Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Núdzová miestnosť Kráľova hoľa

Pavel Forgáč

Núdzovú miestnosť vo vysielači už úplne uzavreli, keďže tam stále nejaký "kvázi turisti" robili bordel. Takže už s ňou netreba počítať. Zrejme sa už ani neotvorí. Chcem sa teda poďakovať chujom čo sa nevedia spratať do kože, nič si nevážia a všetko len ničia. Robíte fakt záslužnú robotu. Škoda, že ich je u nás toľko. Ako mi nedávno jeden ujo povedal "Dnes sú ebike, ekolobežky, a tak sa už skoro každý dostane do prírody, len nie každý do nej aj patrí", a ujo mal veru pravdu.

Peter61

ešte jedna korek túra k 29/08/21 10:03
"Prvý materiálny kus vybavenia – okno – venoval Peter61"

Rádio Jerevan opravuje:

  • nevenoval som, ale zahodil Lenke pred dvere
  • nie je to okno, ale iba dvojsklo 90x120 cm zo starého plastového okna (2004).

Qeci:
tieto dvojsklá sú trocha netrdičné, ale dajú použiť pri oprave/prestavbe útulní. Verím, že útulňový drimtím to využije k všeobecnému blahu.

Plastové okná + dvojsklá sú trocha ošemetný odpad ( plast + kov + sklo), takže oknárov alebo stavebníkov poteší každý kus, ktorý vezmete. Ušetria za zbernom dvore. Stačí si všimnúť susedov alebo soloviť oknárov.

Biele rámy z.B. na Priehybe by boli ako klincom do oka, ale sklo, alebo hnedý/čierny rám by mali byť schodné/vhodné .
Vyniesť nejaký kúsok 40 x 160 cm napr. na Drinu by nebol problém, ale 100 x 220 cm je riadna šupa na vývoz.
To len tak, keď už je počko nahovno
shmu.sk/img/blank1px.gif

PaliT

Pavel F., však ja to aj tak beriem. Ale až budeme stavať hociktorú z tých útulní v NT a najmä bude treba vynáška na ten hrebeň nad L. Lúžnou, už sa z toho nevyvlečieš. :D

Pavel Forgáč

PaliT - viem že s Heňom trochu podrypujeme, ale bol to len náš názor z pohľadu turistov. Samozrejme zásluhy ti neberieme a je to paráda čo robíš aj s dobrovoľníkmi vo voľnom čase. A ako som už napísal. Každá nová stavba na horách poteší, nech už je kdekoľvek.

PaliT

Poznám dosť ľudí, pre ktorých je Telgárt – Priehyba tak akurát, ako pupkatý starý foter viem, o čom hovorím. :) To tiež znamená, že o niečo sa zníži počet nocujúcich na Andrejcovej a Ramži. Nebojte sa, nejako sa to utrasie.

A netreba zabúdať, že Priehyba slúži aj cykloturistom a viacerí mi vraveli, že by na takom mieste radi v rámci bikepackingu prenocovali.

Inak žiadali nás zo Správy ešte o jednu útulňu v NT, ale tam ešte nie sme ani vo fáze zbierania súhlasov, tak to nejdem zatiaľ zverejňovať.

Potrebu útulne medzi Ďurkovou a Hiadeľským sedlom evidujem, ale dodávam, že to je omnoho náročnejšia úloha z legálneho aj logistického hľadiska. Všetko to robíme zadarmo vo voľnom čase, pohodovým tempom, aby sme z toho nestratili radosť a ani Rím nepostavili za deň.

V sobotu som sa vrátil z tejto akcie: photos.app.goo.gl/942176T3vx8…

Pozajtra spoluorganizujeme toto: slobodapohybu.sk/revitalizaci…

Nemáte za čo. ;)

Pavel Forgáč

PaliT - osobne súhlasím s Ade.e. Tiež mi niečo chýba skôr na západnej časti hrebeňa. Prakticky okrem Ďurkovej tam nie je žiadna klasická turistická útulňa. Kamienku a štefáničku už za nejaké klasické turistické body nepočítam. Takže je to v tejto časti dosť bieda. Ale na druhej strane chápem, že by bolo ťažké tam niečo stavať. A to nie len z pohľadu povolení ale aj poveternostných podmienok a dopravy materiálu. Predsa len stavať niečo na otvorenom hrebeni by bolo o dosť zložitejšie. Každá nová búda však na horách poteší, a tak držím palce nech sa všetko podarí.

Adee.e

Pali.
Asi si zabudol, ze medzi KH a Ramzou je Andrejcova.
A ked spominas plnku na NT hrebeni, tak potom 6-8 ludi je riadna slabota.
Ale ako som spomenul, kazda utulna je vitana.
Tot vsjo

Peter61

Milan,
IMHO bez povolenia výjazdu na zásobovanie a ubytovaných tohto ubytovacieho zariadenia by sa to neuživilo. Viď Kempinski vo Velickej d. (Sliezsky dom) po rekonštrukcii.

MilanS

Asi si nikto netrúfne kúpiť starú budovu, platiť podiel za spoločné využívanie
vodovodnej, elektrickej a cestnej prípojky, získať súhlas Správy NP Nízke Tatry a prerobiť budovu na objekt pre turistov.
Do novej budovy nájomcu zrejme nepustia.

Jjano

Ade.e, Peter, budova patrí Towercomu a je de facto úplne prázdna. Sú tam nejaké malé technológie vysielača, ubytovanie a priestory pre technikov, záložné agregáty ... ale pokiaľ viem, tak väčšina miestností je prázdna. Podľa mojich informácií Towercom nemá najmenší záujem tam robiť nejaké ubytovanie a pod. Nič, nula.

Predchádzajúce vedenie Towercomu bolo iné. Partia, ktorá má chatu v Prednom sedle, bola dohodnutá, že zriadi bufet a "útulňu" v garážach vysielača, už bola ruka v rukáve, to bolo myslím v 2017, ale potom sa zrazu zmenilo vedenie Towercomu a to tieto plány zrušilo.

Peter61

@ Heňo 14:08
síce netuším, koľko voľného priestoru má Towercom na KH, ale núdzová miestnosť je imho maximum, čo môžu turistom dať bez toho, že by vyjednávali s NAPANTom. Ubytovacia časť pre technikov sa zrejme nevyužíva, ale priestorov na HORECA chce investície, papierovačky etc. Jedine žeby sa do toho pustili zabehnutí investori.

PaliT

Heňo, na hrebeni NT je strašná "plnka" a viac útulní to zmierni, preto je nutné, aby pribúdali.

A nie, pre každého KH-Ramža nie je pohoda.

Súhlasím, že medzi Hiadeľským sedlom a Ďurkovou chýba menšia bivakovacia búda už aj z hľadiska bezpečnosti, najmä v zime tam môže niekomu zachrániť život. Ale tam to je háklivejšie, lebo to už by sa musel otvárať návštevný poriadok a tak ďaleko nie sme. Najprv musíme predviesť, že niečo vieme urobiť.

Ade.e

PaliT
Nechapem.
Z KH na Ramzu je cca 10 hodin slapania. V lete pohoda. Medzitym je este Andrejcova. A altanok na Priehybe. Pri burke je to aj tak loteria.
Skor by som utulnu staval na holiach medzi Durkovou a Hiadelskym sedlom. Chatu Tajch nepocitam. Ta je mimo hreben a relativne daleko.
Ale kazda utulna sa pocita, no kolos na KH je zbytocne nevyuzity priestor..

Peter61

heňo 10:40
naživo som mediálne známeho Mgr. Dana Harťanského (vedúci Odboru strážnej služby NAPANTu) tiež prepočul, ale v archíve je to o Priehybe cca o 22.10 min.
Skôr som sa venoval je ho odpovedi na otázku Sylvie Hoffmannovej.
O.i. aj o 21:20 povedal, že pohyb pešiakov je povolený hodinu po východe - hodinu pred západom slnka.
Nie je tomu tak, týka sa to skialpošov.

Príloha č. 3
k vyhláške Krajského úradu životného prostredia v Žiline
č. 9/2004
"Skialpinizmus v tomto areáli je povolený len od 15. decembra do 30. apríla v čase hodinu po východe a hodinu pred západom slnka."

napant.sopsr.sk/…/navstevny-p…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum