Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kupujeme turistické návleky

Diskusná téma K článku: Kupujeme turistické návleky

Nenahraditeľnou súčasťou výbavy turistu sú návleky, zakrývajúce časť topánky a nohy. Dômyselne ochraňujú priestor medzi topánkou, ponožkou a nohou. Celoročne zabraňujú vnikaniu vlhkosti, snehu, kamienkov, pôdy, lístia a mnohého iného do topánky pri potulkách rozmanitým terénom.

René

Taktiež ďakujem za článok aj za diskusiu :) toto som potreboval ...

Berto 112

Caute ma niekto z vas skusenosti s navlekmi ferrino, hlavne ci nepremoknu v mokrej trave.

Ilegal

neviem o ktorych je rec, ale mal som gaitor expe od TS. Material super, len mi povoloval ten "mechanizmus" nastavenia lanka. Hlavne mi boli kratke tak som ich predal.

Sonicka

Vdaka. Ja by som si tie trojsezonne aj kupila. Teda pomyslam na tu uz dlhsiu dobu. Tiez si nemyslim, ze by som ich nosila denne, ale zas ani nie 3x do roka. Tak uvidim. Pocula som aj ja na ne vselico, ale tu som sa este nepytala. Tak este raz vdaka.

MisoM

tak ja mam TS trojsezonne tie co su aj v clanku. Su kupovane pred rokom a zatial na nich nebadat nejake poskodenie a ani iny problem . Ale netvrdim ze boli pouzivane intenzivne denne :), navleky davam az ked idem do mokrej travy ale snehu, nie nonstop, lebo sa poti noha. Nazor bol na ne kadejaky ale ja osobne s nimi problem zatial nemam.

Sonicka

Caute vsetci. Viete mi, prosim, poradit, resp. povedat, ake mate skusenosti s navlekmi od Treksportu? S tymi univerzalnymi. Diky:)

Funttomas - autor

Konečne sa ozvali používatelia klasických šušťákových gamaší (hand-made návleky). Neviem si ich vynachváliť za suchého a horúceho počasia. Od chodidla sa vynikajúco odparuje pot, do topánky nepadajú kamienky, semená tráv, ihličie, zemina, lístie či dokonca čučoriedky, ktoré vedia narobiť na ponožke riadnu galibu. Používam tri druhy návlekov (univerzálne od Zaja, vysoké zimné a klasické gamaše made in Czechoslovakia). Na väčšinu túr nosím práve gamaše.

Ivo.

Pri kúpe odporúčam vyhýbať sa návlekom s oceľovým lankom. To sa paradoxne, podľa skúseností mňa a aj iných, roztrhne ako prvé.

Ilegal

suhlas. Ja na bezky nosim hand made elasticke navleky, ktore sice nie su nepremokave, ale zabrania padaniu snehu do topanky.

Boro

Vlhkosť či dokonca v zime ľad pod návlekami je výsledok toho,že 90-95 % potu z topánky odchádza vrchom .Pokiaľ je veľký mráz,žiadna membrána to neudýcha pretože rozdiel teplôt potu a vnkajšieho prostredia je tak veľký,že dochádza takmer okamžite ku zrážaniu na vnútornej strane návleku a následovnému zmrznutiu.Pokiaľ je to možné,vyhýbam sa noseniu návlekov a to najmä v lete,kedy padanie špiny do topánky riešim preložením ponožky cez okraj topánky.V zime v snehu je to asi dosť potrebné ale aby som čo najviac zabránil zrážaniu potu,mám návlek (bočné vnútorné zapínanie na zips s krycou légou na sucháč) aspoň 10 cm rozopnutý.Na bežky mám ušité návleky zo šusťákoviny- nie sú široké a nezavadzajú a netrú o stopu.

Ilegal

solinko navleky nosim "odjakživa" ale len v mokrej trave, snehu a podobne. Tie highlaby som nosil asi pol roka, ale boli mi kratke. Inak su super, hlavne strihom.

Gosem

To solinko:ja tie navleky mam. Ale kedze som ich este neskusal neviem ti povedat ake su v terene. Ale si zo supertexu a su dosť masívne.Učite budú dobré

Solinko

Ilegal, noooo navleky su dobra vec urcite ti ich odporucam. Ma niekto tie technicke navleky od ferina, co su tu na fotke? Mate snimi niekto skusenosti?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov