Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Treskúce ticho

Bruma

Viem, že v Or.lesnej byva zima vždy tá najkrajsia, kedže som z Oravy (Dol.Kubin), ale mam pocit, že ti ten dom aj s garázou pada doľava. Neviem či bol použitý statív? No fotka sa mi zda neostra. A je tam priveľa prádzneho miesta.

Offca

Priveľa voľného miesta som tam dala nadchvál, práve pre vystihnutie "pokoja". S ostatkom súhlasím, bolo to fotené takmer za pochodu a zaujímavosť je, že celá séria z toho dňa je viac či menej neostrá - možno teplotou, inak si to neviem vysvetliť.

Bruma

Ups, tak to je smutné urobit s profesionalmym fotakom najvyssej triedy iba vycvak za pochodu.

Dalej ma zarazuje prepal slnka. Neviem či si profesionalny fotograf, ale ako profesional alebo clovek, ktorý si kupi profi a FF fotak by mal robit a ukazovat fotky na profi urovni.

Dalej piseš, ze si dala privela volneho miesta naschval. Ak robis taketo fotky nachval tak to neohuris nikoho, dovod?:
Predstav si, že niekto ocakava plnu salku kavy a ty mu donesies poloprazdnu s vysvetlenim, za tho pradzdneho miesta som tam dala naschval, myslim si, ze zakaznika tymto poriadne sklames a bude sa citit podbvedeny.
Urcite som prisny, ale dovod je jednoduchy a to tvoja trieda fotoaparátu, citim sa oklamany

Axel

Myslim, ze som pochopil umysel tejto fotky, ale tiez sa musim pridat k brumovi, ze ta myslienka sla rozvinut aj kusok lepsie.
Od niekoho, kto si kupi taketo cvakatko, naozaj v galerii ocakavam trosku lepsiu podivanu. A nie nakrivo ofotenu drevenicu (a odseknutou budou na kraji) s horizontom rovno uprostred, kde je patina zaberu odpalene nic.
Mozno to znie kruto, ale pripada mi to rovnako ako kupit si Ferrari a potom zavolat kamosov, aby sa pozreli, ako sa ucim zaparkovat medzi kuzelky.

Bruma

Ešte, čo sa týka bodovania, ak ti da niekto plny pocet, myslim, že sa musi vaľa učit.

U mna je najdolezitejsie u fotky:

  • aby ma zaujala-ze bude rozpravať, alebo mi povie pribeh
  • kompozicia / rozdelenie tretin
  • a to najhlavnejšie ostrost/hlbka ostrosti.
Forky

tak trosku pridam ..
povodne som nepozrel, cim je to fotene..
az teraz.. uf.. to je ine delo. technicka kvalita nezodpoveda fotaku.

kompozicia je uz na kazdom fotografovi...
myslienku chapem.. len by ju bolo dobre dotiahnut aj technicky..

Suco

No chalani majú asi pravdu... ale ja ťa aj trochu povzbudím.. mašinu máš parádnu tak teraz už len usilovne pracovať na sebe;) a hlavne veeeľa foť a snaž sa vymačkať ten foťák;) Ja som presvedčený že keď to po čase chytíš do ruky tak to pôjde;) Prajem veľa zdaru

Offca

Pozrite sa, nijakým svojim činom som sa nepasovala za profesionála. Ostatne KTO a akým činom sa stáva profesionálom? (to je len doplňujúca otázka). Profi triedy aparátov sú bežne dostupné a predávané a človek na to nepotrebuje predložiť preukaz. Je tak? ďalšia vec - nedávam fotku do nijakej súťaže a neorganizujem výstavu mojich skvelých diel, ktoré fotím pre svoju radosť. Rovnako fotím úplne iný štýl ako krajinky...no kedže prechovávam vzťah k prírode, v ktorej sa ocitám niekoľkokrát do týždňa spolu s mojimi "modelmi", rada si oné zväčním tak, ako ich videlo moje oko.
Tým pádom nemám nijaké námietky voči vašim "šťažnostiam", ale mať mi za zlé to, čím fotím, to je trošku priveľa. Na tento portál ma priviedlo presne to, prečo ste sa sem nakukli aj vy. Šli ste sem s cieľom vymieňať si názory o dokonalosti a nedokonalostí fotiek, či s cieľom byť aj imaginárne v prírode???!
Ponosovanie, či patrí tento stroj do mojich rúk oprávnene, je z vašej strany pokrytecké, kedže nepoznáte okolnosti.

Suco, vďaka za povzbudivé slová. Dúfam, že do štádia "cvaknem krajinku dľa všeobecných požiadaviek pre dokonalé cvakanie krajiniek" dôjdem ešte pred smrteľným cvakom strojčeka.. a ak nie, tak tam dôjdem, MOŽNO dôjdem s nasledovníkom, no napriek tomu ma táto vec neserie.. aspoň absolútne neserie tak, ako serie týchto ďumbov, že som si !och! dovolila 5Dčkou fotiť za pochodu! Probuh, keď už záležitosti cudzích ľudí vás rozčúlia takto, čo potom problémy bežného dňa?! (konkrétne ten pochod bol z dôvodu ..teda že vás tot ak zaujíma.. lebo mojim psom v -17°C odmřzali paprče a spolupútnik mal aj vyťahovanie termosky s teplým čajom zakázane, aby nezdržoval).

Bruma

Ako by som. No nikto ti nezakazuje kúpit si ten najdrahší a najlepší fotak na svete, ale ked kupujes fotak v takejto kvalite, tak aj by si nemala robit tomu fotaku zlé meno.
To máš tak ako by prominent prišiel na nejaku slavnosť v teplákoch.

Premna zamna si kup aj HUMMER, ktorý je celý zlaty a samé diamanty, ale načo ti taky voz, ked ho nevies poriadne použit a využit.

Tak ako šaty robia človeka, fotoaparát fotografa.

Čo sa týka slova"profesional" no nie kazdy fotograf a hlavne amater si zakúpi FF-ečko. a ak si planuje zakupit take nieco, tak najprv ide krok za krokom.

Jednoducho to Axel napísal presne a doslova.

Offca

A Axel, načal si moje obľúbené prirovnávanie k autám.
Kým tým Ferrari neohrozujem oklie, môže to byť človeku jedno, či sa na ňom len účím alebo nie. To je jedna vec.

Moja realita je však taká, v prirovnaní k autám, že na svoje jazdenie naozaj potrebnujem ten Wrangler, kedže sa pohybujem najmä v teréne, no na cestách nie som až tak doma...hoci jazdiť viem a väčšine ľudí ani nedôjde, že to pre mňa nie je ono.

(aj napriek tomu je ono prirovnanie nie celkom na mieste, kedže Wranglo je auto naozaj do terénu, zatiaľ čo 5D je mašinka všestranná...medzi autami niečo také neexistuje)

Ak teda môžete pochopiť tú spojitosť, potom mi nebudete mať až tak za zlé, že som sa zúčastnila bežnej cestnej premávky (verejné forum o hikingu). Horšie by to bolo, keby som sa so svojimi jazdeckým schopnosťami ocitla na okruhu (robila výstavu mojich krajinkových fotgrafií)

Offca

Axel, sama som začínala na 350-ke. A Axel, veľa ľudí bude v budúcnosti začínať aj na FF..hneď ako ich vývoj a napredovanie poposúva aj do nižších tried.
A Axel, prepáč, nerada robím foťáku hanbu, tento argument chápem. preto radšej nebuden naďalej publikovať svoje krajinky.

Tomec

offca to by bola škoda- len publikuj ...mňa tvoja fotografia moc potešila /a určite nie som jediný/... a vôbec mi nevadí že je chalúpka trošku nakrivo, alebo či to bolo fotené s 5d či s nejakým kompaktom za 50 evri ...

sa to tu akosi zvrháva na akúsi sektu pološialených fotofanatikov a nemôžem si pomôcť v ich príspevkoch cítim asi aj kus závisti...

Suco

Len sa nenechaj odradiť:) Ono raz mi moj kamarát povedal k pár fotkám čo som sem zavesil, že prečo tu vytŕčam fotky ktoré stoja zaprd... a ja som mu povedal, že toto je stránka predovšetkým o turistike a spoznávaní nových miest a nie nejaký fotoportál ako napr ephoto a ja som jednoducho chcel ukázať ostatným kde som bol a čo som odtiaľ videl. Pokiaľ chcem nejakú fotku podrobiť kritike tak to vešiam na ephoto. Inak Offca nemáš nejakú svoju stránku kde by sa dalo dostať k tvojim foto? Rád by som si ich kukol;) Vďaka;) A s tými foťákmi máš pravdu v dnešnej dobe už sú tie ceny také že za chvíľu naozaj začínajúci amatéri budú siahať hneď po fullframe mašinkách:) Ono mne je to v podstate jedno.. tu na hiking ale aj na iné portály dávajú fotky aj ľudia čo fotia kompaktmi a robia nádherné fotky a ja sa nezaujímam o to čím to je odfotené ale ako na mňa fotka pôsobí ani kompozičné pravidlá ma nezaujímajú veď fotiť znamená tvoriť.. tvoriť tak ako to dotyčný vidí... ja rád fotím pretože je to určitý druh slobody proste sa kuknem do hľadáčika a spravím si to tak ako sa mi najviac páči a potom ma teší keď sa to páči aj iným ľuďom... a človek nkdy neuspokojí všetkých takže tak:)

Vorec

Eeej Suco mudro pises mudro ako z velkej knihy, to Ta tiez ten Škót Keľby naucil :-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok