Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Živelná krása nízkotatranskej jari

Diskusná téma K článku: Živelná krása nízkotatranskej jari

Je to ako znovuzrodenie – konečne v polovičných vibramkách, gate vyhrnuté pod kolená, krátke tričko a do batohu ani niet čo hodiť. Všetky tie ťažké zimné haraburdy zostávajú v skrini, našľapujem zľahka mäkkučkým chodníkom. Zvyšky snehu po jeho krajoch pekne chladia, kým slnko hreje a lúčmi ťahá pot z čela. Túra zrazu môže trvať štrnásť, nie osem hodín, ustelieš si aj v lanskej tráve, voda je všade. Symfónia živlov - zurkot potôčkov sa zleje v ohlušujúci hukot, sýta vôňa mokrej prte kypiacej životom, nasycujúce sa farby, zvyšky lavín a záplavy kvetov, roztočený motor vnútornej radosti. Kde je jar krajšia než v dlhočizných nízkotatranských dolinách?

Svatopluk Štěpánek

Chyba: skončil som na Srdiečku, kuchyňa mala sanitárny deň a ani tatranku a čaj mne nepredali, tak som si dal na Trangoške fazuľovú polievku a nejaký zákusok - stará dobrá Trangoška to istila.

Svatopluk Štěpánek

Dobrý deň Matúš,
iba teraz som si všimol. Na meter rovnakú trasu som šiel, tiež koncom zimy. Stúpanie z Pálenice na drevenicu stojí za to.

Jantaara

Mišo, teraz sme to aj s mužom porovnávali, záznam trasy GPS s mapami podľa súradníc a vychádza nám to tak, že klasické mapy (aj hiking) to majú dobre, ale v Garmine je zelená potiahnutá dlhšie ako má byť. Vzhľadom na "kvalitu" máp v Garmine sa to porovnáva dosť ťažko. Každopádne GPS nás vlastne posielalo ďalej na zrušený chodník.
Takže opravovať to nemusíš.

MisoB

jantaara, mohla by si PLS napísať súradnice, kde končí tá zelená? Opravil by som to.

Axel

Nojo, aj tych moznosti v raji ubuda. Kedysi sa toho smelo chodit a jazdit viac. Dnes uz len same zakazy...

Jantaara

Tiež som fotila šafrany na Pálenici, presne z toho istého miesta. :-)

Aj nám hrozilo, že sa cez potok nedostaneme. Teda nie potok, ale riavu. Už som bola odhodlaná vyzuť a prebrodiť na jednom širšom mieste, kde to nebolo také divoké. Nakoniec to vyriešili zvyšky lavíny dole nižšie, prešli sme to po snehu, aj keď mi robilo tri-tri, či sa to nepreborí. Ale bola to cca metrová vrstva, tak obavy boli asi zbytočné.
Potom nás čakalo ešte prejdenie prudkého toku zo svahu, našťastie bol uprostred trávnatý ostrovček, cez ktorý sme preskočili.

No a zrušený chodník do Krížskeho sedla... šli sme po ňom. Je stále viditeľný. Nástup naň sme hľadali v lese dlhšie, ale potom už pohoda. Kamzíky nás mali v podstate v paži.

Inak podľa papierovej mapy aj GPS Garmin je ukončenie chodníka zle zakreslené. Vajskovský vodopád je zakreslený vyššie, poniže - na mieste, kde je aj tabuľa, je len naznačený vodopád dvomi modrými čiarkami bez názvu. Podľa GPS aj mapy značená zelená trasa pokračovala ešte ďalej k ďalšiemu vodopádu. V realite to však bol už zrušený chodník.

Ján morong

Vajskovská dolina a hlavne Skalka, Žiarska hoľa, Bosorky atď boli aj sú moja srdečná záležitosť. Niektoré z uvedených lokalít som navštívil veĺmi často, niekedy aj s malým M atúšom. otec autora

MisoB

Najkratšie po zelenej do s. pod Kúpeľom, odtiaľ žltou do Iľanovskej doliny a opäť po zelenej cez Iľanovské s. do Demänovskej dol. Hikeplanner vraví čosi cez 4 hodky, ale ak máš dobré nohy, možno stíhaš aj za 3... ")

Axel

No neviem neviem, ci to cez kopec prejdes po nejakej znacke za 3 hodiny...

Denisa

Chcela by som sa spýtať, či by niekto vedel poradiť ako sa dá dostať z Jánskej doliny (LIPT. JAN) chodníkom do Demänovskej jaskyne? Ktory to je? Nenasla som nic kratke (3hod) Ďakujem za pomoc

Daulagiri

Parádny článok s vynikajúcimi fotkami. Tiež som sa sem túto jar chystal, ale nevyšlo mi to. Najviac ma zaujíma ten vodopád a hrebeň Baba-Pálenica, nuž snáď nabudúcu jar. Fotky ma ešte viac navnadili.

Bagy

Inak dva zazitky - pred par rokmi vystup od Crmneho az k vodopadu, cely cas som nestretol zivej duse. Vravim si parada, bude klud, posedim, pokocham sa, pofotim ... Pridem hore, zhodim batoh, utriem pot a zrazu sa na chodniku zjavia traja ludkovia, o chvilu po nich dalsia skupinka, potom dalsi ludia ... V priebehu pol hodiny sa z cisteho jasneho neba zjavilo odhadom 15 ludi. Mierne namrzeny som uz nechcel dalej cakat, pomaly som sa pobral dole a odpocinul si na lesnickej chate na Palenici. Obdivoval som presne rovnaky fialovy koberec, na pozadi zaver doliny, nad hlavou sa lenivo prevalovali barance ... Na buduci rok sa sem vratim.
Na dalsi rok som prisiel, ale zastal som tesne pred cielom. Sneh sa mohutne topil, rozbureny Vajskovsky potok strhol lavku a ja som len smutne bludil okolo potoka a hladal miesto, kde by sa dalo preskocit na druhu stranu alebo aspon relativne suchou nohou sa prebrodit. Avsak pri takejto rozburenej horskej bystrine je to nemozne, tak som sa opat vratil na Palenicu a opat som sa kochal ...
No hadam sa to niekedy podari :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma