva). Druhá vec je, že to možno ani ohnivec šarlatový nebude, ale bude to ohnivec rakúsky, ktorý sa odlišuje mikroskopicky.

Blahola

Dík za info. Túto hubu si určite zapamätám.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok