Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poľské poloniny – Bieszczady

Diskusná téma K článku: Poľské poloniny – Bieszczady

Poloniny nepoznajú hranice. Nachádzajú sa v horách na Ukrajine, v Poľsku a na Slovensku. Tvoria spolu jeden geomorfologický celok Východných Karpát. Nájdete ich v slovenských Bukovských vrchoch, poľských Bieščadoch a zakarpatských horách Ukrajiny. Poloninskú mozaiku dopĺňam turistikou v Bieszczadskom národnom parku.

Funttomas - autor

Boro, máš pravdu.
Práve v tom sú zaujímavé Poloniny. V každej krajine, kde sa nachádzajú, sú úplne odlišné.
Poľské poloniny sú preľudnené, skomercionalizované a orientované na cestovný ruch s perfektne vybudovanou sieťou turistických trás. Zato na ukrajinských poloninách sa zachovala ich pôvodná funkcia - pasenie. Turistických chát a značiek tam niet a stretnúť turistu nie je bežné. A slovenské poloniny sú akýmsi prechodným stupňom. Už sa nepasie, ale turisti sa tam ešte vo veľkom nepreháňajú. Stravovacie a ubytovacie zariadenia sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Aspoň, že turistické trasy u nás existujú.
Ale jedným sú Poloniny rovnaké. Krásou prírody a kultúrnym dedičstvom v podobe cerkví. Navštíviť ich určite stojí za to.

Mucha

Zdravim. Buduci rok sa chystame na Chatu pod Rysmi. Pisu,ze chodnik je znaceny az k chate a na jednom mieste isteny retazou... Je to "normalny" chodnik,naozaj je tam ta retaz iba pre istotu,alebo je to horolezecky vystup ako cez Priecne sedlo?

Flip

Byli jsme v Bieščadech na přelomu května a června. Na dva dny jsme si tam odskočili z Bukovských vrchů. Téměř liduprázdno, spali jsme na Puchatce a široko daleko jen my a chatař. A poloniny jsou nádherné.

Boro

Tomáš,pri všetkej úcte k ochrane prírody,ísť chodníkom s drevenou ohradou či ohrdenom drôteným pletivom ,brrr,to naozaj nemusím.A ver mi,že v tom prípade sa na to radšej pozriem v televízii a potom vyrazím s batohom niekde na Slovač,kde stretnem za deň 2-3 ludí.Chodenie v sprievodoch a davy u chát,ďakujem pekne, ale nie. Dobre,že si ma varoval.

TDD

V Sanoku sa môžeme stretnúť aj so sochou oddychujúceho dobrého vojaka Švejka, ktorý si vychutnáva "opušťak" na lavičke po dobrom pochode krajinou(Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války - Jaroslav Hašek).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov