Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spojársky nočníček

Diskusná téma K článku: Spojársky nočníček

Zaujímavé diskusie na stránke sa stali impulzom, aby som konečne dal dohromady odložený materiál a stvoril retročlánok. Trasa popisovanej akcie sa často opakuje v rôznych obmenách v každom ročnom období. Viedla zo sedla Čertovica na Donovaly nonstop štýlom.

Vana

2 Sanco: Suhlas, hory sa nemenia len ludia. Som o par rokov mladsi a preto si nepamatam 1. majove lyzovacky na Baranci, Chopku ... Ale pamatam si aky to bol pocit ked sme ako 16-17 rocny chalani prvy krat vytrepali na chrbtoch lyze aj s lyziarkami na Stoh a pustili sa dole. Pamatam si ako ma otec este ako 10 rocne decko vyvliekol aj s lyzami na Velky Krivan vo Fatre ;)

Ano skialpinizmus je na vrchole rozvoja, ale predpokladam ze dalej uz rast nebude. Nebude to masovy sport z jednoducheho dovodu, je fyzicky aj mentalne narocny a objektivne aj trochu nebezpecny (chvala buhu, ze mame bulvarne media). Ludia skusia a nechaju to tak, uvidia ze to nie je take jednoduche plieskat sa niekde 4-5 hodin hore kopcom a potom s roztrasenymi nohami sa pustat do zlabov. Pridu na to, ze zjazdovky su pohodlnejsie a skialpinizmus nechaju tak. Pripadne si vytapkaju raz za mesiac na chatu pod Soliskom a staci.

Vidim to vo svojom okolo, kolko ludi si kupilo pred par rokmi skialpy a kolki z nich pocas zimy absolvuju aspon 3 tury, nebodaj jednu tazsiu v Tatrach. 1-2 z 10-tich. Ludia su od prirody pohodlne tvory a ked maju pri niecom trpiet tak to radsej robit nebudu.

Ten posledny odstavec to je fakt a nic s tym neurobime. Najjednoduchsie je to ignorovat. Ked niekde chcem ist tak idem aj napriek sezonnemu zakazu, som pripraveny ze ma niekto otoci da pokutu ale je mi to vlastne jedno. Zatial ma otocili len 2 krat, z toho raz prave na Gerlach 50 m pod vrcholom. Taki zlati chlapci to boli, ale nedali sa prehovorit, ze mojej zene tam staci ist skutocne raz za zivot a potom v ramci empatie s prirodou na ten kopec zabudne ;) Najlepsie je ist, uzit si krasnu turu, nechvalit sa tym v clankoch, diskusiach, fotkami, videami na nete ... a nikoho to netrapi.

Poldo

V osemdesiatych som sa zúčastňoval aj vyrábal podobné bláznovstvá. Na jedno ma naviedol tiež nejaký článok v KS o nejakej partii z Ústí n. L. ktorá robila hlavný hrebeň Nizkych Tatier za 24 hodín nonstop. Mali podporu kamarátov, išli úplne naľahko, na dohodnutých miestach ich čakali s potravinami, tekutinami, ponožkami a tak. Tak som si povedal, za 24 hodín aj ja, ale spestril som si to s prenocovaním na vtedy ešte chate SNP. Takže v noci z Bratislavy,ráno Donovaly, večer objednaný nocľah,druhý večer už v Telgárte, či ešte vo Švermove a keďže bol september, tak do Košíc, pogratulovať otcovi k narodeninám. A tam som po vyspaní zistil, že sa nedokážem normálne pohybovať. Ale bola to paráda !

Sanco

Jjano, to, čo píšeš je vo veľkej miere pravda. Služby naviazané na návštevníkov hôr boli rozvinuté aj za komoušov. No samotný pobyt v horách v celom spektre aktivít bol v podstate mimo dosahu biznisu. Momentálny stav je asi taký, že tzv. outdoorové aktivity sú slušný obchod. Začni od predaja vybavenia, cez organizovanie rôznych komerčných podujatí až po samotné vodcovstvo. To nespomínam tlaky na výstavbu nových zariadení.
Jeden príklad. Momentálne je veľký problém so skialpinizmom. Skialp je na vrchole záujmu ľudí a tým samozrejme aj podnikateľov. Výstroj stojí slušné prachy, samozrejme je predražená, nuž ale kde je kupujúci, tam je aj obchodník. Organizujú sa rôzne komerčné akcie v masovom rozsahu, kde sa po doline motajú skupiny perfektne vystrojených ľudí, s mačkami a čakanom na batohu, s prilbou na hlave, s pipsom za bundou a keď vystupkajú trochu nad chatu, majú problém urobiť otočku, bez toho aby spadli a chvíľu to trvá, dokým im vysvetlíš, že hore kopcom sa asi na tie lyže nepostavia. S takýmito ľuďmi nemajú problém ísť na druhý deň do Baranca. Zaplatili si to a predsa nebudú o to ukrátení. Ja viem, doba je iná a mnoho ľudí si myslí, že sa dá všetko kúpiť. Stále ale platí, skúsenosť je neprenosná. Nekúpiš ju, nikto ti ju nemôže predať - doslovne. Je len dobré, keď máš dobrého učiteľa, ktorý ti to uľahčí, no je najlepšie, keď je to tvoja spriaznená duša a nie najatý inštruktor. Aký má toto dopad ? Ochranári argumentujú, že je pretlak skialpinistov, preto sú nutné sezónne uzávery. Ozaj je to tak ? Nie je to len zdanie práve vďaka týmto komrčným aktivitám ? Ako písal Vrana, ideš biľu ďalej a máš problém stretnúť za celý deň živú dušu.
Vodcovstvo je už úplne nad môj pochop. Určitá skupina ľudí si v podstate sprivatizovala časť Tatier. O5 len kvôli prachom. Vrcholom je, že na Gerlach dokonca aj s preukazom Jamesu môžeš ísť tuším cestou obtiažnosti minimálne II alebo dokonca nad ? Proste, prachy sa už napevno usadili v horách a čo je najhoršie, aj v mysliach mnohých ľudí. Som sa akosi moc rozpísal, načim vyraziť niekde von, pokiaľ nezačne pršať :-)

Jjano

Sanco, reagoval som na Sykorkin/kov príspevok, ten bol o niečom inom.

Ale zase aby sme si to ujasnili: v miestach, o ktorých píše Dušan, tie peniaze boli vždy. Úsek Chopok - Ďumbier - Štefánička (vtedy ešte Chata hrdinov SNP) bol preplnený vždy, čo si pamätám. Dnes Poliaci, vtedy Češi a východní Nemci, zhruba v tých istých počtoch. Nezabudni, že na Chopok išla lanovka z oboch strán a tá vypľúvala na hrebeň stovky ľudí. Okrem Kamienky fungovala aj Rotunda, takže sa hore chodilo len tak na kávu a iba sa sa pozrieť, bolo to tam ako pri mori, človek mal niekedy problém prejsť cez areál Chopka, aby na niekoho opaľujúceho sa nestúpil. Ako študent som pár zím robieval pomocného robotníka na Koske - to boli skutočne stoky a stovky tisícky ľudí, čo sa okolo nej motali, keď bolo pekne a v lete ešte viac. Rekreanti ROH, výletníci... turista tam pôsobil ako zjavenie z iného sveta.

Na Čertovici fungovali dve či tri masové zariadenia,plné ľudí (rekreácie ROH, školy v prírode...) a tak človek stretával dôchodcov až po Ramžu a pod Lajštroch do toho altánku (čo ho zničila víchrica v 2004) sa chodilo na opekačky.

Vyšná Boca bol plná ľudí, teraz je to mŕtva dedina. Magurka dtto.

Ako sám Dušan píše, už vtedy bol problém prespať na Ďurkovej... Cez leto bolo aj na Donovaloch viacej ľudí, ako je dnes (opäť: rekreácie ROH, školy v prírode, pionierske tábory...).

Myslím si, že samotný hrebeň sa iba v máločom odlišoval od dnešného stavu.

Iste, samotná Demänovská dolina bola menej snobská a mondénna, bola viac pre ľudí, ale už vtedy bola zhruba v tom geografickom rozsahu, ako je teraz a pocitovo bola masovejšia (keďze sa dlho čakalo na vleky a lanovky, človek mal silnejší pocit, že je tam veľa ľudí, než dnes), pričom sa mi zdá, že dnes je v Demänovskej v lete menej ľudí, ako bolo za čias ROH.

Ja skutočne až taký rozdiel medzo dneškom a socíkom nevidím, resp. ak vidím, tak v niečom inom (dnes je drastické rúbanie lesov, striekanie chémiou...), nie v turizme. :-)

Sanco

jjano, zmenilo sa toho moc. Základná zmena je, že do hôr vtrhli prachy a to naprieč celým spektrom činností človeka v nich. Rozmeň si to na drobné a rozdiely sú úplne jasné :-)

KarolM

Pútavý článok, evokujúci zážitky z Nízkych Tatier. Hrebeňovka NT je ozaj hiking–perlou. Akurát mierne s autorom nesúhlasím v tom, že vtedy neboli iontové nápoje. Veruže boli - pretože najkvalitnejší iontový nápoj je penivý mok alias pivo, a ten nás vždy držal (a drží) nad vodou -))). I keď je pravdou, že len niektoré moky vtedy stáli za to...

Jjano

Sýkorka, ono zase až taký strašný rozdiel v tom výstroji nie je... Keď nad tým tak rozmýšľam, tak skutočne rozdielnymi vecami sú funkčné tričko a trekové ponožky, pri všetkom ostatnom tie rozdiely nie sú až tak podstatné.

V druhej polovici osemdesiatych rokov som tiež pobehal Nízke Tatry hore dole sprava zľava, ale moc by som si to neromantizoval... nech si spomínam ako si spomínam, nič tak zásadne odlišné tam nebolo a nie je. Žiadna "patina", rovnaká chuť a nadšenie je aj dnes, len to nocovanie na divoko bolo fakt jednoduchšie... :-)

TDD

Ďakujem za priaznivé ohlasy - v súčasnosti by to bolo na pokuty. Ale mesiac svieti aj teraz.

Splň mesiaca v roku 2009:

  1. Júna 2009 / nedeľa
    mesiac vychádza 21:00
    mesiac zapadá 3:52
    slnko vychádza 4:41
    slnko zapadá 20:42

  2. Júla 2009 / utorok
    mesiac vychádza 21:02
    mesiac zapadá 4:29
    slnko vychádza 4:49
    slnko zapadá 20:46

  3. letný deň v roku 2009

  4. Júna 2009 / nedeľa – Deň otcov
    mesiac vychádza 2:44
    mesiac zapadá 19:53
    slnko vychádza 4:40
    slnko zapadá 20:49

->godman ... "o zhode" viac na trstensky.sk$ret

Sýkorka

Článok sa mi veľmi páčil. Nemali ste síce takú výstroj aká je na trhu dostupná dnes, ale mali ste chuť a nadšenie. To sa cení viac.

Sona

Najma, ak sa chce niekto zdrzovat po zapade slnka na turistickom chodniku, potrebuje vynimku z navstevneho poriadku od Krajskeho uradu zivotneho prostredia ;)

Godman

To iste, co dnes uz vyzera "bezne", len kedysi s inou vystrojou, podmienkami a moznostami a hlavne s "neopakovatelnou" patinou onych casov...
A propos: len tak pre zaujimavost,dvaja autori na jednom webe so zhodnou castou mena, iba zhoda nahod? :))

Misko79

tak toto je super clanok, presne podla mojich predstav. Super citanie, paradny vykon, nieco na ten sposob planujem aj ja, uvidime ako to vyjde.

Sanco

" To tenkrát byly na koleji časy,
když ráno začal večírek,
a kdo měl žízeň tak ji hasil,
a kdo měl žízeň, tak ji hasil,
vracel se s kytkou za uchem, ...
Super článok. Vrátil ma do dôb, keď sa do hôr chodilo bez mobilov, pipsov, gps, goráčového oblečenia, termoprádla, no zato s ťažkým foťákom, ešte ťažším spacákom, igelitovými pršiplášťmi, slaninou, ciboľou a chlebom a hlavne - s otvoreným srdcom. Boli sme smädní po slobode a tú sme hľadali v horách. Mysleli sme si, že je pol metra za ostnatým drôtom a ona bola v nás, v našich mysliach, srdciach. Dávali nám ju hory, dávali sme si ju my. Prvý máj sme oslavovali v žľaboch Baranca, Chopka a nikto nás odtiaľ nevyháňal. Spávali sme po kolibách, bivakoch, alebo len tak voľne pohodený na prvom rovnejšom pľaci a nikto nás nad ránom nebudil a hlavne - boli sme mladí a pekní :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum