Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lienzer Dolomiten III. - Galitzenklamm

Eric

O.K., beriem, jasne.
No to mas pravdu. My sme tam boli uplne sami, kedze sme tadial iba zostupovali a bolo uz aj dost neskoro, takze sme sa o toto nemuseli nastastie starat :)

Peter61

Eric: rozpisal som to kvoli tym, ktori tu fotku nevideli, nie kvoli Tebe - ja viem, ze vies.
Ad V.Taury:
tie slingy s karabinami na tyce davam qoli tomu, ze :

  1. ak jena tyci viac lan takto "na kladku", nikto so slingou nemanipuluje, akurat sa na slingu obcas dakto cvakne ( a podakuje)
  2. cast dobrakov zvykne lana "nad svojim" lanom vyhodit a teda zrusit istenia inym druzstvam.
Eric

Peter61: Jasne chapem, len sa mi proste nezda ta uspora casu az taka markantna, kedze viem ako "fajnovo" sa zaklada a vyera lano z toho prasacieho chvostiku :)) To uz by som asi radsej cvakal tie expresky. BTW, na tom Glockneri bud rad, ze si to riesil s tymi tycami pomocou karabin, lebo ja som to riesil iba omotanim lana okolo tyce a to sa samozrejme sklzlo az na zem a potom bolo mojho partaka pocut na cele Vysoke Taury, ked sa vzdy zastavil pri tyci, aby "zrusil" :))))

Peter61

Eric, popľa fotiek nie je to šestkový terén, takže tam by som preferoval rýchlosť. Takisto spôsob istenia je dimenzovaný zrejme zručnosť na "priemerného feratistu". "Niekto" to musel aj schváliť.
Čo sa týka expresiek:
prvý vynie napr.7 expresiek, pri zakladaní každej urobí prvý: cvak zo sedáka, cvak do kruhu, cvak lano. To je ok, lebo prvý by to mal zvládnuť za sekundu - dve. Decká za ním ( a posledný zberač) sa s tým môžu dobre zdržať, najmä ak si vezmeš, že to nerobia naraz, lebo nie sú každý naraz pri jednom kruhu.
Na Grossglockner som mal na to tyčové istenie cca 12-15 slučiek a karabín a myslím, že to dosť precvakávanie a zberanie zdržiavalo. Preto sa používajú a na frekventované cesty ( nielen ferraty) osádzajú aj takéto prasačie chvostíky, krátke tyče (Matterhorn, Gerlach - veľký ako klinec) umožňujúce rýchle zakladanie, priebežný postup (viď HV).

MisoM

noo s tym zdravenim by som si nebol isty ani ked si vo vyssie polozenych chodnikoch, najlepsie je ked pocujes po pozdraveni, mamii a pre sa nam ten ujo zdravi, ty ho poznas :)) a samozrejme maminka alebo ocinko boli ticho

Eric

Peter61: Hej ja len myslim na to, ze to uz rovnaka robota je to cvakat äaj odcvakavat) do presiek a je to ovela bezpecnejsie.
Bacaardi: Ale zo Strbskeho na Popradske nechodia turisti :))) Prejdi sa niekde vyssie a pozdravi Ta kazdy :) (teda skoro kazdy, kedze Ty mas taky vrazedny pohlad)

Bacaardi

preco by som ta neodzravil:-)))).

ja slusne zdravim ludi... akurat som si urobil na dovolenke v tatrach taky testik jeden den - na ceste zo strbskeho na popradske som nikdy nezdravil prvy... 4 ludia dokopy z 250 asi ma pozdravili... a z toho dve decka ceske... ludia su neandrtalci...

sedak mas pekny:-)
100% navod to nie je, ale je to fajn pozriet si techniky ktore v zivote nebudem pouzivat:-) (bigwall napriklad, jaskyniarstvo).

Peter61

Bacaardi, ak by si na mne videl moj sedak Frendo Spider frendo.fr/…/harnais.jpg tak by si mi asi ani neodzdravil v TEZ :-)
Qeci: ak mas na mysli katalogove kresby Petzl-u, su podla mna celkom OK takisto ako vyrobky, ale info z katalogu akejkolvek firmy sa nepovazujem za 100 % metodicky navod.
Eric: myslím, že prvý to vytiahol, "cvakajúc" lano do "prasiat" a od štandu to odistil. Čuníci zabránia v šikmom traverze pádu do kyvadla a strhnutiu ďalších členov družstva. Ako postupové istenie je to myslím si vyhovujúce, dobrý kompromis bezpečnosť/rýchlosť

Bacaardi

ja petzl mozem co sa tyka celoviek a sedakov:-).

ostatny matros Black Diamond!!!!!!

no a BDEL nema take pekne kresbicky v katalogoch...:-)))))

Eric

Peter61: Prepac nemam ten katalog, tak len tak polemizujem. Jaj takze zakladny princip je - istic vybehne dlzku po ferrate bez zakladania lana do cohokolvek, dojde k standu tam sa zaisti a dobera druhych? Ale aj tak nechapem naco su tam potom tie prasce. Opakujem, ze prasaci chvostik ako postupove istenie, hoci len na ferrate je uplne nanic a skor horsie akokeby tam nebolo nic, lebo navadza podcenovat niektore ukony, ktore by sme bez toho urcite robili preciznejsie.

Peter61

Bacaardi: prasačí chvostík nie je uzavretý kruh, neodväzuju sa pri každom istení.
Eric: podľa fotiek tej feratky prasačie chvostiky tam sadnú ako riť na šerbeľ. Ak by tam boli kruhy, pri každom kruhu by museli cvakať karabínu. Takto iba založia lano, je to rýchlejšie. Istič je na štande na fest.

Eric

No ale tym odpadava akakolvek bezpecnost, ved podla poslednych zisteni sa uz neodporuca z prasata ani zlanovat, nieto este padat donho. Sa cudujem, ze je to v katalogu PETZL. Ozaj ("rumovy brandista" je super pomenovanie) a co Ty hladas v katalogu tejto fitrmy???

Bacaardi

JAAAAAJ poviem rovno ze prasa:-)))) hehehehe.

kukam presnejsie a ty vole, fakt to ej prasa... tak je mi to jasne, beriem spat moju otazku, kludne sa venujme dolomitom :-)))).

blby nie som, len mi to prislo ako celistvy kruh...

Eric

kua Cimone, co je to prasaci chvostik... to je otazka, do coho rves lano vzdy ked dolezies na Peilsteine ? :))) No ale padat (a obzvlast na ferrate) do prasata, ved to je proti vsetkym moznym zasadam bezpecnosti.

Bacaardi

uz som stiahol katalog z netu - hej je to aj strana 118 aj 120. otazka znie: pri kazdom oku sa odvazuju a zase navazuju?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov