Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

Pavel Forgáč

Cez víkend som spal v sedle Babiná neďaleko Tisovca a ráno keď som odchádza preč, tak som asi 500 m od miesta nocľahu našiel čerstvé medvedie stopy. V noci prešiel okolo ale pozrieť neprišiel. Celkovo to tam bolo v oblasti vrchov Ostrá a Ohrablo dosť pochodené od medveďov. Až mi to bolo divné, keďže tie kopce sú v obkľúčení sídiel. Keď som potom klesal dole po žltej do Hnúšti tak som stretol zrejme miestnych na terénnom aute. Išli hore po ceste niekam na vrch Ohrablo. Za autom mali káričku, ktorá bola plná ostatkov z kravy. Hlava, črevá, koža atď... Takže už mi bolo jasné prečo sa tam tie medvede zdržujú. Keď ich tam takto prikrmujú, tak sa nie je čomu čudovať. Na hostinu tam zvábia medvede z celej Muránskej planiny. Ľudia si robia v mnohom sami sebe zle svojou ľahostajnosťou a potom už len plačú nad dôsledkami. Nebudem sa čudovať, keď o pár mesiacov budú v Hnúšti a Tisovci plakať, že tam majú kopu medveďov.

Rc

Podla kuloarnych informacii uz koluje po osade recept na medvedi gulas. Vyhodou medveda vsak je, ze malokto tam vie citat :-)

Pavel Forgáč

Asi hľadal tých čo mu obrali čučoriedky :D. Ale keď na neho vybehla celá osada tak radšej zobral nohy na plecia :D.

Peter61

Boro,
pri horárni pri zastávke Popradské pl. bola pred cca 5 rokmi jedna taká lektorka slušného správania . Odniesol ju jeden tvrdohlavý žiak. Alebo nasadli spoločne do TEŽky a odišli niekam ? nepamätám sa.

Boro

Bolo objektívne zistené, že ani cap a ani medveď neabsolvovali školenie o správaní sa medzi sebou.

Rc

Pavel, na ten usek sa robilo uz viacero studii od roznych enviro organizacii ci aj samotnej dialnicnej spolocnosti. zatial sa vsak asi nic nerealizovalo, neviem preco. mozno, ak by sa nieco uz zrealizovalo, nedali by sa robit dalsie a dalsie studie. co sa tyka davania si pozor, to mas tazke. sam som uz mal zrazku so zverou viackrat a v takomto pripade, hlavne ak je to v noci si mozes davat pozor kolko chces. musis mat hlavne stastie

Pavel Forgáč

V tomto úseku je stret so zverou celkom častý. Je tam zrejme prirodzená migračná trasa z kremnických do štiavnických vrchov/javoria. Bohužiaľ u nás sa väčšinou robia veci bez uváženia a pravá ruka nevie čo robí ľavá. Potom vznikne obchvat bez najdôležitejšej križovatky a podobne. Takže čakať, že sa niekde postaví priechod pre zver je zrejme zbytočné. Medveď, diviak, líška si s plotom okolo diaľnice ľahko poradia, takže treba si tam dávať pozor.

Peter61

Šabľozubé príšery terorizovali na Nižnej Kľakovej oddávna, prinajmenšom od čias BRSS = CPN, keď ešte bola CHKO Muránska planina.
Keď z lúky odišli kovboji, šabľozubci sa nasťahovali do horárne. V koši pri peci našli obschnutú tvarohovú lúpačku a šuchotali papiermi ostošesť. Zahnať sa nedali, vyniesť kôš do predsiene sa mi zdalo netaktické. Vybral som lúpačku z koša, ticho ju zožrali skoro celú.

Martin63

Plchy na Kľakovej? Ešte teraz ich vidím ako v slípoch Dedoles behajú po mojom batohu a skandujú "My sme tu doma".

Matobee

Ako tak čítam komentáre postrehol som výstižné spojenie šabľozubé plchy.
Tieto šelmy vyčíňali v noci z utorka na stredu na útulni Nižná Kľaková na Muránskej planine. Jednej slečne prehrýzli batoh. :-O

Zavesenie vecí sa oplatí. Nielen pre pokojnejší spánok, ale ocení to aj vaše brucho a peňaženka.

Peter61

Nie, ja som vždy obišiel
stan niekoľkými kruhmi. Ale vtedy ešte neboli kontajnerové medvede.
Arboristicky:
vezmeš tenkú šnúrku, priviažeš naň kameň alebo dačo podobné ťažké, prehodíš cez rázsochu ( buk je ideálny) a vytiahneš naspäť buď šnúru, alebo rovno hore krmivo pre medveďa.
Naposledy som tak v 8 m prestreľoval pariťou lidlovú murársku šnúrku, na konci bola 100 g oceľová karabína.

V lokalitách, kdesú medvede sú zvyknuté pásť sa na limbových orieškoch, bude to preňho dobrá rozcvička.

PaliT

Áno, ale nie kvôli medveďom, ale myšiam a šabľozubým plchom. Prehodíš dlhšiu repku cez konár a vytiahneš do výšky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum