Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cepín

Peter61

Ak je čakan zapichnutý napr. do polovice a zaťaží sa ťahom za hlavu, môže sa ľahko a rýchlo avypáčiť. Pre takú dĺžku je vhodnejšie niečo ako Petzl Rando, kde kúzlo skĺzne nad sneh.
Podobne BD má pútko, ktoré sa naväzuje na hlavu, ale jedna slučka sa kĺže nadol po rúčke a zaťaženie je nad snehom, nie za hlavu.

Lubo

Tam kde nic nehrozi by sa ti aj tak nechcelo nosit to ako palicku. Podla mna je lepsie mat aj cepin aj palicky. Dnes sa daju kupit oboje v odlahcenej verzii.

PaliT

Samozrejme, v mieste, kde hrozí pád musí byť čakan v zloženom stave bez kolieska. Bezpečnosť má prednosť.

Rozložený by mohol fungovať v chodeckom teréne ako náhrada paličky. Vláčiť so sebou čakan aj paličky, to sa mi nechce, okrem zostupov mám tie palice aj tak väčšinou zavesené na batohu...

Predstavujem si trebárs hrebeň NT v zime, kde väčšinou nič nehrozí, ale pár kritických úsekov sa môže vyskytnúť. Každá univerzálna vec má svoje nevýhody, ale predstava, že by som mal vláčiť 2x palice + klasický čakan, hm, no čojaviem, to sa mi nepáči.

Peter61

PaliT : do akeho terenu to potrebujes ?
aj pecl ma daco podobne. Len netusim, ci a ako lahko ide dat dole koliesko na palicke.
Ide o to, ze ked idem do terenu, kde treba cakan zapichnut ruckou do firnu kvoli isteniu /chytaniu padu, tak koliesko musi ist dole. Gumena rucka zasa zavadzia pri otlkani snehovych papuc z maciek.
Moja kombinacia je cakan + palicka.

Lubo

No neviem veru. Ked treba cepinom brzdit, prilis dlhe telo cepinu moze byt na skodu. Predstava, ze idem s vytiahnutou teleskopickou castou a zrazu sa smyknem, letim a pri "boji o zivot" mi zavadza ten predlzeny cepin, no neviem. Asi by som si to niekam nevhodne zapichol.
Nehovoriac o tom, ze v terene, kde potrebujem cepin pre bezpecnost, by som sa nemal opierat o nejake palickoidne veci ale mat stabilitu natrenovanu. Totiz palice su svina - ked si clovek zvykne, dostavi sa problem so stabilitou. Preto palice pouzivam len vynimocne. Psychicka barlicka co ide vacsinou so mnou len na batohu.

Peter61

"The Lord of the Swings... Walking Axes :
In my opinion it's best to choose an axe of about 55cm regardless of your height."
( ja tvrdim opak, ale kuknite sa na scottish winter, r.2008).
"....Sylvester Stallone managed some wicked manoeuvres with a wooden axe in Cliffhanger. ...."
ukclimbing.com/…/review.php?i…

MartinRa

Pred nedavnom som pisal do tejto diskusie ze mi prisiel cepin CAMP Alpina 65cm...mam 186 cm ale zdal sa mi dlhy ako motyka...vymenil som ho teda za 57 cm dlzku a ta uz padne ako uliata, vobec z nej nemal pocit ze by mi bol kratky a uz vobec nie dlhy, takze parada,ideal. Inak je špickovo spraveny, kategoria T, paradne putko na stahovanie jednou rukou a kvalitne prevedenie.

Pabloo

hm...náhradný termín je nasledujúca nedeľa, zober aj Paľa H. a budeme večer naťahovať fixy po chate

o tom Ňaňovom článku o hobby majlonkách na zlaňákoch viem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma