Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ortofotomapa Vysoké Tatry

Diskusná téma K článku: Ortofotomapa Vysoké Tatry

Prvá turistická ortofotomapa na slovenskom trhu s mapami. Priekopnícka kartografická lastovička si to namierila na osvedčené územie a vybrala si populárne Tatry. Spoločnosť GEODIS, odborník na letecké snímkovanie, spojila svoje sily so známym producentom turistických máp - Vojenským kartografickým ústavom Harmanec a vydali spoločné dielo.

Funttomas - autor

Tomáš:
napíš sem aj ďalšie obsahové chyby, ktoré som neodhalil. Zaujíma ma to.

Tomáš Horváth

Podobne ako Funttomas odporúčam radšej ortofotoatlas od Geodisu. Recenzovanú mapu vlastním už 2 roky a je evidentné že autori sa na nej len učili a oťukávali ňou trh. Obsahuje ešte niekoľko obsahových chýb ktoré tu recenzent nespomenul. Aj spomínaný atlas má taktiež svoje muchy, ale to by bolo na samostatný článok. Spomeniem len nepraktickosť pri určovaní väčších a stredných vzdialeností vzhľadom na nízku mierku. Odporúčam v kombinácii s klasickou turistickou mapou.

Maroš

VKÚ je akciovka a s vojakmi už nemajú nič spoločné. Dnes už VKÚ neznamená "vojenský kartografický ústav". Je to len logo a názov spoločnosti z troch písmen.

PeterS

Keď už sme pri Tatrách a ich leteckých mapách, rád by som spomenul obrazového sprievodcu "Tatry z oblakov" od Ladislava Janigu. Knižka je založená na leteckých či skôr vrtulníkových snímkach jednotlivých tatranských dolín (komplet Západné, Vysoké, čiastočne Belianske aj poľské Tatry), do ktorých sú doplnené turistické chodníky s časovými údajmi a popisy niektorých vrcholov, plies či iných významných bodov. Samozrejme zábery nie sú "pôdorysné" ako u ortofotomapy, podobajú sa skôr panoramatickým mapám. Zaujímavá knižka vyšla v marci 2004, netuším, či je ešte niekde v predaji.

Funttomas

Za zmienku stojí aktuálny titul GEODISU – podrobný turistický ortofotoatlas Východných Tatier vo veľmi podrobnej mierke 1 : 15 000. V tomto diele je už premakaný výškopis, použili vrstevnice. Bližšie info o atlase nájdete tu geodis.sk/…/tatry.

Funttomas - autor

Lubo:
Každá z máp má svoje prednosti. Mne osobne sa lepšie „číta“ georeliéf z ortofotomapy. Napr. pre Gerlachovský štít lepšie vidieť terén Batizovského alebo Velického zľabu v porovnaní s 25-tisíckou.
Tono:
Nie je to načasovaný marketingový ťah. Táto recenzia vznikla pôvodne zo seminárnej práce, ktorú som robil do školy na kartografiu. Obsahovo sa na hiking.sk hodí, tak som ju upravil a šupol sem.
Pietro:
Pravdu máš. Práve toto je tá ortofotomapa od VKÚ, čo vyšla v roku 2004.

Pietro

Neviem, ja mam dojem, ze original ortofotomapa od VKU vysla uz pred vyse 2 rokmi...

Tono

Ja mam dojem, ze toto je hlavne marketingovy tah VKU. Vianocny trh, kupujeme darceky, tak preco nevydat takuto mapu, nezarobit? Kedze robim v oblasti polygrafie a vydavatelstiev, rekl. agent. tak taketo produkty, cielene urcene, ako napr. darcek su uplne bezne. Pod stromcekom potesi, ale ci ju dakedy real. vzuzijes, to neviem...?

Pietro

Myslim, ze ak by harmaneckym vojakom viac zalezalo na kvalite, tak by uz bola mapa, ktora zodpoveda sucasnej pokalamitnej situacii...Prave tato vec je podla mna tiez vyraznym nedostatkom, ak nie uplne najvacsim na tomto diele. Ale uz pred 2 rokmi som zvazoval, ze si ju poridim. Nakoniec som zohnal ortofotomapy inym sposobom a je to dobra vec.

Lubo

Ja som mapu zoparkrat studoval. Je to zaujímavý produkt na prvý pohľad, no vážne pochybujem o jeho reálnej použiteľnosti v teréne. Obsahuje menej informácii ako klasická 1:25000 mapa.

LuboO

Ako som pisal uz Tomasovi, mapa je super, aspon podla obrazkov, ale pokladam za vazny nedostatok, ak nie je orientovana severo-juznym smerom, ale s odchylkou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma