Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaš Obrubovanec

Adelmos

Ahojte, ešte jeden tip bbsk.sk/dotacie.aspx resp. môžem na bbsk poslať mail spolu s fotkami či by bolo reálne dostať dotácie na komplexnejšiu opravu salaša; termín je do konca novembra.

Pavol "Chodec" Horvath

Mozno bude v Bratislave prednaska na temu Utulne. Ak ano tam mozme poriesit.
Urcite budem informovat o prednaske.

PaliT

Nezakladáme občianske združenie (OZ), ale preberáme existujúce, ktoré by pre ukončenie aktivít zrušili, teraz prebiehajú administratívne kroky, premenovanie, zmena stanov, atď.

Inak v renovácii a záchrane útulní je veľmi aktívny aj PH "Chodec", isto spojíme sily.

Podebatujeme cez víkend na stretnutí autorov, ak o to bude záujem. Zatiaľ však nechcem zbytočne veľa roztrubovať, chcem sa lepšie pripraviť a aj toho času nie je nazvyš...

TomXX

Mám pocit, že ak TERAZ založíš OS, tak nebude ešte môcť prijať 2% za tento účtovný rok (možnosť dať 2% v apríli 2020). Ale myšlienka OZ čo by spravovala útulne je super, moje 2% máte potom isté.

Ade.e

Vyborne PaliT. Myslel som si, ze si to vsetko bral do uvahy, ale ze si zacal aj s OZ, tak to je spica. Ved podebatime cez vikend.

PaliT

Všetky podnety evidujem, ďakujem a viaceré veci sa vyvíjajú aj týmto smerom, napr. kontakt na šindliara, ktorý zrejme vyrábal už tie prvé, čo položili Hubovci, s ktorými som v kontakte, aj 2% riešime, len to s úradmi tiež chvíľu trvá, podľa katastra to nie je v súkromných rukách a isto budeme koordinovať postup s miestnou samosprávou, atď.

Detaily a postupy už spracúvam do organizovanej podoby a chystám k tomu príslušné OZ aj s webkou, kde bude všetko zverejnené (tých útulní, ktoré chceme zobrať pod patronát, je viac).

Ade.e

PaliT: Ja nepopieram, ze ked sa najde dostatok ludi a bude casu, tak sa to spravi. U mna je problem, ze prave ten cas velmi nemam. Ale ak budete ochotni ist na brigadu cez tyzden, tak kludne. Vikendy su u mna nedostatkovy tovar.

Ano, tisicka je relativne velka suma a ak nebude vela darocv, tak to bude tazko dosiahnutelna. Ale uz debaty spred dvoch rokoch sa naslo niekolko ochotnych darcov a to sa ani nerobila "verejna" zbierka.

Tiez by som opat dal do pozornossti nejake "ine" zdroje. Napr. 2%. Verim, ze by ssa podarilo o cosi viac nazbierat. Osobne by somv praci skusal sa pytat ludi, ci by takouto formou neprispeli, kedze viem, ze niektori z nich nikde neprispievaju. Viem, ze su to papierovacky, ale kedze je len november, dalo by sa to stihnut.

No a nebolo by treba zabudnut na najomcu. V debate spred 2 rokoch zaznelo, ze najomca, ci kto, chcel sam to opravit. Sice neviem preco za tie 2 roky sa neprilozil k cinu, ci mu stacilo, ze to zaplatali Hubovci, ale tak nebolo by odveci sa mu ozvat. Uz len pre ten dovod, ze ideme opravovat niekoho majetok a ze aky ma na to nazor. To si sa PaliT asi este sa neinformoval, ze? Ak bude stale chciet to opravit, mozno prispeje nejakou zaujimavou sumou...

A nakoniec by nebolo odveci sa ozvat aj Hubovcom, tiez pred 2 rokmi spominal, ze chcu sa pustit aj do druhej strany strechy. Tak keby sa pridali aj oni, opat by to cosi usetrilo z nakladov a napr. aj mohli pomoct pri doprave, nakladani ap...

PS1: Hadam by bolo fajn mat nejaku hrubu predstavu, s akymi predbeznymi zdrojmi vieme disponovat. Ja ako minule, som ochotny dat 50e, s tym, ze ked nebude stacit, dam este dalsich 50e
PS2: Vsetko su to nejake moje myslienky a napady, ktore veduci (PaliT) moze a nemusi zobrat do uvahy. :D

tomxxx: Diky. Z financneho hladiska nieje to sice najlepsi napad, ale kedze nie sme z fachu a nie kazdy ma more casu, tak by to bolo asi najrozumnejsie. A ked to tomu vyrobcovi trocha aj pomoze, tak to bude pridana hodnota.

Chodec: Ak mas vela casu, tak ti nebranim sa s tym zaoberat. Aj pivo ti kupim. Len vravim, ze co sa tyka mna, tak je to z casoveho hladiska bez znalosti postupu vyrobi u mna zatial problem. Samozrejme, ak sa nenazbiera vela penazi, tak to bude mozno nutnost si to vyrobit sam. Zatial by som to ale nechaval v rovine zalozneho planu.

PaliT

Ten nákup hotových šindľov je základná verzia A, čo nás bude stáť cca. tisícku korún európskych. Ale možno sa dá dokopy partia, ktorá si bude chcieť užiť aj výrobu, čo bude verzia B. Práve som "vyfasoval" nejaké náradie na štiepanie klátov. :)

Možno sa ukáže, že sme šibnutí a rýchlo sa prepneme zas do A.

TomXX

ade.e: super nápad ten outsourcing výroby, za mňa palec hore.

Pavol "Chodec" Horvath

Ade.e: Ked to bude uspesne a brigada sa zorganizuje tak si mozes prist vyskusat vyrobu sindlov. Az potom uvidis ako dalej.

Ade.e

PaliT
Som rad, ze sa toho chytas. A je fajn ze mas hocake napady. Ale nie som si isty, ci na to bude casu. Predsa len, sme tu pracujuci tulaci, ktori okrem prace, behaju kade tade a teraz je casu dost malo na to, vsetko pochodit, co si naplanujeme. A aj ked by sme si nasli cas na par brigad ohladom nanosenia a zalozenia sindlov, neviem si predstavit, ze by bolo extra casu na vyrobu sindlov. Mozno u niektorych z nas ano, ale u mna osobne je to dost problematicke, aj kvoli praci.. Prispiet prispejem a budem sa snazit prist na niektoru brigadu, ale s tou vyrobou to bude asi nerealne.
Mozno by nebolo odveci, nechat to vyrobit nejakemu pankovi, ktoreho tym padom podporime v zivobyti alebo privvyrobku a my tym usetrime casu na nase tulacky alebo mozno aj zachranu nejakej inej budy, kde netreba sindle.. Tolko z mojej strany.

Pavol "Chodec" Horvath

Dobre ze si napisal, niektorym ludom trva dlho/dhlsie nez sa rozhybu.
Priprava sindlov na mieste by bola super brigada/zazitok/akcia.

PaliT

Ďakujeme Sváťo!

Možno ešte oľutujem, čo sem práve napíšem, ale nadhadzujem do pléna takúto úvahu:

Najjednoduchšie riešenie bude vyzbierať sa na náklady (napr. len hotové šindle môžu prekročiť náklady 1000€) a potom v rámci brigády nimi pokryť strechu.

Ale tu prichádza môj "nerozumný" nápad – mali by ľudia chuť venovať čas tomuto zámeru tak, že by sme si dokonca tie šindle sami naštiepali, nastružlikali a až tak pokládli?

Je mi jasné, že zatiaľ ani nevieme, či sa nájdu ľudia ochotní pridať ruku k dielu čo i len s kúpenými šindľami, nieto ešte toto šialenstvo (veď už len doniesť výbavu na miesto bude úloha navyše). Ale ľudia sa možno nadchnú a budú mať chuť sa pridať aj na takúto šibnutosť. Dajte vedieť, zatiaľ len neformálne debatujeme, rozhodnutia urobíme až potom a na koniec nás čaká reálna akcia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma