Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Tri kríže nad Pernekom

Diskusná téma K fotke: Tri kríže nad Pernekom

Lokalita nad záhorskou obcou poskytuje pekný výhľad na okolie. Od druhého kríža vľavo, bledší pásik je vojenské letisko Kuchyňa. Od obce sem vedie značený chodník pomocou "svätých" obrázkov. Vyšiel som sem počas čakania na autobus. Fotka zložená zo 17 záberov, preto to skreslenie, ale panoráma bez krížov pôsobí pre neznalých miesta nezaujímavým dojmom.

Infrastellar

Ide o tzv. parallax error. Ide o to, ze objekty v popredi menia pri toceni fotoaparatu svoju polohu vo vztahu s pozadim. Vyhneme sa tomu tak, ze budeme panoramu fotit okolo tzv. nodalneho bodu. Vacsinou /ale nie vzdy/ je to niekde kusok za vstupnou cockou objektivu, tam, kde sa svetlo lame. Cize staci tocit fotak okolo osi konca objektivu a nie okolo osi fotografa :)

Vladvlad

Ak to niekoho zaujíma, tak zmenšený pôvodný záber je tu
img198.imageshack.us/…/17foto…
Ale ako som už napísal, berte to ako prínos dokumentačný a nie estetický, aj keď za seba môžem povedať, že mne sa to páči ("samochvála smrdí" :)

Axel

Pre odstranenie tohto javu ale znacne zjednodusene povedane staci, ked pri cvakani panoramy z ruky bude drzat fotak co najviac na mieste, nie?
Uz som videl vela ludi, ze pri foteni panoramy sa tocia s predpazenymi rukami :-)

Vladvlad

Súhlas, ďakujem za rozšírenie obzorov, vyhľadám si to.

Rbr69

Ono netreba vela studovat, pozri na webe a hned budes o tuto info mudrejsi, inak vyhybaj pri panorame blizkych predmetov inak musis pracnejsie eliminovat "duchov" zdvojeneho obrazu/posuvu, ktory Ti vznikne ... je to na skodu, ked si das pracu nafotit vela snimkov vo viac radoch a potom Ti to tam nieco napr. pri dolnom okraji alebo rohu domrvi

Vladvlad

Myslel som si, že je to niečo také, zatiaľ sa mi to stalo len druhý krát (z niekoľko veľa desiatok panorám) a bolo to spôsobené blízkosťou skál predo mnou.
Študovanie podobných, pre mňa nepodstatných vecí, prenechám fotoprofesionálom, ale aj tak vďaka.

Rbr69

ani pan ani dlho trosku odborne ;-) ... tak normalne, kamaratsky, zabavne ... normalne ako amater-fotograf s dobrou partiou na fotostretku ;-)

Vorec

:-D myslím že pán s nickom rbr69 by o tejto problematike vedel dlho a odborne rozprávať :-))))))) nuž kto nechodí na fotostretká nevie :-((

Rbr69

To preto lebo existuje chyba paralaxy a nejaky nodal point sustavy fotak-sklo (vygoogli) ... vsetko sme prebrali na fotostretku ;-)

Vladvlad

To som si myslel aj ja, že to zlepí automaticky. Ale keďže som bol pri nich príliš blízko ináč sa nedalo), tak nastalo pohybom mňa aj foťáku, skreslenie (nepoznám správny termín), keď tie kríže boli useknuté (v dvoch miestach) a zlepené len tak do oblohy. Následne som presne vyberal fotky, zostalo ich len 13, ani to nepomohlo. Potom som sa hral s nastavením, v rámci mojich schopností. Pri určitom nastavení to spájalo asi 20 minút (normálne asi cca 2-3 minúty), vtedy by sa zapotilo aj štvorjadro.
Výsledok bol rovnaký, tak som tie useknuté časti krížov tam dával ručne :(. Ešteže pri takomto rozlíšení sa tie nedokonalosti dajú prehliadnuť. Dôležitá je informačno-dokumentačno-pohľadová informácia. Nedávam to sem pre krásu.

Vorec

17 záberov, u-ha, to mohla byť vcelku zábava lepiť to dokopy :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok