Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické priechody H-SK

Diskusná téma K článku: Turistické priechody H-SK

Začiatkom júla roku 2006 nadobudla platnosť medzivládna dohoda Maďarskej a Slovenskej republiky, ktorá vyhradzuje miesta na prekračovanie spoločnej štátnej hranice za účelom turistiky. Dohoda síce spomína turistické chodníky križujúce štátnu hranicu, ale až na pár turistických značkovaných trás, turistu k hranici žiadne chodníky nedovedú.

Funttomas - autor
  1. apríla 2007 som aktualizoval zoznam tur. priechodov H-SK o novozriadený peší priechod Peťov ponad rieku Ipeľ medzi obcami Peťov – Pösténypuszta:
    Na rovnakej lokalite ako je zriadený vodný priechod Peťov (bývalé premostenie rieky Ipeľ) bola 1. apríla 2007 slávnostne otvorená a uvedená do sezónnej prevádzky drevená lávka pre peších. Nový turistický priechod je zriadený medzi hraničnými znakmi č. V.23 a V.24.
Vlado

Včera som absolvovoval ďalší turistický priechod Neporadza-Gomorszolos.Bohužiaľ chybou všetkých týchto priechodov je ,že zo slovenskej a niekedy aj z maďarskej strany nie sú vyznačené prístupové cesty k nim.A tak som išiel viac menej intuitívne (síce s pomocou mapy).Poľná cesta od Ústavu sociálnych služieb bola dosť nepriechodná(neviem však,či to bola práve tá správna)zarastená krovinami a burinou.Hraničný priechod nie je na najkratšej spojnici obidvoch obcí ale je dosť ďaleko od dediny.No nakoniec som sa naň dostal.Na maďarskú stranu som zostúpil zase len podľa intuície - na priechode nie je žiadny smerovník.Potom som už išiel modrou turistickou značkou do Keleméru a ďalej na Putnok.Značka vedie dosť často asfaltkou,ktorá je však s minimálnou prevádzkou.Veľmi pekný úsek je kedď značka z cesty odbočí a vedie prírodnou rezerváciou s močiarnymi spoločenstvami (celkom zaujímavé) a so zvyškami nejakého bývalého hradiska - stopy po archeologickom prieskume.Potom ďalej cestou popri rybníku až do Putnoku.Odtiaľ som sa dostal vlakom do pohraničného Bánrévu a keďže sa mi nechcelo čakať na vlak do Lenártoviec (ide až večer po 18 hodine),prešiel som pešo cez hraničný priechod Kráľ na slovenskú stranu do Aboviec.Odtiaľ vlakom domov.

Colnik

Brusel/Bratislava Od Silvestra budúceho roka budú obyvatelia Slovenska bez kontrol prechádzať cez hranice autami a vlakom. Od marca 2008 kontroly skončia aj na letiskách.

Cestovanie sa tak o rok výrazne zjednoduší.

Ministri vnútra krajín EÚ sa na tom dnes dohodli, keď schválili rozšírenie tzv. Schengenského priestoru o ďalších deväť krajín vrátane Slovenska.

V praxi to znamená napríklad to, že by z hraníc mali úplne zmiznúť rady, ktoré zdržujú turistov na hraniciach s Rakúskom napríklad pri ceste k moru.

Infobox
Čo znamená Schengen?

Zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach a ich presunutie na hranice vonkajšie
Stanovenie spoločných podmienok pre pokračovanie vonkajších hraníc, oddelené vybavovanie cestujúcich zo Schengenského priestoru a z nečlenských krajín na letiskách a v prístavoch.
Povinné ohlasovanie príslušníkov tretích krajín, ktorí cestujú z jedného členského štátu do druhého.
Harmonizácia podmienok pre vstup, udeľovanie krátkodobých víz a pravidiel pre žiadosti o azyl, zavedenie práva a podmienok pre cezhraničné sledovanie osôb, ktoré umožňuje pohraničnej polícii stíhať utečencov v susednom štáte, posilnenie spolupráce trestných súdnych orgánov.
Súčasťou je zriadenie Schengenského informačného systému (SIS), ktorý zhromažďuje napríklad údaje o nežiadúcich osobách, strelných zbraniach, ukradnutých autách, alebo falošných bankovkách, ktoré sú k dispozícii policajným centrálam a imigračným úradom.

Ako pre Aktuálne.sk povedal minister vnútra Robert Kaliňák "je to dobrá správa pre všetkých občanov. Rozhodnutie, ktoré bolo dnes prijaté v Bruseli, je dobrým kompromisom." Na otázku, či niečo môže ohroziť vstup našej krajiny do Schengenského priestoru v decembri 2007, minister odpovedal:

"Obavy existovať môžu, ale nemôžeme si dovoliť žiadne zlyhanie voči našim občanom. Bude to aj prioritou nášho ministerstva."

Kontroly vo vnútrozemí
Na cestovanie po Schengenskom priestore by mali stačiť nové typy občianskych preukazov.

Väčšina krajín, ktoré už sú v Schengenskom systéme zapojené, totiž prijala režim, podľa ktorého môžu policajti v presne danom prihraničnom (väčšinou tridsať kilometrovom) pásme podrobiť kohokoľvek starostlivej kontrole. Takúto možnosť majú policajti v Rakúsku alebo v Nemecku.

väčší obrázokFoto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Vstup do Schengenu nič nezmení na cestovaní do Bulharska a Rumunska, ktorí vstúpia do EÚ začiatkom budúceho roka. Obe krajiny totiž súčasťou systému zatiaľ nebudú a kontroly na hraniciach zostanú .

Systém uľahčí tiež turistický ruch v prihraničných regiónoch. Zatiaľ čo teraz môžu ľudia prechádzať iba cez úradne stanovené priechody, to sa zmení.

Koľko zostane policajtov?
Radikálnu zmenu znamená vstup Slovenska do Schengenského systému pre policajtov, ktorí slúžia na hraničných priechodoch.

Pre mnohých to môže znamenať tiež sťahovanie na iné miesto služby.

Zatiaľ ale nie je jasné, či koniec kontrol na hraniciach povedie tiež k prepúšťaniu.

Vypočujte si, či si myslí o rozšírení Schengenu minister Kaliňák.
viac informáciíZdroj: Aktuálne.sk

Slovensko sa tiež napojí na spoločnú počítačovú sieť, kde si krajiny v Schengenskom systéme vymieňajú informácie o hľadaných osobách a predmetoch. Systém tiež obsahuje databázu nežiadúcich osôb, ktorým má byť odoprený vstup na územie Európskej únie.

Pre Slovensko ako aj ďalšie krajiny, ktoré vstúpia do Schengenského systému, budú platiť aj spoločné pravidlá pre vydávanie víz

Vlado

Ďakujem Tomášovi za príspevok a teraz niečo vlastných poznatkov /priechody na juhu stredného Slovenska/:
1.Lipovany-Karancsberényi :krajinársky veľmi pekný úsek,cestou chránený výtvor Lipovianske pieskovce.Z maďarskej strany zo susednej dediny Karancslapujtó možný značenou trasou výstup na Karancs /rozhľadňa/.V Lipovanoch žiadny smerovník ani značenie k priechodu.Na hranici smerovník do Karancsberényi.
2.Karancs-priechod priamo na vrchole,z maďarskej strany niekoľko značených turistických chodníkov.Na našu stranu možný zostup len neznačenými zvážnicami do Šiatorskej Bukovinky -dlhé a v opačnom smere aj dosť náročné.
3.Šomoška- turisticky azda najvhodnejší priechod priamo pod hradom.Z obidvoch strán značené turistické chodníky.Na maďarskej strane možnosť návštevy hradu Salgó,planiny Medves,vrchu Szilváskó.
4.Tachty-Cered :k priechodu vedie asfaltka,teda vhodné najmä pre cyklistov,hraničným priesekom /niekde neveľmi schodný/ po značke do Rónabánye a na Medves,nad Rónabányou 1 km vrch Szilváskó.
5.Petrovce-Domaháza:Z obidvoch obcí bez značiek a smerovníkov,krajinársky celkom pekné - údolie Répasvolgyi a Fenek /prírodná rezervácia - močiarne spoločenstvo/
6.Janice-Susa:Išiel som to z Ózdu neznačenou trasou s pomocou mapy.Úsek Susa-Janice veľmi pekný.V Janiciach dokonca smerovník k priechodu.
P.S.Aj keď v dohode sú značené trasy k priechodm uvedené,v praxi neexistujú.Zelenou značkou je však značený hraničný priesek,ktorý je niekedy dobre inokedy horšie schodný /podľa terénu/.Vzhľadom k autobusovému spojeniu je nutné absolvovať trasy v pracovné dni,doporučujem mať so sebou znenie dohody /kvôli orientácii/ a kvalitnú mapu.

Funttomas

Elektronická verzia (úplné znenie) medzivládnej dohody MR a SR, ktorá bola podkladom pre tento článok je tu:
kst.sk/…/zmluvasrmr.pdf
Každú aktuálnu informáciu o turistických hraničných priechodoch radi uvítame v tomto fóre. Ďakujem za príspevky.

LuboO

Tono, vobec nespochybnujem hodnovernost Tomasovych informacii, ale aj tak by som chcel nahliadnut do zdroja, a myslim si, ze by tieto informacie mali byt uvedene... A tiez nespochybnujem to, ze taketo clanky su na hikingu potrebne a vitane...

Mahe

Dík za cenné informácie. Ak má niekto novšie alebo presnejšie informácie, sem s nimi do diskusie !
Ja osobne som veľmi rád, že v Slanských na hranici existuju až tri prechody (Skároš, Milič, Zbojník) - severná časť Tokajských vrchov má veľmi láka.
Apropo Veľký Milič: kedysi (80. roky) viedla na vrchol zo slovenskej strany modrá alebo zelená značka.

Jano

Dakujem za obsiahly prehlad, ja osobne ho urcite vyuzijem.
Mala korektura:
Chľaba (peší): most existuje (teda ho netreba opatovne stavat) a je priechodny pre pesich a bicykle v pohode. Akurat je uzavrety.

Tono

Este som chcel napisat, ze Tomas urcite cerpal z hodnovernych zdrojov a nie z agent. JPP .

Tono

Tomas, mna osobne velmi tento clanok velmi potesil. Ked budem mat viac casu, do fora k clanku doplnim nejake zaujimavosti ktore sa nachadzaju v tesnej blizkosti tychto priechodov.

LuboO

Pri clankoch podobneho typu by som rad videl aj zoznam pouzitej literatury resp. webovych stranok z dovodu zaujmu aj o osobne nahliadnutie do dotycnych materialov. Dakujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma