Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stopy (ne)dávnej minulosti

Diskusná téma K článku: Stopy (ne)dávnej minulosti

Tu je malá spomienka na časy nie veľmi dávne, ale úplne iné, ako tie dnešné. Boli to časy, keď sme si nevedeli ani v najtajnejšom sne predstaviť obchod narvaný goretexom, softšelom, hýriaci farbami, materiálmi, membránami, kordurami... A napriek tomu sme fanaticky, každú voľnú chvíľu, v zime, či v lete, liezli, turistikovali, bivakovali, lyžovali. Možno sa mi to len zdá, ale tuším to bola trošku lepšia sranda, ako dnes.

Jana T.

Veru, veľmi pekný článok. Živím si ním radosť už zopár rokov. ;) Vďaka, Mišo!

Pavel Forgáč

Aký pekný nostalgický článok :). Síce keď padol komunizmus nebol som ešte ani na pláne, ale zažil som dlhé obdobie nedostatku finančných prostriedkov :D. Takže som fungoval podobne. Dlho som na túry chodil v bakančiach, ktoré mi oco nafasoval v robote. Nosil som ich či bolo vonku +35 alebo -10 a 50 cm snehu. Prvé návleky som si vyrobil z vreca čo bolo na kukuricu :D. Šušťáky a maskáče boli u mňa dlhoročná klasika. Ešte aj túru zo Záhorskej Vsi do Novej Sedlice som išiel štýlom co dúm dal. Nič špeciálne som nemal. Až sa dnes občas čudujem ako niekto pred cestou SNP rieši výbavu :D. Bola to taká túra na pankáča. Aj keď dnes by som už tak nešiel. Predsa len s ľahšou výbavou sa ide lepšie, ale rád nato spomínam.

Tiež mi to dnes príde, že ľudia často najskôr nakupujú výbavu a potom rozmýšľajú, že čo. A popritom na turistiku stačia akurát tak nohy a kupovať veci si treba postupne ako človek zistí, že ich potrebuje. Osobne poznám ľudí čo majú výbavu za tisícky eur a na poriadnu túru idú raz do roka. Neviem načo je to dobré. Na kopec za dedinou vybehnem aj s holou riťou :D. Opačný extrém je ísť v teniskách v 50 cm snehu na Sitno. To som videl minulý týždeň. Niekto výbavu preceňuje niekto podceňuje. Najlepšie je nájsť nejaký balans uprostred.

PaliT

V zozname v článku chýba zmienka o karabínach. Štandard boli duralové z Endéer, niektorí mali titánové zo Sovietskeho zväzu, mali strašne tuhé perko a so zamrznutými prstami sa strašne zle otvárali (tradovalo sa o nich, že kvôli tenkému profilu, sa na nich pri páde trhajú laná). No a potom prišli ČS karabíny Walter, fantastický výdobytok, len trochu veľké a ťažké boli. Zopár z menovaných som minulý týždeň vydoloval z krabice so starou výbavou, hehe. Keď sme začínali, tak sme si kupovali oceľové hasičáky, dodnes si vybavujem tú neopakovateľnú olejovú vôňu, ktorú mali...
Po expedícii na Everest '84 sa rozšírili strihy pre bonekanovú kombinézu, tú som si, prosím pekne, sám ušil (!) a dlhé roky mi výborne slúžila.
Keď mi zo západu doniesli 45m lano Edelrid, tak stálo presne toľko, čo moja mama vtedy zarobila za 2mesiace.

Jjano

Cha, keďže sme v článku o dávnej minulosti, tak sa sem hodí spomenúť, že so Suuntom som pracoval ešte keď väčšina návštevníkov hikingu ťahala káčera na šnúrke :-) Bol to taký ultrapresný, ale ultraodolný kompas, s kukátkom, ktorý sme používali na vytyčovanie geofyzikálnych profilov. Používal sa primontovaný na klasický ťažký oranžový zememeračský statív, ale jeho výhodou bolo, že bol malý a ľahký a pre základné terénne vytyčovacie práce bol preto oveľa vhodnejší ako ťažký a drahý teodolit. Robili sme s ním ešte niekedy za socíku ... :-)

Bikemartin

Tak teraz je jasné, že ľudia tvojho kmeňa nepoznajú ani Suunto :)

Jjano

Aha, tak mňa pôvodne zaujal mužný horalský pohľad uja horolezca a tye šnúrke som si nevšimou a mysleu som si, že dyneemy sú tye oranžovie hodinke, čo má ujo horolezec na ruke... ale včuleky už vyem... :-)

Vrana

Tu su aj nejake teoreticke kecy: cs.wikipedia.org/wiki/Dyneema

Z praktickeho hladiska je to super lahky a pevny material, zial nie je tak blbovzdorny ako klasicke polyamidove slucky.

Vrana

to su tie fialovo-biele snurky co ma ujo horolezec okolo krku

Jjano

Treba vedieť, že sú okolo ohňa ľudia, ktorí nerozumejú reči vášho kmeňa. Čo do šlaka sú tie dyneemy? :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma