Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zápas s lavínou storočia na prahu leta

Diskusná téma K článku: Zápas s lavínou storočia na prahu leta

A máme to čierne na bielom. Stredisko lavínovej prevencie zverejnilo 18. 5. 2009 na svojej webovej stránke výsledky merania lavíny v Žiarskej doline, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 14. a 15. apríla 2009. Potvrdili sa predpoklady miestnych znalcov, že išlo o najväčšiu lavínu, aká kedy na Slovensku spadla.

Jano Novotny

Co sa tyka toho snehu, ten tam moze zostat este poriadne dlho, ak sa pocas prveho leta neroztopil, v zime opat pribudlo a tak moe kludne vzniknut aj trvalejsie firnovisko. Navyse je to od priameho slnka chranene nanosom zniceneho dreva...

Peter61

Podľa info od P.G . - pod drevom ešte je ľad zo snehu z lavíny storočia.

Peter61

Podľa info od P.G . - tohtoročný "letný" sneh v Žiarskej už zmizol, ale pod drevom a pod hlinou sa ešte nájde sneh z lavíny storočia.

Peter61

Paľo, vďaka za vysvetlenie. Ináč si myslím, že včera ´kolo obeda "hviezdili" na diskusii traja nasratí s absťákom: jeden s natrhnutým svalom (=ja), druhý notorický rýpač, a tretiemu sa zrejme nepodarilo zbaliť Soňu ( viď test trička Progres), takže sa jedná tiež o jasný absťák :-) v jasnom smere

P.G.

Meteostanice boli financované z fondov EÚ, čiže našich daňovníkov nestáli nič. To ale nie je dobrý argument, lebo aj na to sa niekto musel poskladať. Myslím si, že boli postavené na dobrom mieste. Stanicu pri chate zničila tlaková vlna, priamy zásah nedostala. Stanica pod Hrubou kopou bola postavená na vyvýšenom mieste mimo dosah lavínových dráh a nikto nečakal, že by tam mohla dostať priamy zásah. Išlo o mimoriadnu situáciu, aká sa možno už nikdy nezopakuje a je nezmysel niekoho z toho obviňovať. Lavíny a iné prírodné živly každoročne zničia celé úseky chodníkov, stúpačky, reťaze, turistické rázcestníky a prístrešky, občas dostane zásah nejaká chata. Aj to sa obnovuje z peňazí daňových poplatníkov. Znamená to, že to prestaneme opravovať, lebo je to drahé ? Potom môžeme hory zavrieť a budú prístupné len na vlastné riziko každého z nás. Meteostanice plnili nielen výskumné úlohy pre SLP, ale vďačne ich využíval aj každý VHT alebo skialpinista, lebo stačilo kuknúť na web a nepotrebovali ste žiadneho Iľka. Videli ste, ako je hore a nebol problém rozhodnúť sa. Paľo Gavlák.

Peter61

... a bagre jazdia, a Paľo píše...
....coming soon...

Secult

nemozes cakat ze laviny tohto typu nesposobia skodu na majetku...proste niekedy to pride...niekedy aj bratislavu zatopi tisicrocna voda...ale preto predsa nepostavis 5m mur okolo dunaja nie?

Peter61

rast - mas sa naco tesit. Palo sa neprepadol do cez lavinu do potoka, zatal zuby a zasa stravil bezsenne noci pri kompe.... :-)

Rast

To Palo - super ze si najdes cas, len tak dalej, tesim sa na tvoje dalsie prispevky.

Mape1002

Palo, tvoja praca je perfektná!!! Oceňujem snahu nám to čo najpresnejšie opísať. Páčila sa mi aj pasáž o vzniku a "živote" Žiarskej chaty. Ak sa tam niekedy v budúcnosti dostanem, isto sa budem na to všetko inak pozerať. Videl som tento rok neskutočne veľké lavíny aj vo Veľkej Fatre a človek potom inak vníma úžasnú silu prírody. Veľká vďaka za ten článok.

Jjano

Palo, nereagoval som na Teba, tvoje clanky su perfektne (!), reagoval som na J.w.r a jeho zmienku o tom, ze pisanie o lavinach v dolinach Tatier by bolo smutnym pisanim.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov