Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čierna Hora – Prokletije – Volušnica

Diskusná téma K článku: Čierna Hora – Prokletije – Volušnica

Najvyšším pohorím Dinárskej horskej sústavy (Dináre) resp. juhoslovanskej časti Balkánu je mohutné krasové horstvo Prokletije. Rozprestiera sa na pomedzí Čiernej Hory, Albánska a Kosova. Albánsky názov Bjeshkët e Nemunaje aj srbské pomenovanie Prokletije doslova znamená Prekliate hory, lebo život ľudí v nich je veľmi ťažký. Niektoré národy Prokletije nazývajú Severoalbánske alebo len Albánske Alpy. Na čiernohorskom území je v príprave vyhlásenie národného parku.

JuroH

FunTTomas: heh, to je pravda, do ciernohorskych autobusov treba povinne nejaky igelitovy sacok na tyckovanie :D
voda v kanone Mrtvice je zrejme napajana z podzemia, asi z nejakych jaskyn, lebo okrem toho ze je strasne cista je aj strasne studena...to je inac tiez take ciernohorske specifikum, ze potok tam len tak znicoho nic zmizne, same ponory a vyvieracky..
No hej, tak sa skusim polepsit a napisat nejaky clanok :D

Malamutka

Je to nádhera. Výborný článok a fantastické fotky. Už to len zažiť.

Sýkorka

Peter (Thailon) Misovic

Krasne ! Cierna Hora sa mi zapacila na prvy pohlad. Prechadzali sme nou napriec. Z Petrovacu cez Cetinje, ponad Kotor do Niksicu a Srbinje. Nadherna priroda planin.

Mali sme len taku nijaku mapu, isli sme len odhadom. Sem tam samota, v jednej na nas hovorili len po FRA. Minali sme gulometne hniezda, niekde boli este nabojinice. Silny zazitok boli prestrielane dopravne znacky a potom jednotka mierovych sil, ktora nas kontrolovala na hraniciach. Najtriezvejsi mal odhadom 2 premile.

FunTTomas

JuroH: čiernohorské kaňony sú parádne a tých tunelov a odvážne vedených mostov, čo tam majú. U nás sa idú všetci pokakať (hlavne politici), keď sa raz za 20 rokov otvorí jeden tunel a Montenegro je celé prevŕtané. Zato jednu rovnú cestu nevedia čiernohorskí cestári urobiť. Oni určite zbožňujú zákruty a serpentíny. ;-)

Boli by sme radi, keby si napísal o prechode kaňona Mrtvice. Tiež som v ňom bol, ale len na začiatku pri tom starom kamennom moste. Zastavili sme sa tam len chvíľu cestou zo Žabljaku do Podgorice. Mrtvica má nenormálne priezračnú vodu.

JuroH

Nazdar Tomas,
dik za peknu reportaz,
ja som bol tiez v CH toto leto, a je to brutalne paradna krajina s nenormalne nakoncentrovanymi prirodnymi krasami..najlepsie su tie ich kaňony, my sme boli v kanone Mrtvice a bolo to brutaal :-) mohol by som sa dokopat k tomu aby som sem napisal nejaku reportaz :)

FunTTomas

Peter61: samozrejme máš pravdu so Starou planinou, že leží tiež na Balkánskom poloostrove. Najvyšším horstvom Balkánu je bulharská Rila. Prokletije je najvyššie pohorie Dinárskej horskej sústavy (Dináre) resp. najvyššie hory v tzv. juhoslovanskej časti Balkánu. Vďaka za upozornenie. Neuvedomil som si to, keď som to písal neskoro večer. A čo sa týka významu pomenovania Balkán, tak okrem spomenutého pôvodu starého názvu pohoria Stará planina má ešte dva významy a to prírodné hranice Balkánskeho poloostrova a politické hranice štátov Balkánu.

Peter61

Otázka na geografa. "Najvyšším pohorím Balkánu je mohutné krasové horstvo Prokletije". Aký Balkán máš na mysli ? Ja viem o tom, že pod "Balkán" sa myslí polostrov, resp. pohorie Stara planina v BG. Aký geografický význam ešte má "Balkán" ,

MatusM

Wow, rozprávková krajina a faktograficky do detailov prepracovaný cestopis, nádhera. A tá mapa a zoznam liniek ma dostali už úplne, poctivá práca.. Odkaz na víno Vranac je v poriadku? Vyzerá byť vypitô:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov