Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: štreka nikam

Diskusná téma K fotke: štreka nikam

Železničná trať Katarínska Huta – Breznička bola vybudovaná ako odbočka lokálnej trate Lučenec – Utekáč za Rakúsko-Uhorska. Slúžila na prevoz výrobkov zo sklární a zlievárne, ako aj cestujúcich. Bola daná do prevádzky v roku 1901. Je dlhá zhruba 10 kilometrov a má päť zastávok. V rámci rušenia regionálnych tratí bola aj na tejto trati v roku 2003 zrušená osobná preprava. Ešte donedávna premával dva krát do týždňa aspoň nákladný vlak do sklární v Katarínskej Hute, ale aj ten už upadol do zabudnutia...

Vladimir50

Ďakujem za pozvanie.
Značím si termín 20.2.2010 hviezdicový výstup na Striebornú. Budem sa snažiť prísť.

Zuza

Tak ťa srdečne pozývam 20.2.2010 na (ani neviem koľký) hviezdicový výstup na Striebornú =)

Vladimir50

Zuzka, Striebornú mám aj ja "okukanú" ešte z mladosti z výletov do okolia zo všetkých strán a mám aj trochu výčitky, že som na nej ešte nebol a tak ostáva ako cieľ a motív pre moje návraty do rodného kraja.

Zuza

Vladimir, tie Stolické vrchy sú aj mne ako päsť na oko, ale ako píše aj Tomáš, cinobanský chotár patrí aj tam aj tam, ale dá sa tu zadať iba jedna lokalita =). Striebornú poznám veľmi dobre zo všetkých strán, tam už trafím aj poslepiačky =) (je to práve ten kopec na fotke, naľavo od vrchola vidieť aj Kokúš s vykrývačom).

Vladimir50

Tomáš, pochyboval som o Tvojom tvrdení, ale máš pravdu.
Pozrel som mapy VKÚ 134, 135 a 141 a naozaj sú tam Stolické vrchy - Cinobanské predhorie.
Až do roku 1976 som žil vo Vidinej, čo je kúsok od Cinobane a nepamätám si na takéto označenie okolitých kopcov. Takže to bol dôvod mojich pochybností.
Hovorilo sa vtedy o výbežkoch Slovenského rudohoria do Lučenskej kotliny, alebo Juhoslovenskej kotliny a skôr som čakal, že kopce nad Točnicou, Katarínskou Hutou a Cinobaňou budú patriť k Veporským vrchom, podcelok Málinské vrchy.

FunTTomas

Cinobaňa leží v najzápadnejšom výbežku Stolických vrchov a cinobanský chotár na pomedzí Stolických vrchov a Revúckej vrchoviny.

Vladimir50

Tak šťastie bol ten zázrak!
Zuzka, ďakujem za vysvetlenie, ale mám pripomienku k lokalite (teraz som si všimol). Stolické vrchy sú odtiaľ priďaleko. Cinobaňa patrí do Juhoslovenskej kotliny (podľa členenia, ktoré sa Ti ponúka pri zadávaní fotky) Inak je to aj Lučenská kotlina, do ktorej vybiehajú výbežky Slovenského rudohoria, nad Cinobaňou je to napríklad známy vrch Strieborná.

Axel

Mat tak zopar bubakov navyse. V jednej stanicke pozicovna drezin. Nejaky bufetik, detske ihrisko, malicky penzionik. Vybudovat zopar cyklotras, muzeum haraburd v prirode,....
Ale na toto sme este nedospeli.

Zuza

nebol to zázrak, len kus šťastia, že sa vlak ešte len pohýnal zo stanice =)

Vladimir50

A aký zázrak sa stal, že to ten chlap ešte vie porozprávať? Alebo nebodaj...

Zuza

Nie vždy sa dá spoliehať na to, že tam vlak nechodí =). O tom by ti vedel porozprávať jeden chlap, ktorý išiel v Brezničke po trati vedúcej do Lučenca, a keď za ním zatrúbil vlak, tak sa ani neobzrel a automaticky sa vystúpil na vedľajšiu trať vedúcu do Katarínskej Huty, lebo bol zvyknutý, že tam už vlak nechodí. A zrovna išiel... =)

Vladvlad

V poslednom čase som bol častým návštevníkom tratí podobného osudu u nás na Záhorí. Hlavne po tme je to najistejšia cesta, ako prísť do vytúženého cieľa :)
Ešteže tam nechodia vlaky :)

Zuza

ani nie, že bližšie, ale rýchlejšie, a často krát je to aj jediná možnosť... a nie do okresného mesta, ale okresnej dediny, však aj Cinobaňa má viac ulíc ako Poltár =)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok