Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalý salaš v sedle Príslopy

Bukaj

Bol som tam 26.4.2022 a všetko bolo ok....čo sa stalo?

Peter Ochotnický

Po roku som bol pozrieť salaš Prislopy a čosi vo mne ostalo smutné..
Časy kedy som sa s láskou staral o čistotu a pohodlie ľudí, ktorí tam zavítali sú preč.
Už to nevyzerá ani ako v časoch predomnou.
Sťažovali ste sa tu na riad,deky, dózy s kávou či čajom a nachystané drevo...
Dnes je to špinavý brloh.. Kráľovstvo myší.. Bandasky rozhádzané po lese, odpadky.. Špina a bordel...
Nedalo sa mi sem nenapísať.
Prišlo mi ľúto, že komusi vadilo, že sa starám, že tam človek necháva kus srdca... Áno teraz je to klasická Slovenská útulňa, špinavý brloh, kde by som radšej spal vonku na vetvach smrečiny.. Škoda, že sem nemôžem pridať fotky PÁN SPRÁVCA

Anonymized_25093

Na Salasi je znova vsetko po starom.
Momentalne sa meni dymovod takze piecka/petrik je nepouzitelna.

Svatopluk Štěpánek

100% súhlas s PaliT. Možno bysom aj tu piecku vynechal ( aj keď v zime sa zíde )
Nič proti horským chatám, ale je to niečo iné ako útulne- bivakovacie búdy.

PaliT

Asi budem ako verklík, ale opakovane budem pridávať k takýmto diskusiám môj článok o tom, aká katastrofa bude nasledovať, ak sa začne útulňa zariaďovať ako chata.
Aj keď je občas Hiking.sk obviňované, že stojí za zlým osudom takýchto útulní práve zverejnením, treba povedať, že najväčším problémom sú sociálne siete a polobulvárne médiá, ktoré začali propagovať útulne ako "víkendové chaty zadarmo".
Stále si myslím, že na takú útulňu s pieckou patria výlučne prične na spanie, bez matracov, žiadny stôl so stoličkami a lavicami okolo, jednoducho zrušiť všetko nadbytočné:
slobodapohybu.sk/mizeria-utul…

Tkno

Pani spravcovia (ci uz ste viaceri alebo jeden a ci uz sa viete dohodnut alebo nie), za zakladne udrziavanie utulne (oprava strechy, jednoduche pricne/postele, celistve steny proti vetru, atd.) vam patri velky respekt, aj si myslim, ze vam na to obcas niekto aj rad prispeje, ci uz pracou/casom alebo financnymi prostriedkami!

Ale bez urazky, za zariadovanie utulne do urovne luxusu horskej chaty (riad, matrace, kurenie, posedenie, naradie, obrazy (WTF?!), atd.) od jednoduchych turistov vdacnost necakajte a nenariekajte, ze tie zbytocnosti odtial miznu! Vsetok tento zbytocny luxus akurat smeruje k tomu, ze budu vznikat iniciativy si utulnu prisvojit a prevadzkovat ako sukromnu chatu, cim zanika jej funkcia ako utulna pre siroku verejnost a tiez to laka specificky druh ludi, ktori parazituju na cudzej praci (palenie pripraveneho dreva, poskodzovanie interieru, zanechavanie odpadu) a to zase prilaka hlodavce. Aj tu nefunkcnu piecku by som odtial odstranil ASAP, skor ako niekoho napadne si zakurit napriek upozorneniam a poziar a zanik celej utulne je teda iba otazkou casu. Tot moj nazor a dobre mienene rady z mojej strany..

Vladimir.

K čomu je v útuľni riad, príbor, poháre a matrace?

Peter Ochotnický

Inak Tomáš...som ten Peter s ktorým si zateploval s kamošom strop..... sekera je tam od Vtedy druhá a list v píle tiež... čo dodať.. nečakal som takú reakciu... nič nepriniesli turisti, všetko čo tam je vyniesla Moja priateľka a ja na chrbáte... myslím hrnce,riady, príbor, poháre, nové stoličky, nový stôl, nové police,urobili sme latrinu...fajn... vďačnosť je kadejaka..končíme..

Peter Ochotnický

Ahoj Tomáš, všetko čo píšeš dobre viem,predsa sme tam boli spolu...nevedel som, že zveľadenie a uchovanie je problém...
Ale pochopil som, škoda mesiacov snahy, námahy, škoda dní kedy som znášal množstvo fliaš a bordelu,hnal odtiaľ ozratych zilincanov... písal som ti sms,volal.. žiaľ nedvíhaš...
Ako píšeš,utulna nieje oficiálna, je majetkom štátnych lesov,minule ju riešil ochranár a mal som čo robiť presvedčiť ho.. každý náš krok bol legálne schválený cez lesnú správu, vždy sme boli nahlásený.. mrzí ma váš postoj a rozhodol som sa teda ustúpiť, všetko čo sa vám teda zdá príliš bude vo štvrtok odnesene... nový stôl a regále.. keďže starý regál spadol tam samozrejme nechám..latrina je za tým hrubým bukom,nech slúži..napis Katka strhnem ,riady a poháre odveziem naspäť domov...ako správcovi ti oznamujem Tomáš, že komín je v zlom stave, chceli sme tento víkend meniť ... výmenník tepla je prehoreny a tiež rúra..je potrebné to vymeniť,preto som už nechystal ani drevo, hrozí požiar... riaditeľ lesnej správy bol upovedomeny...chceli to zrušiť,ale prehovoril som ich,no s takýmto vašim prístupom kašlem nato,staral som sa intenzívne rok a pol, nemám čo k tomu dodať som prekvapený,z tejto reakcie...chcel som jediné,aby to nevyhorelo kým vymením komín... tiež sme tam dali kus srdca a kus námahy... držte sa,nech sa chate darí...

Tomas K

Nazdar Peter. Tak pridám pár slov. Útulňu sme s kamošmi dostali zo zúboženého stavu, počas roka 2011-2012 do obývateľného stavu. Vymenili sme časť krytiny na streche, vymenili sme zhnitú podlahu v interiéri chatky, vyrobili a osadili sme nové dvere a taktiež nové okennice. Na káričke s defektom sme z Obchoditej vytlačili hore k chatke kachle - petríky, ktoré som vybavil od rodiny zo Štolianska. Osadili sme komín a spojazdnili sme kúrenie. Postupne sme na útulňu nosili vybavenie, ako váľandové matrace a prakticky všetky ďalšie matrace, ktoré tam sú, vrátane tých na povale. Spravili sme tam poličku a doniesli stôl a skriňu na drevo. Aj nejaké obrazy. V roku 2016 sme vyviezli na útulňu niekoľko stovák tehál, ciment, vápno a piesok za účelom vybudovania akumulačného múrika za pieckou. Múrik a tiež kamennú podlahu som staval úplne sám a trvalo mi to ze všeim všudy tri dni. Všetko náradie aj výbavu na ten čas som si poctivo vytlačil na fúriku po zelenej z Ivín. Neskôr sme do vykurovacieho systému doplnili aj tepelný výmenník. Zabudol som spomenúť, že chatku sme napríklad aj celú natierali a pridávali sme aj fólie proti vetru, niekde z vonku, inde z vnútra. Po 2016 roku sa už na útulni nerobili žiadne väčšie zásahy, už som vykonával len občasnú bežnú údržbu. Spravili sme vonku ohnisko, okolo neho lavičky. Na útulni pošli asi štyri sekery, ktoré som tam doniesol a jedna od turistov. V 2019 sme s kamošom zateplili dvere hobrou - vždy som sa snažil používať čo najprírodnejšie, nie rušivé materiály. Počas rokov na chatke pribudlo mnoho vybavenia, z ktorého časť sme doniesli my a časť turisti, za čo im patrí taktiež vďaka. Úplne posledný väčší zásah z mojej strany sa robil v 2021 na jeseň, kedy sme s kamarátom doviezli hobrové dosky, minerálnu vlnu a nejaké drobnosti a zateplila sa s tým v rámci možností povala a okolie komína.

A teraz čo chcem povedať. Útulňa sa vždy volala a bude sa volať Salaš Príslop a nie žiadna "Chatka Katka". A pokiaľ sa chceš angažovať ako správca útulne, je slušnosťou oboznámiť o tom aktuálneho správcu, ktorým som ja - kontakt vždy bol na začiatku návštevnej knihy. Vidím, že sa o útulňu staráte aj keď niektoré veci sa nie jednému človeku nepáčia ale tak budiš. Nepáči sa mi však toto prisvojenie si útulne bez akéhokoľvek opýtania, bez úcty voči našej dlhoročnej snahe a práci. Prisvojenie si po hmotnej aj nehmotnej stránke. Po hmotnej mám na mysli to, že ste tam prakticky skoro každý víkend a mnohí turisti, resp. návštevníci útulne, ktorí tam chodievali občas na víkend do absolútneho kľudu sú teraz o ten kľud ukrátení.

Útulňa oficiálne neexistuje takže na ňu nemám žiadne právo ani vám nič nemôžem zakázať. Napísal som to preto, aby ste sa nad tým zamysleli. Príslop je veľmi špeciálne miesto a aká energia sa tam nosí, takú to miesto bude dávať späť.

Ahoj

Tomáš

Peter Ochotnický

Ja som tiež písal, že bola zdevastovaná..na FB a popísaná..
Sekera bola ukradnutá niekoľko krát, chodím pravidelne s priateľkou a snažíme sa ako sa dá, predtým sa staral kamarát Tomáš... posledná kontrola komína nedopadla dobre, musím vymeniť rozvádzač tepla a komínové rúry... minimálne,preto som prvý krát nechystal drevo,je otázka času kedy to komín nezvládne,preto majte trpezlivosť, robím to z vlastného vrecka...????????

Peter Ochotnický

Dobrý deň,som správca útulne...to ja ju vylepsujem, žiaľ sú to týždne a mesiace nosenia materiálov,kontakty,prvopočiatky na vlastnom chrbte...chcem aby sa vedelo, že to nieje oficiálna útulna a vďaka tejto stránke sme mali niekoľko krát problém s vandalmi.. všetko čo tam nájdete je na naše vlastné náklady a žiaľ, lesná správa má v pláne útulnu kvôli zlým skúsenostiam úplne zrušiť. Škoda že medzi ľuďmi sa stále nájdu neľudia..

Momentálne útulňa z dôvodu havarijného stavu komína a nutnej opravy (hrozí požiar) nieje dostupná pre verejnosť, keďže nieje uzamknutá ..apelujem týmto na turistov aby si uvedomili, že akékoľvek pálenie dreva ohrozuje jej budúcnosť,oprava komína sa plánuje v najbližších mesiacoch, tak isto ako aj výmena pece.. poprosím o pochopenie a zhovievavosť!!

Anonymized_25093

Niekto vylepsuje tuto utulnu z tym ze dnu pribudlo plny veci: riad, jedlo, sosky, bandasky, vekla sekera, ozdoby a plno inych veci. Vyzera to tam ako u niekoho doma.
Drevo bolo nachystane, co je dolezite.

Hugo.cejka

Ako vidno na fotkách, útuľňa je v celkom zachovalom stave. Nájdete tam aj dostatok príborov či iných kuchynských potrieb. Postel je mierne nestabilná ale podľa mňa ešte pár sezón určite vydrží. V noci vám budú spánok spríjemňovať myši, tak si nezabudnite povešať veci, o ktoré nechcete prísť do výšky na klince.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma