Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bežkovanie v okolí BA

Diskusná téma Bežkovanie v okolí BA

Túto zimu plánujem kúpiť si bežky a skúsiť potrápiť telo aj týmto spôsobom. Tak by ma zaujímalo ako je to s bežkovaním v okolí BA - dobre alebo ani nie? Cez leto sa mi zdalo, že by to mohlo byť fajn, ale leto je leto. Tak ako?

Svacko

Rujir: veru tak,najma v Dubnickych horach sa tulam,aj s Vladimirom,aj bez :) Posledne roky,ked nam sneh praje,tak je to fakt bezkarsky raj,ked aj stari harcovnici porobia stopy kade tade. Co sa tyka lyzi,tak ako Ivan vravi-na echt tulanie su lepsie sirsie lyze,ktore sa aj menej prepadavaju,a ked este kupis aj kratsie,budes mat najma lahsie slapanie po neupravenych cestach v hlbsom snehu. Ja mam skvele skusenosti so znackou Fischer,konkretne rada LS-jedny take na tulanie mam uz 7 rokov,a su neznicitelne-tie su vsak dost uzke a makke,a tak lepsie obzriet sa po inych :) Inak,kedze hladas lyze nie na pretekanie,ale na rekreacne tulanie sa,je v podstate jedno,aku znacku kupis,len nech vyzeraju pevne,a nie su brutal tazke-to ocenis najma ak budes lyze vlacit na pleci ;)
S.

Ivan

Rujir, ked chces bezkovat aj po neupravenom terene a urobit napr. Velku Fatru tak ti jednoznacne odporucam backcountry vystroj, cize sirsie a kratsie bezky s hranami + pevnejsie viazanie a boty. Su 3 systemy: NNN BC (viazanie Rottefella, boty napr. Alpina), NN75 (viazanie Rottefella alebo Voile, boty napr. Garmont alebo Rossignol) a X-adventure od Salomonu. Ja ti osobne odporucam NN75.

Ilegal

aha... Zanzo je obchod s bicyklami a lyzami- v zime, najdes ho na Marianskej- to je ulica kolma na Obchodnu. Ked stojis na zaciatku obchodnej od kolarka tak nalavo. Tusim konci na Spitalskej.

Rujir

to ilegal: Nech rozmyslam, ako rozmyslam, ziadny zvoncek sa mi v hlave nechce rozozniet. Kde je prosim ta Zanza?

Ilegal

ked sa zdrzujes v BA zajdi napriklad do Zanza, maju tam schopny personal a slusny vyber. Urcite ti budu vediet poradit.

Rujir

Hm a viete mi niekto poradit nejake konkretne bezky, viazanie a boty v pripade, ze ich chcem vyuzivat hlavne v okoli BA, ale samozrejme by som nemal nic proti ani keby sa podarila zorganizovat nejaka bezkoidna tura napr. vo Velkej Fatre a pod.
Na bezkach som v zivote nestal, takze vsetky vedomosti mam len nacitane a teraz neviem, ci nejake sirsie, uzsie, so supinami alebo bez. Diky moc.

Jaro

Na Slovensku je tiež bežkársky raj, len pre Teba asi ďaleko a to na Skalke pri Kremnici. Túto poslednú zimu bolo neustále upravených v spojení s Králikmi viac ako 60 km perfektných tratí pre vyznavačov tohoto športu. A to pre klasikov aj pre "skeiterov". Samozrejme môžeme k tomu ešte prirátať aj turistické stopy. Takže je tu raj, žiaľ ako som napísal ďaleko od bratislavy.

Ilegal

bezkovat v okoli BA je rovnako super ako jazdit na bajku. Teren je idealny, stop dost, problemom moze byt len pocasie. Ked som pred par rokmi riesil dilemu ci klasicke bezky do stopy, alebo backcountry nechal som sa presvedcit skusenym kamaratom a kupil tie uzsie. Minuly rok som absolvoval asi 100 km aj na backcountry ale nie je to podla mna ziadny zazrak. Takze podla mojho nazoru do stopy.

Rujir

to sona: Super. Takze ake bezky sa oplati kupit - do stopy alebo skor nieco, co zvlada aj mimo stopy? Rolby asi nehrozia, vsak?
Inak v tomto mam trochu chaos - na Slovensku vo vseobecnosti asi nie je taky bezkarsky raj ako v CR, vsak?

Sona

Ahojte,

mam bezky a dost sa snazim ich vyuzivat aj v okoli BA. Da sa ist z konecnej trolejbusov na Kolibe hore lesom na Kamzik a odtial dolu na zeleznu studnicku po asfaltke, z asfaltky sa da odbocit do lesa, kde nejaki nadsenci vzdy porobia stopu, alebo sa da zist az dolu a ist na partizansku luku. Nie velmi daleko od BA je Pezinska Baba, kde su trate, dobra vec je aj hrebenovka Baba - raca cez Biely kriz, ak su dobre snehove podmienky.

Rujir

Super. Tak este vyriesit otazku ake bezky kupit. :-)

Rasťo z Trnavy

no zima bola teda riadna, najme uprostred februara bola v oblasti cermaka v MK vyse 150 cm a 25 marca - pred tym riadnym oteplenim na Velkej Homoli este 95!!!!!! takze bezkovanie ako kedy, vlani som si to vychutnaval plnym duskom cely februar aj marec - januar nie - aj kvoli velkym mrazom, inak sneh na bezkovanie je uz aj niekedy koncom novembra v MK, najme ak si niekto pameta zaver 80 rokov vtedy uz sa Martin na bielom koni brodil v snehu aj po kolena.

Rujir

to svacko: Takze ty bezkujes spolu s Vorcom v dubnickych lesoch? Nevravim, ze to je zle, ale specifikom mojej prace su dva dni volna uprostred tyzdna, ktore musim travit v BA, ale zase travit ich mozem ako chcem. A bezky su lakavou alternativou...

Svacko

Rujir, v zime som casto chodil na Kamzik,a tam na pol ceste k nemu smerom od Koliby,ide taky dlhy travnaty pas pod el.vedenim,a tam som si vsimol pravidelne lyziarske stopy. Takisto sa bezkuje aj na Devinskej kobyle,tam su podmienky tiez udajne skvele. Ale predsa len, niet nad nase krasne dubnicke stopy,kde sa dokazes ulyzovat k smrti :) Priznam sa,ze tiez som rieisl tuto vec-rpiniest si lyze do BA,ale vzhladom k tomu,ze v zime je prilis skoro tma,a skola+praca spolu ma dost zamestnavaju,tak bezky nechavam pekne doma a vychutnavam si nadherne vikendove tury tu,kde sa da tulat fakt skoro vsade :)
S.

PeterS

Samozrejme a v strednej časti pohoria sa dajú prevetrať aj snežnice. Však miestami bolo aj meter snehu. Ešte 1. apríla sme sa na severnej strane Zárub brodili snehom povyše kolien.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum