Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Savojské Alpy - výstup na Mont Blanc

Diskusná téma K článku: Savojské Alpy - výstup na Mont Blanc

V predchádzajúcej časti článku sme si čo-to povedali o našej ceste na Matterhorn, no naše dobrodružstvo tým ani zďaleka neskončilo. Po rozlúčke s Zermattom a rýchlom presune do francúzskeho strediska Chamonix sme sa pripravovali na novú výzvu a to prechod masívu Mont Blancu z konečnej lanovky na vrchole Aiguille du Midi cez tri Blancy až na horskú chatu Dôme du Gouter a spať do Chamonix.

Pitr

Podľa mňa je úsek Valotka - Blanc choďák. Skôr sa mi zdá, že je to náročnejšie z Midi. Ale je to vec názoru.
Ináč dobre sa pri tom článku spomína na zážitky z ciest na vrchol.

Mišo diviak

Len tak mimochodom, tento rok sme videli ako z tohto "choďáku" zahučali dvaja Rumuni do serakov v Les Bossons. Domov sa vracali v čiernych sakloch.

Pitr

Na trase z Midi sa tiež stávajú smrťáky, a nikto z toho nerobí cestu smrti. Veľa ľudí podceňuje hory.

Peter61

Ad "choďák" : vrcholový hrebeň, resp. tie hrbčeky Petite Bosses, Grande Bosses sú (sklonom etc.)skutočne chodecký terén, ak by sme si ich preniesli o nejaký ten metrík nižsie. Nadmorská výška, expozícia, počasie, šírka chodníka, únava zvyšujú ich náročnosť. Tak ako píše autor, trasa od Col de la Brenva je aj IMHO menej náročná, ako od Ref.Vallot. Akurát na tú Brenvu je to omnoho ťažšie.
Btw. keď sme cca pred 15 i šli na MB, začínali sme v Courmayeri čítaním parte mladého horského vodcu, ktorého ktosi "zhodil" z hrebeňa. Vtedy bol chodník taký úzky, že pri míňaní družstiev sa bolo treba vystúpiť ätak ako je to bežné na Castore, Lyskamme, dakedy aj medzi Breithorn centr. a Breith.occ.)

Vrana

2 Peter61: ak sa ti chce bol by som rad keby si popisal tu cestu z Courmayera. Prevysenie, technicka obtiaznost, bivaky (chaty), na kolko je to dni, odporucana vyzbroj, ... Mt. Blanc ma az tak nepritahuje, ale clovek nikdy nevie ci do tych koncin nezabludi. A ked uz, tak by som rad inou trasou ako normalkou.

Vrana

Autorovi samozrejme vdaka za clanok ;-)

Peter61

Vrana, ja som tam bol davnejsie, podmienky sa vyrzne menia z roka na rok. Clanok z tohto leta bude dakedy koncom roka na svts.sk

Peter61

Prepac/te, clanok bude k ceste z Midi.
Zajazd, ktory som spominal, siel na MB z F. V Courmayeri sme vtedy mali iba mali zastavku.
O par rokov neskor sme sli z I. Partia z TN to dala ako nonstop - nenasli sme plac na kempovanie nad Rif.Gonella. Ale to je uz ina kava.

Vrana

Zaujimala by ma cela cesta z Courmayera na Mt. Blanc. Ak mate niekto skusenost, prosim popiste ;-)

Peter61
kossuri, ak to mate spracovane, potesis Vranu -)
Jonathan.sk

Technická pozn: Chýbajúca popiska obr. aa_24: Nadherný vzdušný hrebeň v pozadí je hrebeň Aiguille de Bionnassay. Tuším, že cezeň sa vystupuje pri ceste od Cormaggiore.

Peter61

Zolo, ten hrebeň berie dych aj keď sa naň iba dívaš od Aig.de Gouter.
Pri jednej variante prechodu z I sa naň nastupuje až v sedle Bion., a to je už tuším vľavo schované za Dom du G.

Jonathan.sk

re Peťo: máš recht, je to nádherný hrebeň. Aj sme naň chceli vybehnúť, len sa pokazilo póčo. Ale je to jeden z mojich nesplnených snov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov