Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Rysy z polskej strany

Diskusná téma Rysy z polskej strany

Kolko trva vystup na Rysy z polskej strany a odkial s vlastne zacina ak idem autom (kde sa parkuje) ?

Niemamweny

Parkuje się na Palenicy Białczanskiej.Droga asfaltowa do Morskiego Oka 2.20h. Morskie Oko- Rysy 3.50h (latem)

Toomas

A viete mi niekto povedat zopar skusenosti aj k narocnosti vystupu?

Pali2

niemamweny ile koštuje parkovane na Palenicy Białczanskiej

Pali2

gsmmania PARKOVAť MôžEš V LYSEJ POľANE ZA 5 EUR DEň, POTOM PREJDEš PEšO DO PL A DOĽAVA,TU JE POľSKE PARKOVISKO ASI 500M PalenicA BiałczanskA , ALEBO V POľSKU HNEĎ ZA HRANICOU JE PLOCHA PO BÝVALOM HRANIčNOM OBJEKTE VIDEL SOM TAM STAť NIEKOľKO AUT ALE NEVIEM NAKOľKO JE TO LEGALNE/AK VIE NIEKTO VIAC NECH NAPÍŠE /

S.svajka

K narocnosti vystupu:
Po carny staw je to v pohode. Potom je to uz velmi strme, ide sa po sikmej skalnej stene na hreben do sedielka v sev. hrebeni od rysov. Odtial kratko ale velmi exponovane na vrchol. ALE - je to taka via ferrata - komplet zabezpecene retazami, takze ked tam nie je sneh, je to bezpecne. Ked tam je sneh alebo lad, co teraz asi je, tak neviem ... zalezi od zdatnosti. Moj nazor: Cesta od parkoviska az na vrch je riadne dlha. Ak su vsak dobre podmienky, kazdy kto zvladol rysy zo Slovenska, zvladne ich aj z Polska. Napokon ... ked to zvladol Lenin?

Sanco

čo máš proti Leninovi ? :-)
k túre, pre mňa osobne je najhoršia časť po Morské oko, potom už v pohode. Pokiaľ je nad hangom nad Čiernym stavom sneh, nebodaj ľad, dá sa, akurát treba dávať biľu väčší pozor ( šiel som aj v botaskách, akurát zostup tadiaľ som v nich už odmietol ). Samozrejme najlepšia varianta je za pekného počasia, bez snehu a zostup na našu stranu :-)

Sanco

v pohorách, prípadne ešte s paličkami niet čo riešiť, už len vyraziť :-)
je tam jedna zásadná, povedal by som priam životnedôležitá vec - v prípade parkovania v Polskej, alebo u nás na Lysej Poľane si treba uvedomiť, že zostup na našu stranu poriadne natiahne vzdialenosť ku autu a to niekedy môže byť problém, hlavne keď je po sezóne a autobusy chodia leci kedy trt, prípadne ani nie. Ostávajú už len dve možnosti, taxtík alebo kombinácia stopu s pešobusom. Dať si na záver túry nejakých 15 kilákov po asfalte a potom niečo stopnúť, nuž nič moc :-)

Duric

niekde som čítal že od Lysej polany po morské oko vozia s konmi na vlečkách poliaci za 10 eur....vie o to niekto viac?...díík..))

Niemamweny

Lepiej późno niż wcale (hahaha)
Parkowanie: 20 PLN/dzień.
Jazda do góry 40PLN.

Variana

Je lepšie ísť bez auta a prejsť cuz Rysy na slovenskú stranu; autobus ide o 6,04 z T. Lomnice do Lysej Poľany. Odtiaľ bohužiaľ treba dupať po asfalte ca 2-2,5 hod. k Morskému oku; od parkoviska, kde sa zároveň platí aj vstup do Tatier (dá sa aj Eurami)chodia aj koňské povozy za 10 Eur/osoba. Výstup je krásny, nikde v bežných sprievodcoch však nie je uvedená jeho náročnosť, takže sme to išli s deťmi. Našťastie máme zdatné deti s dobrou obuvou. Ale poliaci to zvládali aj v číňanoch, čo by som smerom dolu na poľskú stranu nechcela absolvovať.

Merhorn

Popis mi prosim tento usek viac ak mozes, co tam mam cakat, aka narocnost, pripadne ak mas stade foto tak aj to, chcel by som to skusit stihnut este tuto jesen z polskej strany smerom k nam na popradske.
dik

Vrana

2 Merhorn: Retaze su tam naplacane len preto, ze ludia tam chodia v teniskach a ked zaprsi nebodaj nasnezi tak sa im smyka. Inak je to chodak a retaze na vystup hore ani nepotrebujes. Schvalne si to vyskusaj ked tam pojdes ci sa to da zvladnut bezpecne aj bez retazi.

Vorec

Tento usek sme presli s mojou pritulkou koncom augusta a pohodka. Ako bolo pisane, od autobusu v Lysej Polane po asfaltke na Morske oko je to vcelku ubijajuce, na druhej strane clovek sa tesi :-) Od Morskeho oka na Cierny staw nie je co riesit vychadzka. Samotny vystup zacina prakticky od Cierneho stawu kde sa zacnes stretavat aj s retazoymi usekmi, na ktorych sa tvorili trochen zapchy, inak v pohode sa to da vyliezt aj bez retati (treba len dat pozor na pustanie/padanie skal). Cize nie je to take, ze bez retazi sa nepohnes, strmsia skala a platne a vylozitelna. Z mojho pohladu bol najexponovanejsi usek tesne pod Rysmi v sedielku, kde sa tvorila aj fajn sora kedze som nevidel moznost ako inak to obist, ale pri tolerantnom pristupe aj k teniskovym a sandalakovym!!! turistom to ide aj bez nervov, i ked... Z Rysov sme to strihli na Popradske so zastavkou na Chate po Rysmi. Z Lysej Polany sme vyrazili o siedmej, na Popradskom sme boli o pol osmej vecer, to sme sli easy pohodka, zastavky, fotenie, hodinka opalovania na Rysoch, obed na chate pod nimi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma