Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: zrkadlenie

Diskusná téma K fotke: zrkadlenie

Kostol sv. Petra z Alkantary, starý kláštor františkánov a nový kláštor sestier františkánok. Kostol bol postavený v rokoch 1480 - 1492. Obnovený bol v roku 1697 a reštaurovaný v rokoch 1903 -1904. Kostol slúži katolíckej cirkvi. Spolu s kláštorom tvoria uzavretý architektonický komplex a patria medzi najrozsiahlejsie gotické stavby na Liptove. Stred kláštora tvorí pozdľžny dvor s obiehajúcou arkádovou krížovou chodbou. Kostol je trojloďová stavba typu neskorogotických halových kostolov s polygonálnym uzáverom presbytéria. Veža je gotická. V kláštore žili mnísi žobravého rádu františkánov, ktorý tu prišli v druhej polovici 15. storočia. Založili v ňom školu, knižnicu a neskôr aj nemocnicu. Venovali sa výrobe sviec, ktorá ich preslávila po celom okolí. Pri kláštore mal pravdepodobne svoju svoju dielňu významný umelec Majster Okoličniansky. Počas reformácie v roku 1571 z Okoličného odišli a vrátili sa roku 1688. Kláštor bol zatiaľ sto rokov v ruinách, neskôr opravený s pomocou nitrianskeho biskupa Ladislava Matiašovského. Do roku 1697 bol kláštor rozšírený v barokovom slohu. V záhrade za kostolom bol postavený nový kláštor, v ktorom od roku 1996 sídlia sestry františkánky.

Axel

Nemozem si pomoct, ale ta obluda napravo to aj napriek evidentnej snahe architekta cele kazi. Mozno ale o 300 rokov bude vseobecny nazor opacny.

Sanco

Marián, vieš koľko oleja som musel naliať do vody, aby bola hladina takáto pokojná ? :-)

Klf

sanco, sak tadial chodim furt do poruby :) ale nikdy sa mi zrkadlenie nepodarilo zachytit, mam len jednu so sipkami (jak inak). pekny den. klf:)

Janci

Dík za vyčerpavajúcu informáciu o kostole.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky