Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Obrubovanec

Diskusná téma K článku: Salaš Obrubovanec

Salaše, senníky, drevorubačské búdy, terasy poľovníckych chát. Turisticky nedocenená oblasť Veporských vrchov je posiata veľkým množstvom týchto prístreškov, ktoré možno využiť ako úkryt pred nepriazňou počasia, či na prenocovanie. Časť z nich je možné objaviť priamo po značenej trase Rudnej magistrály. Obyčajne ma každý z nich poteší, ale v prípade salaša pod Obrubovancom mám viac dôvodov na smútok.

Boro

Matúš, tá trasa je jedna z mojích srdcoviek.Raz sme to išli v tom najväčšom suchu , tráva bola spálená a jediný prameň, ktorý pramenil je ten, čo je poblíž Tlstému Javoru. je aj na mape. len prístup bol dosť rozbitý od kravičiek. Ale keď je bieda po vode, nič nie je nemožné.

Domča

som šla napísať o tom skoršom prameni, ale boro ma predbehol.. minulú jeseň sme spravili prechod z bánova do ľubietovej cez klenovský, zákľuky a chatu pod hrbom, za celý čas sme jediného človeka nestretli, videli úžasne gýčové západy slnka, zažili najkrajšie rána, prvý sneh, och rozcítil si ma :) je to na túru krásna oblasť, zabudnuté osady sa tam dajú objaviť.

Kertag

Loni jsme pod Obrubovancem prošli přímo stádem ovcí, bohužel nás nenapadlo podívat se, jestli salaš funguje. Letos začátkem července ale na lukách pod Tlstým javorem a Obrubovancem ani ovčí hovínko - snad to není natrvalo. Zato na koňské farmě v Sihle tesali velikého dřevěného /trojského?/ koně.

Muska

Ten prameň je cca 10 m pod kolibou ako sa píše v článku. Má (mal) spravenú rínku a voda je dobrá. Zatiaľ som si nevšimol že by v letných mesiacoch vysychal. Málokedy odolám možnosti vyúdiť sa tu, keď chodím po tejto strane Veporských vrchov.

Svatopluk stepanek

pre domča - tie iste pocity. usek tlsty javor - zakluky - / hroncok / je ako prechadzka parkom

Daulagiri

No tak do tejto oblasti sa chystám už dlhšie, takže toto je veľmi osožný tip.
Inak nie je náhodou nejaká takáto stavbička aj v okolí vrcholu Zákľuk, sa mi zdá že raz som to niekde videl, ale neviem či si to s niečim nemýlim.

Adushka

Daulagiri, ano, salas je aj pod zaklukami, ten sme ale neskumali. Tiez tesne predtym, ako sa vylezie na Zakluky od Hroncoka, je postaveny fajny sennik, v ktorom by sa tiez dalo prespat.

Mivym

Takisto som prechádzal týmto úsekom z Tlstého Javora do Čierneho Balogu a nevedel som o tomto salaši.Zase som múdrejší,vďaka za článok.

IND_jones

Ahoj, nemáte někdo nějaké aktuality odtud? Byl tam někdo v nedávné době? Obrubovanec se nabízí jako dobré místo na přenocování... dík

Muska

Ahoj ja som sa tam vyskytol pár krát na jar. V podstate sa na Obrubovanci nič nezmenilo, pribudlo trochu neporiadku, po zime tam bolo nanosené nejaké seno a čečina v blízkosti ohniska (vnútorného) a pár odpadkov v ohnisku.. Čo sa týka vody tak je treba opraviť rínku, lebo stará plechová už prehrdzavela, ale voda s dá nabrať.

Lenon

Platí co napsal muska. Trochu odpadků a nepořádku. Přežil jsem v ní velkou bouřku, ale radši jsem dovnitř umístil ještě celtu. Bylo to pak v pohodě. Studnička byla zarostlá, trochu jsem to kolem prosekal.

Pencurák

Spali sme tu 13.8.a podľa môjho kamaráta je to najkrajšie miesto na akom spal.Musím s ním súhlasiť,tie lúky a hory sú nádherné.Škoda,že salaš sa pomaly rozpadá.Južná časť strechy je už celá deravá,my sme spali vzadu na vyvýšenom priestore.Neporiadok už niekto popratal.Studnička je v poriadku,len by to chcelo novú rínku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma