Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nové reťaze na Baníkove

Diskusná téma K článku: Nové reťaze na Baníkove

Roháče považuje väčšina ľudí za akúsi zmenšeninu Vysokých Tatier. Za také „rodinné balenie“ našich veľhôr, kde sú rovnaké prírodné hodnoty, ale dosiahnete ich pritom menším úsilím. Všetko tu vyzerá byť menšie a útulnejšie, napr. Žiarska dolina patrí so svojimi siedmimi kilometrami k najkratším a najdostupnejším dolinám Tatier a aj štíty sú tu v porovnaní s Vysokými Tatrami nižšie, takže sa hore dostanete rýchlejšie. Logicky by ste očakávali, že aj výstupy tu budú menej obtiažne. Je to ale naozaj tak?

Boro

Paľo,veľmi dobre. Konečne niekto s rozumom.

Target11

Toto si naozaj zasluzi pochvalu. Mam rad tento kopec ale kopa ludi tam liezla a pritom vlastne ani nevedela do coho lezie. Vsetka cest ludom co na tom maju zasluhu.

El penon

Nedá sa nič iné len súhlasiť s týmto článkom. Ja som išiel cez Baníkov ( smerom na Smutné sedlo )síce už pred 4 rokmi a za ideálneho počasia babieho leta, ale musel som sa vysporiadať so všetkými kritickými miestami v článku spomínanými. Ja som sa však "šmýkal" po skale len krátko, nakoľko mi hneď došlo, že toto asi tá správna cesta nebude a vrátil som sa späť na hrebeň k reťaziam. Samozrejme som išiel po červenej značke a reťaze vľavo dole za hrebienkom som na prvýkrát nezbadal. Takiež je celkom "adrenalínový" i skok ( dlhý krok ) ponad zrázy zo severnej a južnej strany smerom na Hrubú kopu tesne za úsekom so "starými" reťazami ( ak si to dobre pamätám ). Ináč prechod cez Tri kopy sa mi zdal vtedy úplne v pohode. Bolo sa vždy čoho chytiť keď bolo treba. Ja som tam stretol celé rodiny s relatívne malými deťmi čo mi pripadalo dosť odvážne a nezodpovedné. Ale asi platí to čo už bolo napísané, že veľa ľudí nevie do čoho ide. "Romantiku" za zlého počasia (dážď, hmla, námraza, ... ) by som tam nechcel zažiť ani náhodou. Záverom už len vrelá vďaka tomto počinu HZS.

Bacaardi

Palo, konecne clanok podla mojho gusta. paci sa mi, tak aj ako tvoja aktivita.

chvalim chvalim chvalim. !!!

Mucho Gusto! ako by vravel moj znamy...

JarinoM

Pekný a poučný článok. Až mi v kolenách brnelo pri čítaní o tých pádoch.

Eta

vdaka za clanok aj foto, radsej poznat realitu ako potom panikarit... ale- no zbohom, tohto roku som chcela ist aj tuto moju poslednu nezlezenu bastu v Rohacoch... no strach ma velke oci, tak si to este rozmyslim... ;)

Bulat

Pred par rokmi som tiez absolvoval trasu z Banikova do Smutneho sedla a tiez som dost dobre nechapal, preco je znacka vedena po vrchole skalnateho hrebienka ostreho ako britva, ked kusok nizsie je pohodlny pesi chodnik. Takychto usekov tam bolo niekolko, takze tych exponovanych casti, ktore neslo obist, nebolo na Banikove az tak velke mnozstvo. Velky rozdiel bol v Chorvatsku- tam nie su skoro ziadne retaze ani v exponovanych partiach, ale znacky su v tychto castiach doslova na kazdom kroku a nasmeruju aj nelezca doslova na kazdy kamen, kade je to najlahsie dostupne.
Je to kazdopadne chvalyhodný pocin, ktory dufam prispeje k bezpecnosti nas turistov v tychto partiach. Ludia by tiez mali vediet aspon orientacne do coho idu. Pohlad na zaseknutu postarsiu pani 10 minut krcovito visiacu na retazi bol skutocne desivy.

Dana

Moja reč Pavol, ďakujem za pekný a poučný článok, vďaka patrí aj chlapcom z HZS.

Matros

Velmi dobry clanok. Teraz v pondelok som mal tu cest prejst Banikovom a na moje velke prekvapenie som stretol v protismere cesky par dochodcov pricom pan bol o francuzskej palici. Skoro mi oci vypadli.

Jozue

Prave som prisiel zo zverovky, prvy raz som bol v banikovskom sedle,ja som radsej isiel do prava, ale ked som videl aki mladi idu vlavo, tak si vravim ze to hadam nieje take zle, dievcata tam ledva fucali uz pod sedlom, ale isto to uz teraz s tymi upravami v pohode zvladli,vdaka za takych ludi ako je autor clanku, je ich malo ale treba ich vazit zlatom.

Kaspy

No musim sa priznat ze po tom znacenom ostrom hrebienku som sa vydal aj ja...sak treba po znacke chodit a nie vyuzivat skratky...
Bolo to strasne, predtym som este v horach asi tolko adrenalinu nezazil,po 30m, ked to neslo ani dalej ani spat, visel som tam za ruky s batohom na chrbte a kedze k najblizsi stup bol este dobry meter podomnov a potom len juzný zraz, vyuzil som tých pár tukových vankúsikov na brusku, vtlacil ich do kazdej priehlibinky a pustil sa. Nastastie som ten stup zachytil a nepokracoval dalej nadol:)
Fakt nechapem kto tu tam znacku namaloval. Isto bez batohu na lahko, poriadne vystrojeny a nie unaveny celodennym pochodom by som si ju uzil...aj ja sa cudujem ze hlaseni zo Zap. Tatier nie je na HZS viac...

S tymi retazami VELMI DOBRA PRACA...budu neocenitelne pre mnohych ludi.

Ripo

Krásne názorný článok. Také milujem .... )) Po Priečnom sedle (kde som uprostred steny na 5 minút chytil kŕč do priehlavku a lýtka) si nenechám ujsť ani Baníkov. ))) Však pôjdeme, Thailon? Dvaja po**atí, ktorým sa krúti hlava na exponovaných úsekoch ...) Už sa tešíííím ..))

MatusM

No, musím priznať, že som tiež z tých poctivcov, čo si lezú tvrdohlavo za každou značkou. Nerobilo mi to problém, ale za mokra by som sa o to ani nepokúšal.

Vďaka za starosť o našu bezpečnosť, super článok.

Merhorn

Mam chut si tam ist len kvoli zas histerii vyvolanej ohladom rohacov. Nehovorim teraz o tom ak je znacenie riedke a ludom sa ponecha az prilisna kreativita, no ak clovek od malicka behal ako dieta von na preliezacky a sem tam na skalky za domom, ziaden Banikov nie je problem. To uz bolo usekov opradenych strachom. Toto leto si teda prejdem tie vase rohace :) komplet a objektivne tu zrefeurejem. V kazdom pripade kazdy pocin smerom k zvyseniu bezpecnosti je krok tym spravnym smerom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov