Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na najvyšší bod Estónska - Suur Munamägi

Diskusná téma K článku: Na najvyšší bod Estónska - Suur Munamägi

Túlavé nohy moje spočinuli už na najvyšších bodoch Nemecka, Slovenska, Poľska, Ukrajiny a Česka. No k tým kurióznym určite radím zdolanie Strechy Litvy a Estónska. Neoceniteľné je najmä prekročenie hranice smrti 3 000 dm nad hladinou mora. Keď zohľadníme, že výšku som poctivo naberal od hladiny mora z trajektu v estónskej metropole Tallinn.

Liptak

Na jar roku pana 2006 som tam stravil jeden krasny aprilovy tyzden. Talin > Savala > Tartu > clnkovanie na Ema jogi > Suur muna magi. Je tam krasne a kazdemu s tulavymi topankami mozme navstevu Estonska vrele doporucit.

FunTTomas

Kolka: samozrejme, že povolenie na výstup sme nepotrebovali. Celý dej výstupu je reálny, ale zveličený a obohatený o horolezecké prvky.

FunTTomas

isokarhu: áno, ostrov Saaremaa je krásne miesto. Vzhľadom na nie veľkú rozlohu je tam dosť zaujímavých miest (veterné mlyny Angla, očarujúci krivý maják Harilaid na konci sveta, voľne prístupný kráter do dopade meteoritu v Kaali /za podobnú atrakciu v Nórsku pýtali vysoké vstupné/) a celkovo pekná príroda. A samozrejme výstavné centrum Kuressaare. Dobre majú urobenú propagáciu priamo na ostrove. Info na saaremaa.ee/index.php?option=…

Misko903

tiez som tam v lete bol. nocny vystup. vyskova stanica bola prirodzene zavreta. ake strasne to tam musi byt v zime... :D nuz co, najvyssia hora krajiny, bolo ju treba zdolat.

Kolka

To "povolenie na výstup", ktoré ste si mali vybaviť v Narve je zrejme len žart, však? A viete, že "hory" sú aj na severe Estónska neďaleko mesta Kohtla-Jarve? Sú to hory popola - pozostatky ťažby horľavej bridlice. Vysoké už nepoužívané dopravníky sú atrakciou pre turistov ako vyhliadkové plošiny. Až zhora si uvedomíte, aká pustatina je okolo. Dopravné značky "pozor losy" a "internet" in the middle of nowhere sú pre mňa milou spomienkou na dovolenku v Eesti.

Isokarhu

eesti je super ! vyskytoval som sa v tejto nadhernej krajine dost casto posledne roky, nakolko som to tam z finska mal coby sutrom dohodil. obicykloval som to hore-dole, najma saaremaa stoji za to. tartu je skvele, najma ked je teplejsie a studentky idu na skusky (v tomto vsak suverenne vedie litovsky kaunas). dik za clanok a super fotky !

FunTTomas

andomakac: za severskou prírodou netreba chodiť ďaleko. Dokonca netreba ani prekročiť hranice Slovenska. Je viacero miest, ktoré silno pripomínajú sever Európy. Napr.:

FunTTomas

Ďakujem za reakcie. Som rád, že príspevok potešil.

Boro: urobili sme bezkyslíkový výstup, lebo sme sa báli, že neunesieme aj kyslíkové fľaše po takej dlhej ceste k hore. No a nosičov sme nezohnali, lebo všetci boli na služobke v Pamíre.

Eskimo: asi mi dáš za pravdu, keď poviem, že pobyt v Estónsku je podobný pobytu na južnom Slovensku. Všade rovina a ugrofínska jazyková melodika ;-).

Andomakac

Tome ako som povedal, uz z obrazkov to vyzera pekne, takze urcite by som sa tam raz chcel ist pozriet ;), fakt len skoda ze tam nemaju aspon tisicpatstovku, sak vies o com rozpravam ;)

FunTTomas

andomakac: ver tomu, že pobaltské krajiny majú čo ponúknuť milovníkom prírody. Nemajú tam síce poriadne hory, no nám rodákom z Karpát každopádne budú chýbajú pohľady na hornatú krajinu, to musím uznať. Litva, Lotyšsko, Estónsko i Fínsko sú rajom pre vodákov, rybárov, cyklistov, hubárov, bežkárov atď. Pobaltskej prírode dominujú jazerá, meandre, duny, bludné balvany, nekonečné lesy plné lesných plodov a jantárové pobrežie útesov a krásnych pieskových pláží bez davov dovolenkárov. Majú veľmi pekné národné parky, hlavne lesnaté. Nie nadarmo majú úslovie „Je tu pekne ako v lese“. Dokonca sme v Lotyšsku navštívili jaskyňu i vodopád. A to nespomínam vzorne udržiavané historické centrá nielen hlavných miest. Napr. litovský Viľnus je zapísaný v UNESC-u, lebo je najväčším východoeurópskym historickým mestom… Tam sa nachodíš za pamiatkami viac ako na túre:-).
Finančne je dovolenka v Pobaltí výhodná, porovnateľná so Slovenskom, ba dokonca potraviny a reštaurácie sú výhodnejšie ako u nás. Samozrejme všetko na európskej úrovni a o turistov sa vzorne starajú. V mnohom by sa slovenskí podnikatelia mohli učiť od pobaltských štátov, lebo tam chodia hlavne Nemci, ktorí žiadajú kvalitu. No a možno neuveríš, ale na Suur Munamägi som bol už dvakrát ;-), lebo v Pobaltí je fajn.

Eskimo

Tere tulemast!
Ani som nečakal, že aj tu na HIKINGu sa objaví nejaký článok z Estónska. Ja som v Tallinne pobudol 2 mesiace v roku 2007 (február, marec) ale "vysokohorskú turistiku" som veru nevyskúšal :-) Možno aj preto, že bola tak trochu kosa - okolo -20 v polke februára. Ale inak Estónsko sa oplatí vidieť, môžem odporúčať...

P.S. (prihrejem si aj svoju vlastnú polievočku): O jednom z mojich estónskych zážitkov som napísal tu: vlaky.net/…/001777-O-estonsky…

Daulagiri

Ha ha ha dobre som sa pobavil :-)
Tiež som sa zarazil pri tej výške, ale potom mi došlo to dm.
Tento článok presne pasuje na dnešný deň, paráda Tomáš.

Lukáš Poláček

V Estónsku sme boli minulý rok v počte 9 ľudí. Keďže sme si zabudli kyslík, na najvyšší vrch sme si netrúfli. Ale Laheemu sme zdolali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum