Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ohrozený druh

Diskusná téma Ohrozený druh

V sobotu som šiel z Perneku neznačene na Konské hlavy a potom na Biely kríž a do Rače. Po Biely kríž som stretol až dvoch peších turistov, no od Somára po Biely kríž sa ma pokúsilo zraziť asi 40 bezohľadných cyklistov. Absolútne sa ani nesnažili pribrzdiť, či cenganím upozorniť na seba. Ak neuskakujem v jednom kuse, dnes ležím v nemocnici. V zime nás z červenej vyhadzujú bežkári a teraz cyklisti. Máme právo na pobyt v Malých Karpatoch, na značkovaných chodníkoch aj my peší, alebo máme vyhynúť?

Miroslav Svitek

V sobotu 21.8.2021 sme sa traja kamaráti zúčastnili na Špačinskej 100vke, aj keď len polovičnej po Myjavu z Nového Mesta nad Váhom. Od Holubyho chaty po Starú Myjavu nás na červenej doslova terorizovali účastníci Národného zrazu cyklistov. Podotýkam, že tade C éčko nevedie a je to teda výlučne turistická trasa, kde cyklisti nemajú čo robiť! Keď sme ich na to upozorňovali, tak ich odpoveď bola - sem nás poslal vedúci a tým pádom je on zodpovedný. Nik z nich nemal zvonček a myslím si, že ani svetlo. Nik nás slovne neupozorňoval na svoj príchod od chrbta, ba jedna dokonca vletela medzi nás a jedni nás dokonca vyhodili z chodníka, keď nemali na úzkom úseku kade okolo nás prejsť. Žeby nás obchádzali v 1,5 m odstupe, ako žiadajú chudáčikovia ohrození, od vodičov, tak to nehrozilo, lebo nebolo kade. Dokedy budú takýto arogantní sebci ohrozovať peších turistov na ich vlastných trasách? Keda s tým už niečo začne robiť vedenie KST a vôbec tohoto "právneho" štátu niečo? Naozaj musí cyklista zabiť nejakého pešieho turistu, aby o tom aspoň investigatívni novinári začali písať? Alebo sa čaká až vypukne fyzická konfrontácia medzi pešími a cykloturistami? Aj keď silne pochybujem, že toto je nejaká turistika, letieť dolu svahom na bicykli bez ohľadu na okolie!

Halusky

Plny suhlas s adushkou - vsetko je to len o ludoch a nie o zakonoch, pravidlach, rieseniach - len ludia, slusnost a zdravy rozum. Vacsinou chodim vsade peso a casto sa citim ako duch, ako neviditelny. Stale cakam, kedy ma niekto trafi, a to nie len v lese, ale aj v strede mesta, ci uz na zapade, alebo na vychode. Ked ma nezasiahne cyklista, tak motocyklista, a ked nie ten, tak slak urcite...

Ján Varhol

Tak ja neviem, u nas na vychode ak pocujem bicykel za mnou, tak sa uhynam. Ak idem na bicykli, tak neobieham pesich kym si nie som uplne isty ze vsetci o mne vedia. Extremny pozor si davam na deti a zvierata: dva najnevyspytatelnejsie elementy na chodnikoch.

K slovenskym zakonom: legislativa je fakt dostatocne vagna, ze pokial idem po akychkolvek cestickach, tak je to ok. Ak sa nachadzam v chranenom pasme, tak sa bez problemov pustim po akejkolvek neznacenej zvaznici/lesnej ceste v zmysle tak traktory a LKT-cka mozu a ja na bicykli alebo peso nie? Zatial mi to u troch prichyteni u ochranarov preslo :)

A povinna vybava na bicykel? Pokial viem, tak plati na premavku na verejnych komunikaciach, nie kadetade v lese. Zvoncek dokaze pokojne suplovat i pistalka alebo poriadna huba (navyse v zakone je definovane zvoncek, alebo zariadenie jemu podobne, cize by stacila aj nejaka atrapa, ktora by sa mu podobala ale nefungovala by... podobne ako zakon, ze cyklista musi mat poriadne upevnenu prilbu... k comu ju ma mat pripevnenu sa v zakone uz nepise :) ), blatniky okoliducim nepomozu, takisto ani svetlo cez den (ist bez akehokolvek svetla v noci ci uz napeso alebo na bicykli je podla mna dost nezodpovedne...). A podla zakona stale mozem svoj bike vyhlasit za zavodny podla coho sa nanho nevztahuje cast zakona o povinnej vybave, staci mat reflexnu vestu a biele/cervene svetlo pocas znizenej viditelnosti, tym to hasne.

Tulak Kubo

Miro, ja som to myslel tak, aby ta pri PC neporazilo - lebo si posobil v tvojom prispevku velmi nahnevane - Vsetci boli zli, bezohladni, bezkari, cyklisti... tak som ta len priatelsky upozornil nech sa nerozculujes :)Neboj turisti isto nevyhynu, len sa musia naucit tolerantnosti, tak akosi povedal "zi a nechaj zit" .

Jjano

Lubo, znenie zakona je jasne: "znacene trasy". Nikde sa nespecifikuje, ake znacene trasy to maju byt.

Znackari: problem nie je ani tak v kompetenciach, ako v terminologii (ci ako to nazvat :-). Slovensky cykloklub spravil volakedy daaavno zakladnu systemovu chybu (ktoru som napriklad aj dlho preberal, ale uz sa jej snazim vyhybat), ze od zaciatku nezdoraznoval, ze ide o ORIENTACNE a CYKLOTURISTICKE znacenie, t.j. znacena cyklotrasa sluzi "iba" na orientaciu cykloturistov, nijako nemoze zarucovat bezpecnost ci pohodlnost a teda nepredstavuje vhodnu trasu pre cyklisticku dopravu ako taku (napriklad dochadzanie do skoly ci do prace). Je to presne tak isto, ako s pesim znacenim: to, ze je nejaka trasa vyznacena ako TZT, nijako neznamena, ze je bezpecna alebo pohodlna.

Co sa tyka konkretnych tras na Zahori ci v okoli BA, neviem posudit, treba sa na to pozriet ad hoc. Je mozne, ze su naozaj nevhodne vyznacene a urcite nie su jedine (viem ukazat dalsie zle priklady zo Slovenska). Ale faktom je, ze existujuca norma a legislativa skratka nevie zarucit vhodnost a bezpecnost cyklotrasy pre vsetky cielove skupiny. Ta ista cesta moze byt bezproblemova pre beznych cykloturistov, ale moze byt nebezpecna (alebo aspon neprijemna) pre rodiny s detmi, iduce na kupalisko.

Cele je to jeden velky nedorieseny gulas. Ale stale tvrdim, ze ho treba riesit a nie kritizovat tych, co nieco robia. Sucastou toho gulasa je aj bezpecnost cesty a tu stale tvrdim, ze je to aj parketa povolovacich konani: to, ze cesta je neprijemna pre cyklistu, este nemusi znamenat, ze je nebezpecna, a vice versa: to, ze je cesta prijemna, nemusi znamenat, ze je bezpecna. A to vsetko musia posudit okrem znackarov aj policajti a spol.

Bean

@Lubo: ved prave.
@Piskot & Miro: na Slovensku tiez blatniky a zvoncek nie su povinna vybava, ale to svietenie...teraz si nie som isty, obavam sa ze je tiez povinne. Vie to niekto potvrdit/vyvratit?

Piškot

Jen dodatek pro Miroslava Svítka: neznám slovenské předpisy, ale v ČR povinná výbava kola opravdu není blatník ani zvonek. Ve dne taktéž není povinné mít světlo. Na Slovensku to asi nebudete mít o moc jiné.

Lubo

Hmmm, zaujimave. Ked je to tak, ako pises, mas pravdepodobne pravdu. Predpokladal som, ze pod tym treba mysliet cykloznacenie. Otazka znie, ci pri rieseni cykloproblemu nie je pod znacenou trasou zakonom implicitne predpokladana cykloznacka. Neviem nakolko je v legislativnej praxi vyuzivany pricip implicity a explicity.

Bean

Lubo, oprav ma ak sa mylim. Ja som znenie nasho noveho a super skveleho lesneho zakona pochopil nasledovne. Cyklista ma povolene pohybovat sa iba po lesnych cestach (tiez podla normy xy, bez pasma ani na krok! :-) a ZNACENYCH TRASACH, pricom nikde sa neuvadza po akych konkretne (apropos, co je to vobec oficialne znacena trasa?) a kedze aj pesie TZT do tohto spadaju, de jure mas zelenu aj sem. Vivat slovenska legislativa!

Lubo

Jjano, oprav ma ak sa mylim
Ak nie je v lese vyznacena cyklotrasa a vyznacena TZT nejde po ceste, ktoru mozno povazovat za lesnu (podla normy xy), tak by tam cyklista nemal co hladat. Alebo je pre cyklistu existencia TZT na akomkolvek chodnicku znamenim, ze tam moze v pohode ist a nic tym neporusi?
Ad znackari: podla mna by znackar, co farbickuje aj clovek, ktory trasu navrhuje (ak to nie je ta ista osoba), mali velmi dobre poznat lokalitu a neznacit trasy tam, kde je to nebezpecne. Davat to za vinu Policii, ze povolila, to je strkanie hlavy do piesku. Vsak nech maju zdravy rozum a neznacia trasy uplne nelogicky az zivotunebezpecne. Hovorim teraz najma o niektorych trasach na Zahori a v okoli BA.

Miroslav Svítek

Tulák Kubo, neviem akou obeťou by som sa mal stať, ale ďakujem za varovanie. V sobotu som šiel z Patrónky na Partizánsku lúku a ďalej. Pod Červeným mostom je značka zákaz vjazdu bicyklistov, v areály značka zídi z bicykla. Už to riešili aj Bratislavské noviny a cyklisti si tade veselo, napriek cyklochodníku na zrekonštruovanej ceste, fičia. Ak máš MP3 v ušiach a niekto ide od zadu, ťažko ho zbadáš.Keď švagrovi napeckoval cyklista odzadu do lýtka na chodníku okolo Dunajca pri Červenom Kláštore, tiež sme o ňom nevedeli. Určite nehádžem konáre do cesty, ani pod kolesá. Som v zásade pacifista - ži a nechaj žiť. Predpis vraví o povinnej výbave bicykla zvončekom, blatníkmi, svetlom. Koľkí z bicyklistov majú zvonček a používajú ho? Môj námet mal byť o hladaní tolerancie a myslím si, že turisti neohrozujú cyklistov na turistických chodníkoch vybudovaných pre turistov. Samozrejme, ak turista chodí po cyklocestičke, vybudovanej pre cyklistov, odsudzujem ho. Nuž, ale že sa mám stať obeťou, to aj pri úvodzovkách pred a za je snaď trochu silná káva. Žeby som začal nosiť do lesa svoj 40 cm nôž?

RomanK z LC

Veru tak, keď je človek turista aj cyklista, tak sa to inak pozerá. Keď idem na biku po úzkej lesnej cestičke a vidím ľudí, tak spomalím. Nejde ani o to, že by sme sa vedľa seba nezmestili, alebo že by som neveril, že sa vedľa nich zmestím, ale náhoda je blbec, niekto z nich urobí náhle krok do strany a je oheň na streche.
Naopak keď som peši a vidím alebo počujem cyklistov, tak ustupujem z chodníka, aby ma mohli obísť aj bez brzdenia.
Čo ma však vie nahnevať, sú bezohľadní chodci hlavne v meste. V BA to zažívam hlavne na Novom moste - na jednej strane mosta je nakreslený na chodníku cyklochodník, ale chodci veselo šlapú po celej šírke chodníka a ešte aj frflú, keď okolo nich cyklista prejde. Podobne to občas vyzerá na Železnej studničke, kde je v strede vozovky cesta pre autá vyložená z kameňov, na krajoch vozovky je urobený červený cyklochodník a vedľa cesty je nový chodník pre peších. Pešiaci však s obľubou kráčajú aj po cyklochodníku a veruže obiehať ich po tých kameňoch nie je veľmi pohodlné.

A dám ešte príklad nezodpovedného cyklistu, ktorého dobehla spravodlivosť - na Starom moste som prechádzal na biku pomaly na petržalskú stranu (išiel som naozaj krokom, kedže most bol plný ľudí). Nejaký fešák na biku sa mimoriadne ponáhľal, s frflaním ma predbehol, a začal sa pretláčať pred párik, ktorý pomaly kráčal pred ním. Nikto z tých dvoch ľudí o ňom nevedel. Riadítkami najprv trošku ťukol do chlapíka, na čo sa mu stočili riadítka do opačnej strany k zábradliu, kde sa mu zahákli. Z biku sa vytrieskal, a podarilo sa mu parádne zlomiť ruku v predlaktí. Chlapíkovy, ktorý mu chcel pomôcť vstať samozrejme riadne vynadal a poslal ho však viete kam.

Peter61

Nieco spod M.Blancu: lanovku Les Houches - Bellevue vyuzivaju downhillaci a downhillacky. V lanovke je upozornenie (F, A), aby sa správali voci pesiakom ohladuplne, lebo v pripade kolizii starosta zakaze jazdu na bicykli.

Jojoš

Clovek to chape ovela lepsie,ked je zaroven cyklista aj turista.Ja som sa najskor venoval MTB,teraz turistike a respektujem obidve skupiny.Samozrejme,pokial to nie su vyslovene hovada.

Tulak Kubo

Miro, pokojne, aby si sa nestal prvou obetou hiking.sk :) Iste su aj cyklisti magori, chalani ktory letia o 106 a nepozeraju vpravo vlavo, ale drviva vacsina cyklistov su fajn ludia, ja sam som dlhorocny turista , ktory zacal s cyklistikou a vazne som este namal problem! Mozno by stacilo keby sme sa jednoducho respektovali a brali jeden na druheho ohlady. a napriklad ked vidim ze sa blizi cyklista trosku sa posuniem na kraj nech ma kade prejst a naopak ked idem ako cyklista tak zakricim na toho pesiaka a tiez sa dam na kraj nech sa bezpecne vyhneme! Priroda je tu pre kazdeho, aj pre cyklistov, aj pre turistov.
Verim ze sa z Teba nesatne typ turistu - magora ktory tahaju na cyklocesty konare a gulaju kamene, lebo takeho jedneho stareho som skoro do riti nakopal....
Poprajme si viac trpezlivosti a ohladuplnosti, a mozno skus tu cyklistiku je to prima zazitok :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum