Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Rita – Čuntava

Diskusná téma K článku: Chata Rita – Čuntava

Jediná turistická chata v južnej časti Slovenského raja. Stojí na rozsiahlej poľane Čuntava priamo pod najvyšším bodom Slovenského raja - Ondrejisko. Prevádzkuje ju Klub slovenských turistov Dobšiná. Typická horská chata s príjemnou atmosférou uprostred tichej prírody.

Podo

gdfr - aj keby tomu tak bolo, že pani z Dobšinej sa neoplatí vstať z postele pod menej ako 75 eur/noc, takáto "cenotvorba" by nemala čo hľadať na stránkach turistov, z ktorých drvivá väčšina sú osamelí vlci, sem-tam nejaká partia, väčšina mimo KST alebo akýchkoľvek organizácií. Podobný prístup k ubytku má napríklad bývala chata hydinární na Ružíne "Marica" /prvá noc 350, druhá noc 150,..../ Takýto svojský "biznis model" by si mal nájsť svojich zákazníkov inak.

Gdfr

A nepojde nahodou o cenu 75 Euro/den za cely objekt? V tpm pripade pri kapacite 30 osob to zase nie je az tak vela na hlavu. Kedze chata "nefunguje" v standardnom rezime s obsluznym personalom.

PaliT

Za ubytovanie s latrínou? Nie je to nejaký omyl?

Podo

75 eur/noc v sezóne?

Asi by ste mali vymazať túto chatu. Toto je nenažranosť a zdrestvo.
Hotel Priehrada na Dedinkách pýta memenj ako 20 eur za noc. Zbytočne im robíte reklamu skrz vyhľadávače...

FunTTomas

Boli aktualizované fotografie pre chatu. Novinku v chate je prístavba kúpelne so sprchou, ktorá doteraz nebola.

FunTTomas

Boli aktualizované ceny za ubytovanie a pridaná webová stránka chaty.

FunTTomas

Boli aktualizované údaje v tabuľke faktov (ceny a kontakty).

Sano.a

Veľmi pekne Janko allias Jessie. Text piesne mi pripomenul, ako som bol s vami, s partiou viackrat na našej Rite...

Musím citovať Makovicu: "Tak sme si vo vlaku povedali, že pod Čuntavou prechádza nejaká podzemná žila pohody a dobrej nálady a práve na tomto mieste je nejaká puklina, ktorou to všetko dobro vychádza na povrch."

Jessie

Roky sme tu chodili na Silvestra, na jarné, jesenné a letné prázdniny,až sme si vlastnú pesničku o Čuntave vytvorili. Zaspievajte si ju s nami na počesť a pamiatku toho najsprávnejšieho chatára z Čuntavy, Fera Šmelka, ktorý tam zanechal svoje srdce a dušu.....
CHATA RITA ČUNTAVA
1.Nad Telgártskym údolím, tam je chalúpka
stúpaš cestou kľukatou na Besník do sedla
Pri kríži sa otočíš a keď uprieš pohľad v diaľ
sladký pocit pocítiš a zabúdaš na žiaľ
Tri zákruty preletíš, potôčik prebrodíš
vzduchom opojený rázne vykročíš
P r krokov len na vrchol a potom doprava
chalúpka ťa už víta, volá sa ČUNTAVA.

Ref.: Rozkvitnutá lúka modrá obloha
červená strieška - to je ČUNTAVA
v údolí v diali tam je Dobšiná
pod Buchvaldom na pláni stojí chata Rita.

2.Na túru sa vždy vstáva zavčasu zrána keď hviezdička za Buchvald tíško zapadá nad Volovcom v diaľke Slniečko vstáva purpurovou farbou nám radosť rozdáva Prvým lúčom pohladí rannú rosičku bosou nohou vybehneš pred chatku na lúčku pováľať sa po tráve to je nálada kde je ten raj na zemi, no predsa ČUNTAVA. REF.:...... 3.Pri prameni zurčí svieža vodička Vyháňa spánok z očí, dá farbu na líčka v piecke oheň rozhorí dymí sa z komína v kuchyni zmätok vrcholí čaj každý ochutná Ruksaky sa plnia a kompas zatančí medzi proviantom ploskáč zacvendží Jak chutí dúšok vína čo ti priateľ podáva tak to môžeš ochutnať len na chate ČUNTAVA. REF.:..... 4.Pravou nohou vykročíš s úsmevom na tvári, Ondrejisko, Trsteník, Rejdová ťa vábi Na kopci sa zastavíš a podívaš sa v diaľ k Tatrám oblak letí, pod ním Slovenský Raj. V údolí vlak píska a bubnuje koľaj nad ním stojí majestát Kráľova Hoľa To je pohľad krásny jak pre pána Boha a pre správnych priateľov z tej chatky ČUNTAVA. REF.:..... 5.A keď sa ti nohy unavia zvalíš sa do stráne pred nosom sa ti objavia čučoriedky krásne Hody miesto obeda až brucho ti praskne čierne zuby a fúzy no upravia zdravie zdvihneš konár na smrečku pod ním krásny hríbik to zas bude guľašu či pri ohni piknik. Kapustnica Vianočná, sušená huba to je milá spomienka na chatku ČUNTAVA REF.:...... 6.V zime keď kraj zahalí biela perinka vetvy stromov zaťaží snehová vločka Dve úzke prkná na nohách a narastú ti krídla celú lúku rozbrázdi bežecká stopa Tam zo svahu sa rúti snehov guľa hlavou stopu múti a hladko pristáva To je predstavenie, zimná zábava veď každá stopa ťa vedie na chatu ČUNTAVA REF.:...... 7.A keď slnko zapadne mesiačik vypláva oblohou sa rozžiari celá mliečna dráha v chatke je tak útulne ohníček plápolá skôr než každý zaľahne gitara zaspieva. A keď sa ráno prebudíš a domov sa chystáš na lúčke sa zastavíš, obzrieš sa ešte raz posledný krát zamávaš a v diaľke zostáva musím sa tu zas vrátiť ty milá ČUNTAVA. REF.:.......
Funttomas

Práve som aktualizoval kontaktné údaje pre chatu. Nová chatárka a nové číslo sú uvedené v tabuľke faktov.

Ďuri

ja nemam slov...proste nadhera...jee marec a este teraz tam je skoro pol mesttra snehu ak nie viac...len pred chvilkou osm dosiel domov a uz som smutny:( chcem ist s5

Janushka

Trblietajúci sa SNEH minimálne po kolená, nikde nekončiace trasy na bežky. A gitarovo-čajová idylka pri kachlovej piecke, keď vietor za oknami sviští a nikomu by sa už nechcelo do tej chumelice.
Suchšia, vetrom ošľahaná a nepokosená TRÁVA, taká, aká je len na Čuntave s bodliakmi ktoré ostávajú nalepené na ponožkách, so spievajúcimi svrčkami a s nádhernou vôňou materinej dúšky. A samozrejme -
gitarová idylka, ale tentokrát pri otvorenom ohnisku s vôňou opečenej slaninky.
V detstve stavanie snežných bunkrov, roztápanie snehu na čaj, alebo lesné schovávačky za teplých letných nocí, súťaž o najrýchlejšie sa rozhojdanie na hojdačke a hľadanie malého voza na oblohe, ktorá nikde na svete nie je tak nízko. Mamkina polievka a otcova gitara. Vtipy kamarátov a ústa modré od čučoriedok.
Gitara s priateľmi, volejbalový pohár o Cenu chaty Rita, vysokoškolské blbnutie, romantika s priateľom...
To je to, čo sa mne vynorí v spomienkach na Čuntavu.
Mnoho ďalších sklíčok sa dá pridať do mozaiky... Aké sú tie vaše? :)

Funttomas

Ahoj Tono,
áno, odkazy na článok som doplnil ja. Účelom je prepájať uverejnené príspevky, tak aby sa vhodne dopĺňali.

Tono

Ahoj Tomáš, ďakujem za doplnenie inf. o chate Rita v mojom článku Z Telgártu do Rožnavy. Parádne sa Ti to podarilo. Teda predpokladám, že si to doplnil Ti.
S pozdravom, Tono.

Funttomas - autor

Vlado:
pletieš si dve rôzne veci. Predná hoľa leží v pohorí Nízke Tatry a dokonca tvorí samostatný geomorfologický podcelok Nízkych Tatier. To, že vrcholom Prednej hole prechádza umelo vytýčená hranica Národného parku Slovenský raj neznamená, že je najvyšším bodom geomorfologického subcelku Slovenský raj. V mojom úvodníku píšem, že Chata Rita leží pod najvyšším bodom Slovenského raja a nie pod najvyšším bodom NP Slovenský raj. Čo sú dve odlišné geografické kritéria.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov