Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Hľadanie potravy

Diskusná téma K fotke: Hľadanie potravy

Pár metrov od turistického chodníka si niekoľko sŕn a dva srnce s peknými rastúcimi parôžkami hľadalo čosi pod zub. A zjavne aj našlo. Na fotke vidno čerstvo odhrabaný sneh jednou srnou. Fotka na dokumentáciu toho, čo je možné vidieť z turisticky značeného chodníka :)

Jnezky

Človek je v lese votrelec a keď "naňho" zver natrafí zvyčajne dlho neváha a utečie.
Zabudol si preto jeden dôležitý predpoklad pre fotenie zvere - pohotovosť. A to sa ti, ako je vidno darí na 100% aj s tým čo máš.

Vladvlad

Ešte by som dodal, že teraz keď je sneh, tak si môže každý ľahko vo svojom okolí zistiť čo mu tam žije. Podľa stôp v snehu je to ľahšie ako z blata. Ale aj ich výlučky sú smerodajné :)
Určite sa nájde niekto v okolí kto vysvetlí aspoň tie základné stopy (a výlučky :): srna/jeleň/diviak o medveďovi asi hovoriť netreba.

Vladvlad

Rasťo, ďakujem za pochvalu a tvoj záujem o vysvetlenie.
Samozrejme že nie, nie som pytliak, aha pýtal si sa na polovníka :)
U mňa to prišlo časom a skúsenosťou. Fascinuje ma zver vo svojej podobe a neobmedzenom pohybe a žití.
Čím viac chodím vo voľnom čase po horách, tým viac sa mi to páči. A to, že tam stretnem akúkoľvek zver je mi príjemným potešením. Stačí mi ísť pár minút chôdze do lesa/na pole a už to ide :)
K foteniu: nie som žiadny špecialista na fotenie zverov, nemám na to "zatial" vybavenie, ktoré sa rovná množstvu financii, ktoré nemám :)
Ja si sám pre seba rozdeľujem stretnutie so zverou na:
1,stretnúť zver
2,odfotiť zver a
3,kvalitne odfotiť zver (v rámci možností techniky)

Táto fotka samozrejme je z kategórie 2, nie je hodná na nejakú super prezentáciu (stačí si všimnúť ten šum, ktorý aj napriek nízkemu ISO a použitiu odšumovacieho programu je vysoký), ale mňa poteší.
Dôležité je, čo ti povie každý, svetlo, bez neho ti nepômože ani sveteľnosť objektívu 1, ak taká existuje :)
Samozrejme nejaké dlhšie ohnisko je nutné, aspoň tých 300mm, čo som pozeral ceny, tak niektoré nie sú až také drahé. Ale ani to ti nenahradí to, ako keby si bol k zverom bližšie.
K stretnutiu zverov: na to by ti mali odpovedať iní experti ako som ja, ale môj pohľad.
Treba si rozmyslieť či ideš do lesa fotiť zver alebo alebo nie. To je následne otázka výberu trasy a tichosti chôdze a hlavne venovanému času :)
Ja práveže málokedy chodím vyslovene na fotenie zverov. Za ten čas už mám vytipované nejaké lokality výskytu, či tu pri hlavnom meste alebo v okolí Dobrej Vody. Ale zase to nie je také, že si doma poviem, idem fotiť muflóny a muflóny ma tam čakajú nastúpené :)
Z tvojich fotiek tiež vidno, že rád chodíš von, na túry. Skús sa pozrieť podvečer/pred východom slnka za svoje bydlisko/mesto/obec na nejaké pole, kraj lesa, myslím, že aspoň nejaké srny by tam byť mali. Následne si všimnúť odkiaľ kam sa pohybujú a na ďalší deň si vybrať lokalitu k nim čo najbližšie. Taká srnčia zver by sa mala vracať na tie isté miesta pravidelne.
A ku koncu len, samozrejme, že sa treba v lese správať potichu. Ale mnoho mojich fotiek vzniklo, keď som bol s niekým, napr:
hiking.sk/…/male_karpaty-stre…
hiking.sk/…/male_karpaty-pred…
hiking.sk/…/male_karpaty-rozp…
hiking.sk/…/male_karpaty-bez_…
a tieto sa mi páčia obzvlášť:
hiking.sk/…/male_karpaty-za_s…
hiking.sk/…/male_karpaty-dvoj…

Neviem čo by som ešte do tohto dlhého príspevku napísal, či ti to pomohlo, snáď hej. Ani to nejdem po sebe čítať :)
A držím palce a teším sa na nejaké tvoje zvieracie fotky :)
Vlado

Bruma

Vladko, pri tvojich fotkach, ktore su uzasne, si davam otazku na ktoru sa ta chcem opytat,:
Nie si nahodou polovník?
Ale moze to byt taka sytuacia, že vieš ako chodit a ako sa spravat v lese, aby si na take daco natrafil.
Ja takties chodim po lese a natrafim na vysoku zver, ale tá skor je uz v pohybe(uteka), taktiez by som chcel aj ja daco take odfotit, ale nie a nie na take daco natrafit a uskutočnit. Rasto

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma

Komentár

Janabilesova k fotke: Zvonička Maťo, ďakujem. Pekne na ňu zrána svietilo slnko. Pod zvoničkou sme chodníčkom pomedzi chalúpky prešli ku lúkam v časti Grúne a pokračovali ku výhliadke s krížom …

+ 1 ďalší príspevok