Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aky digital na fotenie hor?

Diskusná téma Aky digital na fotenie hor?

Ahoj horali a horalky,nevedeli by ste mi poradit,aky dig.fotacik v priatelnej cenovej relacii by sa hodil na kvalitne fotenie nasich hor?

Spacer

Peter61: ano, prednu plochu objektivu.
Mam kompakt Panasonic DMC FZ28.
Trapilo ma to preto, lebo sa mi zdalo, ze zo zaciatku to nerobilo vobec. Aj ked som fotil trebars proti slnku, na displeji mi zobrazilo vselijake fialove pasy, ale po stlaceni spuste na fotke nic nebolo. Teraz som si prezrel stare fotky, jedni z prvych co som robil, a predsalen aj tam som na jednej nasiel to iste. Zeby som mal vtedy take stastie, ze som to nemal na kazdej druhej fotke :| ?

Peter61

Spacer - ak mas v zabere Slnko, ako na ukazkach, vela pri foteni nenarobis. Snad pri kontrole cez monitor umiestnit tento reflex co najlepsie.
Ak nemas slnko v zabere, je tu trosku "hi-endova verzia" Jěžovej rady : ak je poruke kamarat, tak hodi tien napriklad siltkou na objektiv. Fotograf iba kontroluje, ci tato "slnecna clona" nie je v zabere.

Spacer - co si cistil - prednu plochu objektivu ?

Bxm - neviem, ci spacer mal DSLR, alebo nieco ine. Ak nemal DLSR a objektiv pre film, mala by byt reflexna vrstva na zadnom clene OK.

Jěžo

@spacer: Zkus podržet před objetivem ruku tak, aby jsi blokoval část paprsků dopadajících na objektiv (ale aby nebyla vidět samotná ruka; je to taková manuální sluneční clona). Jinak, jak píše bxm, je to normální jev.

Bxm

Je to chyba techniky ale nie na reklamacku ... to co si zakruzkoval vznika ked zadny clen objektivu nema dostatocne antireflexne vrstvy alebo inak povedane nie je usposobeny na pouzitie pre digital, lebo na cipe sa neabsorbuje vsetko svetlo ako na filme ale cast sa odrazi spat k zadnemu clenu objektivu a ked nie su antireflexne vrstvy tak sa odrazi spat na cip atd. dookola a vznikaju rozne zavoje svetla a farebne flaky no a to ci si nezakruzkoval vznika tym ze nepouzivas slnecnu clonu na objektiv respektive fotis v takom protisvetle ze vidis samotnu clonu na objektive a tam ti ani slnecna clona moc nepomoze

Spacer

Cavte,

picasaweb.google.sk/…/chyby#

Na tomto odkaze najdete dve fotografie, ktore obsahuju ukaz, ktory ma v poslednej dobe hodne trapi :(.
Mohli by ste mi prosim povedat, ze ci ide uz o chybu techniky, alebo len treba odbornejsie vycistenie? pretoze cistenie mnou zda sa nepomaha.
Okrem oznacenych casti su na fotkach aj okruhle flaky, ale to pripisujem drobnej necistote na objektive, mam pravdu?
dakujem velmi pekne

Xyz

a co vravite na falosne zrkadlovky(Pr. Kodak Easyshare P880),oplati sa to vobec kupovat? alebo kupit rovno pravu dig. zrkadlovku?

Vlado

Tak vospolok, neviem dost dobre, co to tu riesite. Ak povodna otazka bola postavena v zneni: aky fotak pre krajinkara, netreba tu riesit jeho ambicie ani marketingy. Podstatne je podla mna, co najmensie ohnisko (max.28mm), svetelnost a moznost pouzit predsadky. Zvysok uz zalezi na investorovej penazenke a to sa potom odzrkadli aj na kvalite skla a dalsich aspektoch...

Mato_d

S60 je dobra turisticka masinka. Zaujimavy rozsah objektivu, solidne telo, zabudovana krytka, dobre rozlisenie, nie najhorsi LCD, CF karta (su najlacnejsie). Dolezity je aj histogram. Co by mi trosku vadilo je fakt, ze nejde na AA baterky, ale na Li-Ion. Ale to sa da prezit s rezervnou baterkou. Na 28mm ohnisku budes musiet vela clonit kvoli dost silnej chromatickej vade.
Filte (37mm) by sa podla vsetkeho mali dat nasadit - najprv by som si vsak zistil dostupnost adapteru LA-DC10. Ako pisal Jan - s filtrami je to lepsie... ;)

TDD

Kodak je uživatelsky veľmi priateľský. A parametre sú veľmi dobré (aj optika).

Stanoplachton

Tiež chcem lacný digitál na turistiku.Uvažujem Olympus FE190 alebo Kodak Easy Share C743.Prosím o radu.9973

Jan

Vyber je podla mna dobry, ale treba vediet cenu, ide o starsi model, uz sa nevyraba (co neznizuje jeho kvalitu!), cena tu preto moze byt dolezite kriterium. Za kolko korun ho budes mat?
Mne sa (podla recenzii) zdaju byt slabsie dve veci:

  • Zevraj je trochu pomalsi, co pri krajinkach nevadi, pri beznych fotkach to moze byt na obtiaz, ale da sa s tym zit.
  • Nie som si isty, ci ide pouzit filtre. Tele- a wide- predsadky idu pouzit, ale nikde som nenasiel nejaky adapter na filtre. A ak sa s fotkami krajiny a hor chces aspon trosku hrat, polarizacny filter je podla mna nevyhnutne minimum dodatocne vybavy fotaku... (skeptici: ano, aj pri kompakte sa PL filter vyuzije :-)

Ale inak OK, len tak vediet tu cenu...

Axel

Preco by sme ta mali sfuknut?
Sice starsi model, ale podla mojho skromneho nazoru dobra muzika za dobre peniaze.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov