Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Španielsko - Tenerife - Pico de Teide

Diskusná téma K článku: Španielsko - Tenerife - Pico de Teide

Predposledný májový týždeň som strávil na ostrove Tenerife. Byť tam a nenavštíviť najvyšší vrch Španielska - Pico de Teide (3718 m), je skoro nemožné. Dá sa to uskutočniť lanovkou alebo si to poctivo vyšliapať. U mňa jednoznačne vyhrávala druhá možnosť. Pokiaľ by sa výška tohto stratovulkánu počítala od úpätia, bolo by Pico de Teide treťou najvyššou sopkou na Zemi. Asi 7500 metrov odo dna oceánu (najvyššou je Mauna Loa a druhé miesto obsadila Mauna Kea ). Po naplánovaní dvojdňového pochodu ešte doma, na Slovensku, som jedno ráno opustil africkým slnkom zaliate pláže a vydal sa na cestu.

Sali23

diky moc vam za info, urcite to pomoze.uz sa neviem dockat.

Kossuri

Guajara je dobrý tip, Masca určite tiež, nielen dedinka, ale treba zísť celým kaňonom až k moru, okúpať sa a späť do Mascy. Na juhu ostrova je pekný kaňon Barranco del Infierno a na severe by som dal určite nejakú túru krásnymi borovicovými lesmi. A rozhodne nevynechaj divoké pohorie Anaga na východe, s vavrínovými pralesmi. Zaujímavých miest je na Tenerife veľa, chcelo by to aspoň 10-14 dní.
Pre inšpiráciu pozri na:
picasaweb.google.com/…/Teneri…

Cyro

Urcite by som ti odporucal aj turisticky chodnik oproti Pico de Teide - hreben s vrchmi vysokymi okolo 2500 - 2700 m (napr. Montana Guajara), su odtialto krasne vyhlady na cely krater aj na samotny Pico de Teide... Na juhu ostrova je velmi pekne mestecko El Medano - surfersky raj. Alebo dedinka Masca vo vnutrozemi. Velmi zaujimava je na juhu aj lezecka oblast Arico... Je tu toho strasne vela. Odporucam prenajat si volake male auticko, kupit si mapu a pobehat krizom krazom cely ostrov...

Sali23

Koncom maja taktiez planujem tam vycestovat urcite nevynecham ani Pico de Teide.Chcem sa ale spytat na niejake ine zaujimave lokality.Co by ste mi doporucili?budem mat nato celi tyzden.vdaka

Cyro

Tak aj pridam svoju skusenost: Boli sme na vrchole Pico de Teide 19.jula. Postup sme zvolili asi takyto:

  • na odporucanie znameho, ktory zije na Tenerife sme sa rozhodli pre nocny vystup a nasledne pozorovanie vychodu slnka z vrcholu
  • o 3.45. sme s celovkami vyrazili z parkoviska Montana Blanca
  • po nadhernom nocnom vystupe stojime tesne pred svitanim o 7.20. na vrchole Pico de Teide
  • priblizne o 8.00 zaciname zostupovat z vrcholu k hornej stanici lanovky. Zbehnli sme to asi za 10 min., chodnik je tu velmi kvalitny.
  • strazca prichadza prvou lanovkou nieco po 9.00, ale s tym sme sa uz nestretli. Lanovka sice isla uz okolo osmej, ale tou sa vyviezol hore len nejaky udrzbar...
  • o 12.00 sme po pomerne namahavom zostupe prisli k nasmu auticku na parkovisku Montana Blanca
  • v zavere dna sme sa este svacli do mora.

Kazdemu vrelo odporucam!

MisoB

cyro, skús si to vybaviť popredu cez mail ako som písal o čosi skôr

M11

Napísal som príspevok, ale niekde zmizol. Tak6e ešte raz. Mal som povolenie. Vybavuje sa zadarmo v Santa Cruz, adresu viď. niektorý skorší príspevok. Treba pas a jeho kópiu alebo občiansky a kópiu. Bez povolenia nepúšťajú a naozaj to kontrolujú na hornej stanici lanovky v takej búdke na začiatku výstupovej cesty. ahoj M11

Cyro

m11:
mal si aj povolenie na vystup? Pretoze sa tam v juli chystame...tak zhanam info.Diki

M11

tak som sa vrátil z Tenerife a Teide a jej nádherné okolie je zatiaľ najkrajšia sopka čo som videl. Nádherne spravené turistické chodníky, možnosť ísť na bicykli od mora až do výšky 2700 m - Montana Blanca, peši alebo behom až na vrchol vo výške 3700 m, teplo, bez snehu a tá úžasná príroda v nádhernom kráteri Las Canadas. Vrelo odporúčam všetkým turistom, čo chcú dýchať vzduch nad 3000 m. Kdeže naše Tatry... aj cenovo. Ahoj M11

MisoB

Ešte doplním: permit sa dá vybaviť aj cez email na teide@oapn.mma.es. Treba priložiť údaje účastníkov (meno, číslo pasu, kópia pasu) a uviesť presne deň a 2-hodinový časový úsek (9-11, 11-13, 13-15, 15-17) plánovaného výstupu. V odpovedi pridelia registračné číslo, na základe ktorého potom na mieste kontrola vyhľadá formulár permitu a povolí výstup.

OndrejP

vratil som sa z Tenerife vcera. pridam zopar drobnosti:
ak chcete ist lanovkou, musite mat permit, ktory sa da vybavit v hlavnom meste ostrova santa cruz, ul. Emilio Calzadilla 5, 4posch. potrebna je kopia pasu, ktoru si mozete dat spravit v obchodiku hned oproti cez ulicu. permit je tusim na 3 casove "sloty", s obmedzenym poctom ludi.
ak chcete ist pesi zdola a prespat na chate, nepotrebujete permit. odporucam zarezervovat miesto na chate, aj ked ked sme tam boli my, miesta bolo dost. miesto sa da zarezervovat osobne v santa cruz na Calle San Francisco 5, 4posch. alebo telefonicky na +34 922 010 440.
da sa ist z el portillo, ale vela ludi vystupi z autobusu uz na zastavce montana blanca, odtial je to ovela blizsie. trasa c1 od el portillo zacina hned vedla informacneho centra, ktore je asi 150 metrov naspet po ceste z autobusovej zastavky. pripadne sa tam da zaparkovat auto (my sme si pozicali auto, vyjde relativne lacno, a benzin tam stoji cca 60% ceny u nas). asi po 15 minutach slapania je odbocka do lava na trasu 6, myslim, ze je to dost dobre viditelne, zeleny stvorec so sestkou je dobre viditelny na skalke. v priemere je to cca 4.5 hodiny na chatu, nam to trvalo tak do 4och hodin.
izby sa na chate otvaraju az o 8:30pm miestneho casu, takze odporucam vyrazit na turu v primeranom case a vyhnut sa najvacsiemu teplu a zbytocnemu cakaniu na chate. da sa tam kupit iba kava z automatu (2 euri) a kola (4.5 euri) - nezabudnite na mince, aj ked chatar vam v ramci moznosti bankovky ochotne rozmeni. noclach sa plati priamo na chate - 20euri / noc, 10 euri pre clenov alpenverein pripadne inych hosrkych spolkov (nemam overene ktorych). na chate je elektrina, voda (nie je pitna, neodporuca sa ani na prevarenie!) a slusne socialne zariadenia.
este hadam posledna technicka poznamka, odporucam vysoke topanky, vsetky cesty su prachove alebo sutove, niektore z vedlajsich aj dost neprijemne po vacsich kamenoch, ktore byvaju dost nestabilne.
co sa tyka zazitkov, teide mi pripadal mimoriadne zaujimavy tym, ze z kazdej strany vyzera inak, takze stoji za to prejst ho hrebenom.

_kossuri

Miesto kde sa kontroluje povolenie je vo výške asi 3550 m. Myslím že povolenia sa vydávajú v obmedzenom počte na každú hodinu, asi aby nebolo na vrchole naraz priveľa ľudí. Človek ktorý povolenia kontroluje prichádza prvou lanovkou, pre 9 hod teda žiadne povolenie nepotrebujete.

DanielaM

Povolenie je potrebne az na uplne posledny usek, ku ktoremu sa lenivejsi turisti dostanu pohodlne lanovkou. Az do tejto vysky je pocet navstevnikov neobmedzeny.
Krater sopky je pokryty sirou a jej vypary su pre cloveka nebezpecne. Nam sprievodca odovodnil potrebu povolenia najma tym, aby bolo jasne v ktorej chvili je na vrchole kolko ludi a aby sa vsetci naozaj dostali dolu pred zapadom slnka. Tiez nam vysvetlil, ze v "zasirenom" prostredi by sme sa nemali zdrziavat dlhsie ako 15 az 20 minut, takze pokochat a vrcholove foto a desiatu az pri lanovke.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma